Når størrelsen tæller, er Nikon 1 J5 en attraktiv mulighed. Testens mindste kamera er så lille, at det let kan være i en lomme, og er ikke større end mange kompaktkameraer. Ikke desto mindre har det udskiftelig optik og mange af de kontrolmuligheder, man finder på spejlreflekskameraer. Her får man også 4K-video, men kun med 15 fps.
Nikon anvender en ny 21 megapixel billedsensor i det kompakte 1 tommes format, som gør det muligt at lave kameraet så lille. Trods størrelsen ligger det udmærket i hånden, men knapperne er små, og kun få er programmérbare. Det har ikke søger og heller ikke mulighed for en, men en fremragende touch-skærm, der kan vippes 180 grader til selfies, samt en række smarte billedeffekter. Såsom funktionen Hurtig Bevægelse og automatisk valg af det bedste billede i en serie.
Billedkvalitet
Med en skudtakt på 20 fps med autofokus mellem hvert billede og 60 fps med autofokus på det første billede slår det lille Nikon-kamera konkurrenterne på hastighed. Det gør det dog ikke på billedkvalitet. Trods høj opløsning når det ikke op på siden af de bedste i testen, når det gælder detaljeskarphed.
Den medfølgende 10-30 mm zoom er måske ikke den skarpeste i klassen, men i kombination med J5 er det absolut den hurtigste. Autofokus er lynhurtig, og man skal være uheldig for at få uskarpe billeder.
Kameraets farvegengivelse er jævnt god under alle lysforhold med langt bedre billeddynamik end tidligere Nikon 1-modeller. Men billedstøjen fra kameraets jpeg-filer halter noget bagefter de bedste i testen. Her kan man forvente at se en antydning af kornstøj allerede ved ISO 800 og meget fra ISO 1600 og op. Det er omtrent som forventet fra en så lille billedsensor, men placerer Nikon 1 J5 et stykke efter de bedste i klassen.
Passer bedst til
Underligt nok er dette ultrahurtige kamera langsomt til at gemme enkeltbilleder. Det tager tre sekunder, før det er klar til næste skud. Kameraets 4K-kvalitet giver langt bedre opløsning end almindelig 1080p video, men også meget hakkende optagelser takket være den lave billedtakt på 15 fps ved 4K. Allerbedst er Nikon 1 J5 for dem, der er på udkig efter det mindst mulige systemkamera, som kan være med på lidt action. Mindre og hurtigere bliver det ikke.
Også i denne test:
Canon EOS M3
Canon til folket
Endelig har Canon et opdateret spejlløst systemkamera, som vi godt kunne tænke os.
Samsung NX500
Ulv i fåreklæder
Samsung-kameraet leverer professionel billedkvalitet og byder på brugbar 4K-video.
Panasonic Lumix GF7
Simpelt begynderkamera
Panasonic er lykkedes med at gøre det let at få gode billeder, men kameraet har sine begrænsninger.
Sony a6000
Bedst til det meste
Sony-kameraet skiller sig ud ved at være mere gennemført end de fleste andre systemkameraer.
Olympus OM-D E-M10
Det bedste allround-kamera
Olympus-kameraet er et af de bedste valg, uanset om man er nybegynder eller viderekommen fotograf.
Fujifilm XA-2
Overkommelig indgangsbillet
For nybegyndere er kameraet fra Fujifilm et godt valg, så længe man er klar over begrænsningerne.