Det er ikke alle, der ved det, men det er ikke antallet af megapixel, der afgør billedkvaliteten fra et kamera. Alligevel skrives der med store bogstaver, hver gang nogen sætter ny rekord i antal megapixel. Som om det har nogen betydning for, hvor gode billederne bliver.
Pixels er bare modtagere af det lys, objektivet slipper igennem, og påvirkes af flere faktorer, end hvor mange der er af dem. Professionelle fotografer ser hellere på kameraets egenskaber, såsom skudtakt og fokuspræcision, eller på video-egenskaberne.
Men der er også dem, der går op i stor detaljeskarphed og rent faktisk har brug for ekstrem opløsning. Så betyder antallet af megapixel pludselig noget.
Fotografer, der skal fotografere vilde dyr i deres naturlige omgivelser, er ikke særlig optaget af megapixel. Det samme gælder pressefotografer, der lever af sportsbilleder, men Canons nye 50 megapixel EOS 5DS og 5DS R er heller ikke lavet til dem.
Det er et kamera for dem, der faktisk har brug høj opløsning, fordi de skal levere billeder – produktfotos, landskaber, reklame, mode, bryllup, medicin, forskning osv. – hvor detaljeskarphed er vigtigt.
De har allerede flere kameraer med full-frame sensor at vælge imellem. Sonys nye a7R II med 42 megapixel, Nikon D810 med 36 megapixel og mellemformatkameraet Pentax 645Z med 51 megapixel. Vi skal heller ikke glemme det nyligt lancerede Leica S med 37,5 megapixel, men det stiller op i en helt anden prisklasse.
Udligner lavpasfilteret
Canon-kameraet findes i to versioner. Her tester vi EOS 5DS R, hvor R’et fortæller os, at det handler om Resolution – opløsning. De to kameraer er identiske, men R-versionen har en udlignende filterfunktion (Low-Pass Filter Cancellation) som modvægt til lavpasfilteret, der giver kameraet lidt bedre detaljeskarphed. Her skal vi skynde os at tilføje, at vi ikke har testet EOS 5DS, så vores vurdering gælder alene R-versionen.
Canon EOS 5DS R findes i en 5DS-udgave med almindeligt lavpasfilter, som koster en smule mindre. Ellers er de identiske.
Kameraet lægger sig imellem EOS 5D Mark III, der – med hovedtelefonudgang og ukomprimeret video via HDMI – i lige så høj grad er beregnet til videoproduktion som til stillbilleder, og EOS 5DX, som – med vejrtætning, lang batterilevetid og 12 fps skudhastighed – er et rendyrket professionelt kamera til sport og action.
Ingen action, tak
Action er ikke ligefrem EOS 5DS R’s livret. Ikke fordi kameraet er langsomt, men selv med 61 fokuspunkter – 41 af dem krydssensorer og fem af dem dobbelte krydssensorer – er en skudtakt på 5 fps i den lave ende til action. Sæt derimod kameraet på et solidt stativ, brug den nye spejllås med forsinkelse for at minimere vibrationer og studér så billederne. Så ser du, hvor kameraets styrke ligger.
Canon har forstærket stativfæstet på kameraet og tilføjet intervalfotografering. Indstil antallet af billeder, lad kameraet stå på stativet, til det er færdigt, og vips, så har du billeder til en time lapse-sekvens, også kaldet intervalfilm.
Den ekstreme opløsning betyder, at det er en fordel at bruge stativ. Ikke fordi eksponeringerne tager lidt længere tid som med Pentax’ pixel-shift teknologi eller Olympus OM-D E-M5 II, som kan give op til 40 megapixel opløsning fra en lille Micro Four Thirds billedsensor. Men fordi Canon-kameraet giver ekstrem opløsning uden brug af ekstra teknologi, idet den store full-frame billedchip har 50 megapixel fordelt på en 24 x 36 mm overflade.
Ingen billedstabilisering
Integreret billedstabilisering kunne have gjort kameraet endnu mere nyttigt, for så kan billedsensoren flyttes for at kompensere for bevægelser. Hvad enten man er usikker på hånden eller fotograferer med lang lukkertid.
Som sædvanlig for et professionelt kamera fra Canon er der ikke meget at udsætte på ergonomien.
Efter vores mening er det en mere effektiv form for billedstabilisering end Canons foretrukne optiske stabilisering. Som desuden næsten kun er at finde på visse af zoomobjektiverne i EF-serien.
Klassisk Canon
Hvis man kigger på kameraet, ser alt ud til at være ved det gamle. Knapper, hjul og omskiftere er placeret, hvor man forventer, at et EOS i professionel kvalitet har dem. Skifter man fra EOS 5D Mark III til 5DS R, behøver man altså ikke at tænke sig om to gange, før man finder ud af placeringen af knapper.
Kamerahuset er stort og tungt – meget større end f.eks. Sonys spejlløse full-frame kameraer. Men det ligger godt i hånden med et stort gummieret greb og godt med plads til tommelfingeren bagved.
Søgeren er lys, skarp og enorm, og ofte at foretrække frem for en elektronisk søger i dagslys. Men den bliver selvsagt mørk og kan ikke vise lige så meget af motivet, som en elektronisk søger kan i mørke. Det klassiske rullehjul er bibeholdt, men kan slås fra, så man ikke uforvarende ændrer på funktioner.
Det har fået to hukommelseskortstik – til henholdsvis CompactFlash og SD – som kan konfigureres til at sikkerhedskopiere filer på et ekstra kort eller lagre råfiler og jpeg-filer på hver sit kort.
For første gang er det også muligt at vælge, hvilke funktioner der skal vises på skærmen i Q-tilstand, men kameraet har stadig ikke fået touch-skærm.
Solidt bygget og vejrtætnet kamerahus med 50 megapixel full-frame billedsensor.
Lidt teknik
Fotografen kan vælge at gemme billeder som 30 megapixel eller 19,6 megapixel filer med APS-format (H og C) og har også mulighed for at vælge råfiler i mellem og lille – M-Raw og-S Raw – nedskaleret filstørrelse.
Canon-kameraet har flere indstillinger, f.eks. programmérbar Auto ISO, Canons intelligente genkendelses- og følgefokus (iTR), fintuning af autofokus og farvesensitiv lysmåling.
4K-video er der ikke, men kameraet gemmer video i 1080p Full HD-kvalitet med 25 fps, og man kan vælge IPB eller ALL-I komprimering (34 Mbit/s og 87 Mbit/s), som ofte bruges i professionel videoredigering.
Billedkvalitet
EOS 5DS R er dog ikke primært et videokamera, men et råt stillbilledkamera til ekstreme opgaver.
Det er heller ikke et kamera til at fotografere i tusmørke. Canon har begrænset den maksimale ISO-følsomhed til 6400 (kan dog udvides til 12.800). Hvilket er en god ting, for den ekstreme mængde pixels betyder en mindre overflade til at opfange lys på hver fotosensor. Det betyder normalt også meget mere billedstøj ved høj ISO, og det vil vi jo ikke have.
Det kan altså koges ned til opløsning, detaljeskarphed og skarphed på krævende motiver. Her kan vi ikke sige, at 5DS R skuffer. Med Canons fantastiske 50 mm f/1.2 og 85 mm f/1.2 II til rådighed er alt, hvad der kræves, en rolig hånd eller et godt stativ. Så leverer kameraet den mest ekstreme detaljeopløsning, vi har set på et full-frame 35-kamera.
Man er absolut afhængig af tilstrækkelig skarp optik med lav diffraktion og god transmission for at udnytte kameraets 50 megapixel. Men så er belønningen også en skarphed, som man skal op i mellemformat for at matche.
Billedstøj er ikke noget problem op til ISO 3200; derfra og op ligger EOS 5DS R et skridt efter de bedste i klassen – Sony a7R II og a7S samt Nikon D810. Billeddynamikken er også et skridt efter de bedste, men farvegengivelsen er enestående. Canon har været tilbageholdende med jpeg-processeringen, så farverne er neutrale, men godt mættede uden at være påtrængende.
Råfilerne – der hurtigt kan blive på både 65 og 85 megabyte – giver fotografen meget spillerum i billedbehandlingen. Farvebalance, skygger og højlys samt billedkontrast kan trækkes langt, før det tipper over. Det giver f.eks. bryllups- og landskabsfotografer nogle billedfiler, som kan tåle meget redigering.
Ikonerne på skærmen kan udskiftes, så man kan nøjes med de funktioner, som man bruger mest.
På flere af billederne faldt opløsningen mærkbart, når lukkertiden faldt. I nogle tilfælde var selv 1/60 sekund for kort lukkertid, så hvis man skal have det maksimale ud af billedsensoren, er korte lukkertider eller stativ et must.
Autofokus har vi ikke lagt så meget vægt på, for her tænker jeg, at mange vil fokusere manuelt. Desuden er det som nævnt ikke noget actionkamera. Når det er sagt, så er kameraet lynhurtigt til at låse fokus, og det har ikke nogen problemer med at følge bevægelige objekter. Det er bare ikke i samme liga som EOS 7D II.
Konklusion
Det fuldvoksne EOS 5DS R har ført Canon op i teten blandt de mest ekstreme full-frame kameraer. Landskabsfotografer er ikke de eneste, der kan have stor gavn af dette kamera. Alle, der skal levere billeder, hvor høj opløsning og ekstrem klarhed er blandt kriterierne, vil få i både pose og sæk her. De vil også have et stort udvalg af fremragende kvalitetsoptik at vælge imellem og en tilbehørspark, der nærmest er endeløs.
For dem, der har brug for og kan udnytte de 50 megapixel, er Canon EOS 5DS R næsten det perfekte kamera.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer