Selv i et vigende marked er der stadig efterspørgsel efter spejlreflekskameraer. Til trods for at de mere kompakte og handy spejlløse systemkameraer sælger bedre på mange markeder.
F.eks. har Canon, der har været nummer ét på spejlreflekskameraer de seneste årtier, for nylig meddelt, at de er ved at udvikle et professionelt spejlreflekskamera. Som de planlægger at lancere i 2020, i god tid før OL i Tokyo.
På den modsatte side af det professionelle marked er mange gået over til mobiltelefonen og har lagt kameraet på hylden. Derfor er det interessant, at Canon nu lancerer et helt nyt spejlreflekskamera, der er lige i øjet for amatørerne. For de findes nemlig. I en undersøgelse lavet for den norske elektronikbrancheforening siger mange, at de foretrækker et rigtigt kamera til at forevige vigtige begivenheder, og når de rejser på ferie.
Lægger man entusiasterne til, forstår man, at der er et marked for kameraer som Canon EOS 90D. Det er Canons tilbud til masserne, så at sige, og kameraet har alt, hvad der skal til for at tilfredsstille i hvert fald dem, der foretrækker ergonomien i et spejlreflekskamera. Det er middelstort og relativt let med Canons velprøvede ergonomi, der er finpudset til perfektion, siden det første EOS-kamera kom i 1980’erne.
EOS 90D har en ny 33 megapixel CMOS-billedsensor i APS-C-format, 4K-video, Live View og touch-skærm samt moderat vejrbeskyttelse. Nok til, at lidt regnvejr ikke er den store krise. Det skyder villigt op til 10 fps – 11 med Live View – og med både mikrofon- og hovedtelefontilslutning er det faktisk heller ikke værst som videokamera.
Konkurrenter
Markedet flyder ikke ligefrem over af spejlreflekskameraer i dette segment. Forgængeren EOS 80D er stadig i handelen, til en reduceret pris. Det glimrende Nikon D7500 er ligeledes tilgængeligt, men også det er et ældre kamera, nemlig fra 2017. EOS 90D er altså en enlig svale i denne klasse.
Brugervenlighed
Som vi plejer at sige, når vi har et Canon-systemkamera til test: Det meste fungerer til perfektion. Alt er enkelt og overskueligt sat op, selv skærmmenuerne er overskuelige – og findes på alle sprog – og kameraet har også en praktisk hjælpemenu (der kan slås fra), som hjælper begynderen i gang.
Grebet er mærkbart bedre end på de fleste kompakte systemkameraer, og kameraet har alle de tilslutninger, man har brug for. Batterilevetiden? Tre gange så god som på et hybridkamera: Mindst 1.300 billeder pr. opladning. Var der nogen, der sagde rejsekamera?
Den vipbare touch-skærm er fin til video-optagelse. Så kan man flytte fokus med fingeren på skærmen, og Canons Dual Pixel-fokus fungerer hurtigt og problemfrit. Også til video.
Knapper og hjul er logisk placeret, fra programhjulet til venstre for søgeren til joystick-knappen til højre for skærmen. Det er kun placeringen af on/off-knappen, der er grund til at studse over. Man skifter hurtigt fra stillbilleder til video med en drejeknap til højre for søgeren, og optageknappen er placeret midt i knappen.
Søgeren er som normalt i denne klasse lidt spartansk, men den viser hele søgerbilledet og er lys nok til også at fungere på telebrændvidder. Som vi antager vil blive flittigt brugt af naturfotografer, der kan se fordelen ved 1,6x brændviddeforøgelse fra billedsensoren i APS-C-format. En 300 mm tele bliver til en 480 mm med EOS 90D.
Video
Kameraet er også et videokamera, som kan fjernstyres med Canon Camera Connect-app’en på telefonen. Man kan vælge imellem 4K med 25 fps og 1080p HD med 50 eller 120 fps, og med mikrofon- og hovedtelefonstik er det faktisk et ganske habilt videokamera.
Billedkvalitet
Ved serieoptagelse gør kameraets skudtakt det fuldt ud muligt at følge bevægelige motiver. Maksimumhastigheden på 10 fps (11 fps i Live View) fylder hurtigt bufferen, hvilket desværre giver relativt korte billedserier, før kameraet er klar igen (50-58 ved jpeg og 20-25 ved raw), og hvis man vælger følgefokus på Live View, falder hastigheden til 7 fps. Hurtigt nok til mange ting, men ikke til de hurtigste sportsgrene.
EOS 90D har samme billedsensor som EOS M6 Mark II, så vi ved, at det kan levere fremragende billedkvalitet, Kitzoomen EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 har god rækkevidde og optisk billedstabilisering, men er ikke skarp nok på alle brændvidder til at udnytte potentialet i Canons nye billedsensor og processor fuldt ud.
Men Canon-farverne er der stadig. Det kan man se med det samme: Kameraet leverer jpeg-filer med godt smæld i farverne. Der er nærmest ingen synlig billedstøj, før man passerer ISO 6400, og potentialet for skarphed er stort.
Fotografen kan selv finjustere grundlæggende billedparametre til jpeg-billeder, men vi foretrækker at gøre det bagefter på Mac’en. Eller at tage billederne i 14 bit raw-format. Her kan man også vælge komprimerede raw-filer – CRAW – hvis man vil have mindre filstørrelse uden at reducere opløsningen.
Videokvaliteten i 4K er meget fin, med rigtig god skarphed og få artefakter, så længe man ikke panorerer for hurtigt. Så kan rullende lukker og lidt mosaikstøj dukke op på optagelserne. Muligheden for både mikrofon og hovedtelefoner er et stort plus.
Konklusion
For begyndere og entusiaster vil Canon EOS 90D være et godt valg som allround-kamera. Naturelskere vil glæde sig over vejrbeskyttelsen, den præcise autofokus og den ekstra brændvidde, og kameraet er velegnet til et videoklip i ny og næ. I ægte 4K-kvalitet. Billedkvaliteten er bedre end på forgængeren og kan sammenlignes med EOS M6 Mark II, som vi gav stående bifald i vores test for nylig.
Sportsfotografer, der havde håbet på et lynhurtigt EOS-kamera, må vente på næste generation af EOS 7D, men for næsten alle andre opfylder EOS 90D langt de fleste krav.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer