Siden Canon lancerede sit spejlløse fuldformat-kamerasystem, har der været et stort, gabende hul i EOS R-serien. Et kamera, der kunne erstatte den ikoniske EOS 1-serie af spejlreflekskameraer til professionelle. Nu er det kamera, som mange professionelle har ventet på i fire år, endelig kommet.
Da EOS R1 blev lanceret i efteråret 2024, var den fire år lange ventetid forbi. Flagskibet var endelig på plads, og Canons EOS R-serie var komplet.
Kameraet erstatter det aldrende EOS 1D X Mark III spejlreflekskamera og er et rent actionkamera til sport og dyreliv. I modsætning til EOS R5 Mark II, som primært er bygget til portrætter, landskaber, arkitektur og mode – og har en 45-megapixel stacked full-frame CMOS-billedsensor, som også kan optage 8K RAW-video.
Det nye EOS R1 erstatter ikke EOS R3, som indtil for nylig var Canons ”mest professionelle” actionkamera, R3 vil stadig være at finde i EOS R-systemet. Canon siger, at R1 både er mere solidt bygget end R3 og langt bedre til at indfange de vigtige øjeblikke. Uanset hvor hurtigt det går.
For at opnå dette er kameraet bygget op omkring en 24,2 Mp stacked full-frame CMOS-billedsensor med hastigheder helt ned til 2,8 ms fra sensorerne på billedchippen. Fokussensorerne er Canons dual-pixel-type (Dual Pixel CMOS II), med sensorer på tværs af hele billedområdet, og med en elektronisk lukker kan man optage 40 billeder i sekundet.
Kunstig intelligens
Det ville ikke have været muligt at få så mange skarpe billeder ved den hastighed uden en ny fokuseringsalgoritme. Canon siger, at autofokusen har en ny algoritme, der bruger kunstig intelligens – AI – til at genkende motivet og justere fokusalgoritmen – Action Priority AF – i overensstemmelse hermed. Kameraet vil være i stand til at skelne mellem fodbold og basketball (vælg action priority) i menuen og forudsige, hvor bolden er på vej hen, så autofokusen følger bolden hele vejen til målet. Selv når der er spillere imellem, eller bolden skifter mellem spillerne.
Det viste sig at fungere perfekt. Under lanceringen i 2024 prøvede jeg det selv på en indendørs basketballbane. Senere udendørs på en fodboldbane. EOS R1 er ikke det eneste kamera, der kan følge en bold i en klynge af spillere, Sony A9 III (120 fps) og Nikon Z9 (30 fps) klarer den samme øvelse fint. Men det viste sig, at Canon-kameraet var bedre til én vigtig ting.
Det vender jeg tilbage til om lidt, men først en kort oversigt over de vigtigste tal.
Kort overblikk over EOS R1:
- 24,2 Mp stacked full-frame CMOS-billedsensor
- Op til 40 fps elektronisk
- Pre-capture til stillbilleder og video
- AI-opskalering
- AF med sportstilstande
- 8,5-trins billedstabilisator
- 6K60p RAW-video
- Canon C-Log2-profil
- Vejrforseglet kamerahus
- Ethernet og Wifi 6E
Skudtakt og AI-opskalering
Med den mekaniske lukker er optagehastigheden højst normale 12 fps, men med op til 40 fps med den elektroniske lukker er du fuldt ud i stand til at fastfryse alle sportsgrene i billeder. Da kameraet også har en pre-capture-funktion, der kan tage op til 20 kontinuerlige billeder, før udløserknappen trykkes helt i bund, øges chancen for at få skarpe billeder betydeligt.
Hvis du tager raw-filer, kan du beskære og redigere raw-filerne i kameraet, og med AI kan du opskalere selv beskårne billeder til en opløsning på 96 Mp. Vælg et udsnit af en jpeg- eller HEIF-fil, og beskær billedet, som du derefter kan vælge at beholde eller opskalere. Hvis du vælger det sidste, udfylder behandlingen de manglende pixels, så du ikke mister opløsning og dermed billedets skarphed. Der er også en funktion til at fjerne støj fra billederne bagefter.
Kameraet kan også søge gennem en række eksponeringer og markere de billeder, der ser skarpest ud. Så du behøver ikke at scrolle gennem hundredvis af billeder, før du har et billede, du kan bruge.
6K-video
I modsætning til EOS R5 Mark II kan R1 ikke optage video i 12-bit 8K-kvalitet. Det er der alligevel ikke mange, der forventer af et kamera som dette. Men det kan optage 6K60p RAW-video i 16-bit 4:2:2 eller 4K UHD op til 120p. Det betyder, at fotografer kan sende videooptagelser via FTP direkte fra stadion. I øvrigt understøtter kameraet Wi-Fi 6E, og det har 2,5 Gbps Ethernet direkte fra kameraet.
Kameraet kan også optage 12-bit RAW-video, som gemmes på et CFexpress B-kort eller en ekstern optager via et HDMI-stik i fuld størrelse, samtidig med at der tages stillbilleder. Stillbilleder kan gemmes på et SDXC UHS-II-kort, og kameraet taler samme sprog og bruger de samme filnavne som Canons Cinema EOS-kameraer.
Kameraet optager firekanals 24-bit LPCM-lyd, og det understøtter C2PA-formatet og News ML-G2-standarden for metadata, som f.eks. bruges i radio og tv. Video kan optages i C-Log2 og C-Log3, og R1 understøtter videoformaterne XF-AVC S og XF-HEVC S, ligesom Canons Cinema-videokameraer i Cinema EOS-serien.
Kameraets integrerede billedstabilisator giver op til 8,5 trins stabilisering, selv når der optages video.
Ergonomi
Kamerahuset er lettere og mindre end et Canon EOS-1D X Mark III, og set forfra er der ikke meget, der adskiller dem. Der er programmerbare knapper på forsiden, og på bagsiden finder du det samme indstillingshjul og på R1 en dreje- og vippe-touchskærm. Nogle knapper er flyttet i forhold til 1D X Mark III, men det er tydeligt, at Canon ikke har ønsket at ændre for meget.
Når alt kommer til alt, kommer mange af de mennesker, der vil bruge et R1, fra et 1D X Mark III eller Mark II.
Der er en lille detalje, der adskiller dem. Den er ikke let at få øje på, men hvis du kigger under skærmen på et R1, finder du en lille sensor. Det er faktisk et kamera uden funktion i øjeblikket, men det kunne tænkes at blive brugt til ansigtsgenkendelse. Måske i kombination med en gemt profil. Så en fotograf, der henter kameraet fra et fotobureaus kamerapool, kan indtaste sine egne indstillinger og præferencer via ansigtsgenkendelse.
Personligt har jeg aldrig brudt mig om AF med øjenstyring, men i R1 fungerer det bedre end tidligere generationer, og det er en specialitet at vælge fokuspunkt i den store søger med øjenbevægelser. Hvor godt det fungerer, synes at være individuelt. Nogle elsker det, andre hader det. Men det er umuligt ikke at kunne lide den store søger med en opløsning på 9,44 Mp.
Kameraet har alle de tilslutninger, du har brug for, og mange af knapperne er programmerbare, f.eks. tryk- og berøringsknapperne. AF-On-knappen kan f.eks. også bruges som trackpad til at flytte fokuspunkterne rundt i søgeren. Hvis du altså ikke bruger AF med øjenstyring.
Batterilevetiden på 700 til 1.300 billeder er bedre end på EOS R3, og kameraet bruger det samme LP-E19-batteri som EOS R3 og EOS-1D X Mark III. Godt at vide for fotografer med et eller flere af dem i tasken.
Billedkvalitet
Okay, det er måske ikke primært et videokamera, men R1 leverer faktisk fremragende videokvalitet. Det har synligt mindre rolling shutter (halveret i forhold til R3 ifølge Canon), og 6K-video på vores reference-TV fra Sony med 8K-opløsning vises uden artefakter.
Men det store spørgsmål er, hvor skarpe stillbillederne er, når man fotograferer sport?
Svaret er; knivskarpe.
Det er takket være smart autofokus, som selv i svagt lys og selv med blænding fra projektører stadig holder fast i motivet. Lige indtil du trykker på udløseren. Det tog mig et stykke tid at finde slørede billeder blandt filer i en fotomappe med flere tusinde billeder. Alle taget med maksimal lukkertid og med kameraets dual pixel-autofokus indstillet til servofokus.
Billederne er ikke kun skarpe, men muligheden for at beskære uden at miste væsentlige detaljer er en god detalje. Du kan zoome ud og vælge et bredere udsnit for at få et bedre overblik i søgeren og derefter vælge et tættere udsnit, uden at det går ud over kvaliteten.
Der er meget lidt støj i billederne, faktisk er den ubetydelig, men billeddynamikken er omkring et trin under et EOS R5 Mark II. Ikke at det betyder noget for R1’s målgruppe, som ved, at de kan optage indendørs sport ved 12800 ISO og få skarpe billeder. Hver gang.
Konklusion
Canon EOS R1 er ikke et kamera for hvem som helst. Det er et rent sports- og naturkamera, der prioriterer optagehastighed og følgefokus for at give fotograferne skarpe billeder af motiver i hurtig bevægelse. Det er en øvelse, det gør bedre end de fleste, og endelig har Canon et kamera, der matcher Sony a9 III og Nikon Z9. Gade- og portrætfotografer er bedre tjent med andre kameraer end dette, men for dem, der har ventet med tilbageholdt åndedræt på et ”nyt” EOS 1D X Mark IV, er svaret EOS R1. Og det er et bedre svar, end du kunne have håbet på.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer