TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 5 robustkameraer

Rå og vandtætte

Du kan dykke med et robustkamera, og det kan tåle at falde på jorden. Men hvad med billedkvaliteten?

Af / 26/06/2015 - 06:00
5 robustkameraer

Mens salget af kompaktkameraer er faldende, bliver robustkameraerne stadig mere populære. Det er ikke så underligt. De koster ikke meget mere end almindelige kompaktkameraer og byder på cool design med stødsikring og så god vandtæthed, at man rent faktisk kan dykke med dem.

Dermed er de langt mere praktiske at tage med på eventyr, da de kan tåle fald, snorkling, dykning samt sne og slud. Og hvis kameraet f.eks. bliver mudret til, skal det bare skylles i lunkent vand og tørres med et håndklæde.

Læs testen af robustkameraer fra 2014 her.

 

Små billedsensorer

Indvendig er de ikke så forskellige fra kompaktkameraerne, så forvent samme billedkvalitet. Men ud over stødsikring og pakninger til at tætne luger og åbninger har de som regel GPS-logging og undervandsindstillinger oveni.

Annonce

Når man tager billeder under vand, må kameraet kompensere for, at farverne ændrer sig under vandoverfladen. Autofokus fungerer også dårligere, og der er meget mørkere end over vandet.

En anden ting, som robustkameraerne har tilfælles – også med almindelige kompakter – er små billedsensorer. Ulempen ved sådan en lille billedflade (typisk 6,1 x 4,5 mm) er, at den ikke opfanger så meget lys. Faktisk meget mindre end billedsensoren i et systemkamera, som ofte er 10-12 gange større og tilsvarende mere lysfølsom.

Mængden af billedstøj, men også farvegengivelse og billeddynamik adskiller sig derfor kraftigt fra, hvad man kan få fra et systemkamera.

 

Speciel optik

De små robustkameraer adskiller sig også fra kompaktkameraerne på et andet, ikke uvæsentligt punkt. De har ikke noget objektiv, der stikker ud af kameraet. Det harmonerer nemlig dårligt med vandtæthed, så derfor har robustkameraerne zoomen indfældet i kameraet. Det begrænser selvfølgelig, hvor stor den kan være, og ingen af kameraerne har derfor mere end 5x zoom.

Som regel er objektivet monteret indvendig i kameraet. Nogle af dem har et objektiv, der ligner et internt periskop. Der sidder et spejl bag det synlige objektiv og retter lyset gennem de små linse-elementer, som er foran den lille billedsensor i bunden af kameraet.

Få kontrol over dine billeder med vores guide.

 

Dykkerkameraer

For ivrige dykkere er robustkameraerne en overkommelig måde at få undervandsbilleder på. De fleste kameraer i testen kan tages med på mere end 10 meters dybde uden undervandshus og har gode makroegenskaber, så man kan komme meget tæt på motivet.

Med de samme egenskaber som et almindeligt kompaktkamera duer de lige så godt over vand. De fleste har Wi-Fi til trådløs overførsel og deling af billeder, og fungerer i øvrigt ligesom et almindeligt kamera.

Hvilket kamera der passer bedst til dine behov, kan du finde ud af på de følgende sider.

Alle priser er baseret på gennemsnitlige markedspriser pr. maj 2015.

Det skal du huske

Et robustkamera er kun vandtæt, når alle luger og åbninger er tætnet. Små silikonepakninger holder vand, støv og snavs ude, men vandet kan stadig sive ind, hvis man ikke er omhyggelig med rengøringen.

Tjek derfor alle pakninger for støvkorn, hår eller snavs, der kan føre til, at vand trænger ind. Husk, at der ikke er mere end et regnskyl til, før der kommer vand ind i kameraet, hvis pakningerne er utætte.

De professionelle smører et tyndt lag silikone på pakningerne for at forsegle kameraet, før de dykker. Det behøver du ikke, bare sørg for god rengøring.

 

Testkriterier og karakterer

Alle kameraer gennemgik den samme tjekliste: Gribevenlighed, hvor god adgang der er til de vigtigste funktioner, responstid, fokushastighed og præcision. Kvaliteten af kamera, skærm og optik er også vurderet nøje.

Testbilleder blev taget i vores faste opsætning af testplancher og farvekort under kontrollerede lysforhold. De dannede grundlag for test af skarphed, opløsning, optisk kvalitet, farvegengivelse og billedstøj. Kvaliteten af stillbilleder og video-optagelser blev vurderet på en kalibreret 27 tommers iMac-skærm.

Alle karakterer er givet efter en samlet vurdering af egenskaber, hvor billedkvalitet vejer tungest. Brugervenlighed, funktionalitet, kvalitetsindtryk og ydelse udgør de andre komponenter, som den samlede vurdering er baseret på. Kvaliteten af video-optagelserne er ikke vægtet i bedømmelsen.

Fujifilm FinePix XP80

Hurtigt snapshot-kamera

Man får meget for pengene med Fujifilms mest hårdføre kamera, men det har sine begrænsninger.

Lille, let og billig med 5x zoom og hurtig skudhastighed, som fanger motivet uanset vejrforhold.
Svag batteritid og for meget billedstøj i dårlig belysning.
Læs hele testen

Olympus Stylus TG-4

Robustkamera for entusiaster

Hvis du vil have et kamera, der er lige så godt under vand som på catwalken, så er Olympus det bedste valg.

Rigtig god billedkvalitet, mange nyttige funktioner, fin batterilevetid, råfilformat og god brugervenlighed.
Kun middelgod skærmopløsning og en del billedstøj ved høj ISO.
Læs hele testen

Ricoh WG-5 GPS

Lysstærkt panserkamera

Et af de sejeste kameraer, vi har testet, med nogle unikke funktioner, der passer godt til de mest aktive.

God billedkvalitet i godt lys, meget tillidsvækkende kvalitet og lysstærk optik.
Moderat billedkvalitet i svagt lys, beskeden batterilevetid og træge knapper.
Læs hele testen

Nikon Coolpix AW130

Kompetent dykkerkamera

Nikons robustkamera er perfekt til hobbydykkere, der stiller høje krav til billedkvaliteten.

Nikons robustkamera er perfekt til hobbydykkere, der stiller høje krav til billedkvaliteten.
Rigtig god billedkvalitet, lysstærk skærm, god batterilevetid og mange nyttige funktioner.
Læs hele testen

Panasonic Lumix FT30

Nemt og bekvemt

Når pris og størrelse er vigtigt, er Panasonics lille kamera fristende, men det er ikke uden fejl.

Lille, let og prisbilligt robustkamera, der er nemt at bruge.
Svag billedkvalitet, især i dårligt lys, middelmådig skarphed, dårlig batterilevetid og lyssvag skærm.
Læs hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brandgodt budgetkamera

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent