GoPros seneste kreation hedder Hero12 Black og bygger videre på succesen fra forgængeren, Hero11 Black. Opgraderingerne er ikke revolutionerende, men forbedrer en allerede rigtig god pakke. Den omfatter både et kamera af høj kvalitet og en velfungerende Quik-app, som gør det nemt at fjernstyre kameraet og flytte optagelser direkte til skyen.
Designmæssigt er Hero12 næsten identisk med sin forgænger. Det kan jeg godt lide, for de indbyggede fæsteløsninger og det robuste, vandtætte design fungerer allerede upåklageligt.
Både hovedskærmen og selfieskærmen er skarpe og lyse som forventet og giver et godt overblik, både når man filmer, og når man navigerer i menuerne. Brugergrænsefladen og den tilhørende mobilapp er meget intuitive og opretter hurtigt forbindelse til kameraet for fjernbetjening og overførsel. Her er der ikke meget nyt, for det fungerede allerede problemfrit med Hero11.
Bedre manuel kontrol
En spændende nyhed i Hero12 Black, hvis man kan lide at lave timelapse-videoer, er muligheden for manuelt at indstille lukkertid, ISO og blænde individuelt til dagsoptagelser. Tidligere modeller tillod kun manuel kontrol ved natoptagelser, og da stadig med en fast blænde. Ved at låse alle eksponeringsværdier undgår man flimmer, og at kameraet forsøger at gøre himlen lysere ved solopgang og solnedgang. Det giver større kreativ kontrol og mulighed for endnu bedre time-lapse-videoer.
Når det gælder videokvalitet, leverer Hero12 Black varen med krystalklare og detaljerede optagelser i op til 5,3K. Forskellene fra Hero11 er ganske vist marginale, men forgængeren var allerede imponerende.
HDR og 10-bit
Ligesom Hero11 har Hero12 mulighed for at filme med 10-bit dynamikområde. Men det nye ved 12’eren er muligheden for at filme i HDR. Det giver fordelen ved et større dynamikområde, uden at man behøver at filme i LOG med det tilhørende behov for efterfølgende justering (grading).
HDR giver et mærkbart bedre dynamikområde end standard, og det bevarer farverummet i stærkt lys, hvor det ellers ville brænde ud i hvidt.
I HDR-tilstand kan du kun optage i 4K eller lavere, og du kan ikke ændre lukkerhastighed eller ISO. Udsnittet er begrænset til lineært eller vidvinkel. Ikke HyperView, for eksempel, og du kan heller ikke låse horisonten.
HyperView og HyperSmooth
Billedstabiliseringen var allerede i topklasse med Hero11, men HyperSmooth 6.0 i Hero12 tager den et skridt videre. Det er næsten ikke til at se forskel, men med HyperSmooth 6.0 kan du låse horisonten, uanset hvordan du vender og drejer selve kameraet. Uanset om kameraet holdes omvendt eller drejes fra side til side, vil horisonten altid se rigtig ud. Superfedt!
Jeg fik også mulighed for at teste kameraet med Max Lens Mod 2.0, et ultravidvinkelobjektiv, man kan sætte på. Det udvider den maksimale vidvinkel fra 156 til 177 grader, og man kan filme det hele op til 4K, hvor forgængeren maksede ud ved 2,7K med lens mods.
Med Max Lens Mod 2.0 i HyperView-mode og med horisonten låst, sker der ret magiske ting. Tag for eksempel en cykelrute med bakker. Ud over det heftige udsnit vil du se, at det er cyklen, der læner sig til siden, og ikke hele verden i forhold til cyklen. Det er en ny måde at se actionvideo på, og jeg elsker det!
https://www.youtube.com/watch?v=vk_C9eyjnO0
8:7 videoformat
GoPro har bibeholdt billedsensoren fra tidligere med 8:7 videoformat, så man nemt kan beskære billedet, alt efter om man vil have stående eller liggende video. Med forgængeren introducerede GoPro muligheden for at filme i det ønskede billedformat, det være sig vandret eller lodret, lineært eller vidvinkel. For derefter at kunne ændre alt dette i efterbehandlingen! Kameraet filmede nemlig i al hemmelighed med hele sensoren, og eftersom det lineære udsnit alligevel laves med digital korrektion, slipper man for at være låst til sit valg på forhånd.
Disse muligheder krævede dog, at man filmede med maksimalt 30 fps. Dengang gættede jeg på, at efterfølgeren ville fordoble dette. Desværre har Hero12 samme begrænsning.
En ny funktion i Hero12 er tidskodesynkronisering med flere kameraer, hvilket gør redigering meget lettere, hvis du optager med mere end ét kamera. Det er ikke relevant for ret mange, men er stadig en vigtig funktion for enkelte professionelle.
Ikke bedst i svagt lys
Der hvor Hero12 har plads til forbedring er i svagt lys. Her gør udfordreren DJI Osmo Action 4 et bedre stykke arbejde takket være en større sensor, der slipper mere lys ind. GoPro leverer stadig en okay kvalitet, men må se sig slået her.
Den indbyggede mikrofon lyder også lidt mere lukket end hos konkurrenten fra DJI. Mange vil nok stadig bruge en ekstern mikrofon eller lægge musik på bagefter, men der er helt klart tilfælde, hvor man vil have den bedst mulige lyd direkte i kameraet.
Batteritiden siges at være forbedret siden Hero11, men i praksis er den omtrent den omtrent det samme. Forvent en times tid ved 4K og derover, lidt mere ved lavere opløsninger. Men to og en halv time er overdrevent optimistisk. Det er ikke specielt imponerende, og vi har set rapporter om overophedning om sommeren.
GoPro Hero12 Black: Konklusion
GoPro Hero12 Black konsoliderer sin position som referencen blandt actionkameraer. Brugervenligheden og økosystemet er stadig det bedste. Og HDR-mode er en meget velkommen tilføjelse.
På ren billedkvalitet i enkelte situationer, f.eks. i svagt lys, taber GoPro terræn til udfordrerne. Men den samlede pakke er mere end solid nok til, at GoPro beholder pladsen på sejrsskamlen i actionkamera-duellen.
Også i denne test:
DJI Osmo Action 4
DJI udfordrer GoPro
DJI Osmo Action 4 byder på smarte funktioner og glimrende videokvalitet. Men er det nok til at udfordre GoPros position?
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer