At vælge kamera handler om at vælge det rigtige værktøj til jobbet. Således er det for den professionelle, men sjældent for den glade amatør, som gerne vælger et lille kompaktkamera til opgaven.
Så bliver billedkvaliteten bedre end fra mobilkameraet, men vores erfaring viser, at der er stor forskel på billedkvaliteten, og de kreative muligheder, et lille kamera giver dig. Undtagelserne findes selvfølgelig, og som så ofte før handler det om pris. De billigste kameraer har flest begrænsninger og dårligst billedkvalitet.
Spar ikke på kvaliteten
Derfor anbefaler vi som regel kameraer fra ca. 1.500 kr. og opefter. Så får man kort og godt bedre kvalitet for pengene. Billederne bliver bedre, og man sidder tilbage med et smil på læben, når man ser, hvor fine forstørrelser det er muligt at få med et kompaktkamera.
Dyrere er ikke nødvendigvis bedre
De lidt dyrere kameraer leverer ikke nødvendigvis bedre billedkvalitet, i hvert fald ikke når man ser på kameraer med meget zoom, for eksempel 12-16 x zoom, for da falder den optiske kvalitet mærkbart. Man betaler ekstra for mere zoom og flere funktioner, men opnår sjælden bedre billedkvalitet i processen.
Professionelt og lille
Der findes en kompaktkamera-type til de professionelle, som kendetegnes ved at de kan tage billeder som råfiler til bearbejdning i billedredigeringsprogrammer, og billedsensoren har en større overflade end på et almindeligt kompaktkamera. Læg hertil en dyr optik med bedre linseelementer, og man kan regne med en billedkvalitet i en klasse for sig, hvad kompaktkameraer angår.
Hybridkameraer
En ny kameratype kaldet hybridkameraer eller kompakte systemkameraer er i færd med at rodfæste sig i markedet. De kendetegnes ved, at kameraet og objektiverne er meget mindre end spejlreflekskameraer med tilhørende optik, og har udskiftelig optik og et funktionsniveau, som minder mere om spejlrefleks end kompaktkameraer. Med undtagelse af Canon har de fleste producenter sådanne kameraer, som ofte giver billedkvalitet og har funktioner fuldt på højde med dyrere spejlreflekskameraer. Men med den åbenbare fordel, at de er meget mindre, lettere og mere praktiske at have med sig.
Spejlrefleks
Det traditionelle spejlreflekskamera er ofte foretrukket af dem, der vil have bedst mulige billedkvalitet og muligheden for udskiftelig optik. Formen er bestemt af spejlet og søgeren i kameraerne og har ikke ændret sig meget i 40 år. Mange føler sig bedre tilpas med et spejlreflekskamera, fordi de gerne har plads til store håndgreb, knapper og rat. Og dermed giver fotografen bedre brugervenlighed end mindre kameraer gør. Hvis man synes, at et spejlreflekskamera er stort og kluntet, kan et hybridkamera være et godt kompromis. Da får man stort set de samme funktioner og billedkvaliteten i et mindre og lettere kamera til samme pris.
Canon EOS 600D
Allround-vinderen
Med faldende priser kan man lave stadig bedre kamerakøb. Dette er et af de bedste eksempler på det.
Olympus PEN P-PL3
Passer til de fleste
Dette er måske det mest anvendelige kompakte systemkamera, der passer til de fleste.
Fujifilm X10
Et skridt foran
Som alternativ til et spejlreflekskamera er der få kompakte, som kommer så nært som dette.
Panasonic Lumix DMC-FT3
Til eventyr og vand
Panasonic fortsætter med at dominere blandt de vandtætte kameraer og byder i år på endnu flere finesser til en lavere pris. Det er bare at takke og tage imod.
Canon IXUS 230HS
Tynd topklasse
Vil man have et lille kamera uden unødvendige finesser, som tager gode billeder, er det Ixus det gælder.