TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Af / 15/03/2019 - 15:15
Canon EOS RP

Lyd & Billede mener

  • Gennemført brugervenlighed, smarte hjælpemenuer og høj billedkvalitet.
  • Moderat skudtakt, beskæring af 4K-video og mørkt søgerbillede.

Man skal ikke lade sig narre af specifikationer. Se bare Canons nyeste systemkamera, EOS RP med 26 megapixel full-frame billedsensor. Kameraet ser ikke voldsomt imponerende ud, hvis man bare kigger på specifikationerne. Så er det let at affeje det som uinteressant.

Men det ville være en fejl.

For nogle gange trumfer brugeroplevelsen de tekniske specifikationer. Det gør den på Canon EOS RP. Som er det andet systemkamera med Canons nye RF-fatning. Enklere og mere aggressivt prissat end EOS R fra 2018 og på mange måder et mere anvendeligt kamera.

På papiret er det heller ikke nogen vinder sammenlignet med Nikon Z6 eller Sony a7 III, som begge har sejere specifikationer.

Men efter at have testet EOS RP i et par uger mener jeg, at Canon kan have ramt målgruppen ret godt. For kameraet er en fornøjelse at bruge, og det passer til stort set alt, hvad man kan finde på at fotografere. Bortset fra sport, men det vender vi tilbage til.

Annonce

Kameraet er blandt de letteste og mest kompakte spejlløse full-frame-kameraer. Med en startpris på ca. 12.000 kroner for kamerahuset ligger det langt under konkurrenterne i pris.

EOS RP front 52201
Kameraet er blandt de letteste og mest kompakte spejlløse full-frame-kameraer. Foto: Lasse Svendsen

Forenklet betjening

Det nye Canon-kamera er lavet til entusiaster og amatører med ambitioner om at blive en bedre fotograf. Kamerahuset er kompakt og let; det er faktisk en hel centimeter lavere end Sony a7 III og vejer under et halvt kilo med batteri og hukommelseskort. Søgeren flugter næsten med toppladen i polykarbonat; der er få knapper på kameraet og ingen statusskærm.

EOS RP topp 52205
Meget enkel betjening og kompakt med et godt håndgreb. Foto: Lasse Svendsen

Canon har alligevel udstyret kameraet med et godt håndgreb, godt synlige funktioner og overskuelige menuer. Der er en hjælpemenu, som forklarer indstillingerne, og når man drejer programhjulet på toppen, får man indstillingerne forklaret med både tekst og billeder. Smart og rart for begyndere.

EOS RP bak 52206
Smarte hjælpemenuer, som viser vej for begynderen. Foto: Lasse Svendsen

Sammen med f.eks. RF 35 mm f/1.8 bliver EOS RP en meget kompakt, potent og frem for alt rejsevenlig kamerapakke, men det er ikke det hele, der er rosenrødt.

Lad os kort se på nogle af de vigtigste punkter for og imod EOS RP …

For:

  • Gunstigt prissat for et full-frame systemkamera
  • Touch-skærm og OLED-søger
  • Øjenfokus og Focus Stacking
  • Dual Pixel autofokus med 4.779 AF-punkter
  • Kompakt og let

Imod:

  • Ingen vejrbeskyttelse eller billedstabilisering
  • Mørk søger
  • 1,7x beskæring på 4K-video
  • Maks. 5 fps
  • Begrænset udvalg af RF-objektiver p.t.

Objektiver

Indtil videre er udvalget af objektiver til Canons R-serie beskedent. Vi har testet RF 35 mm f/1.8, 50 mm f/1.2 og 24-105 mm f/4.0, som er de tre eksisterende objektiver til systemet, og testen af RF 28-70 mm f/2.0 vil være klar, når dette læses.

Canon har annonceret flere nye RF-objektiver. I løbet af 2019 kommer der et RF 15-35 mm f/2.8, et 24-70 mm f/2.8, et 24-240 mm f/4.0-6.3 og et 70-200 mm f/2.8, alle med indbygget billedstabilisering, samt to versioner af RF 85 mm f/1.2L USM. Den ene med et defokuseringselement for blødere baggrunde.

Men læg mærke til, at ingen af disse er en typisk kitzoom til EOS RP. Et RF 24-70 mm f/4.0 eller et 28-90 mm f/3.5-5.6 findes ikke. Det mest oplagte alternativ er RF 24-105 mm f/4.0. Der er relativt dyrt som kitobjektiv.

Det er værd at bemærke, at Canon leverer kameraet med en EF-adapter, som gør det muligt at bruge Canons EC-spejlrefleksobjektiver på EOS RP.

Konkurrenter

Canon EOS RP er ikke det eneste systemkamera i denne klasse med full-frame 24 x 36 mm billedsensor. Nikon Z6-serien og Sony Alpha 7 III er de nærmeste konkurrenter, men Canons full-frame spejlrefleks SLR EOS 6D II er for så vidt også en rival.

De fire kameraer har samme opløsning og hovedmålgruppe. EOS RP koster mindre end de tre andre, men Z6 og A7 III er til gengæld hurtigere med en skudtakt på henholdsvis 12 og 10 billeder i sekundet (fps). EOS 6D II topper ved 6,5 fps, mens EOS RP stopper ved 5 fps. Det halve, hvis du har brug for autofokus og lysmåling på hvert billede.

Alle undtagen 6D II kan optage video i 4K, men EOS RP gør det desværre med 1,7x beskæring. Det er en fordel ved video-optagelse med tele, men en ulempe med vidvinkel.

Kameraet har heller ikke intern stabilisering af billedsensoren, som både Nikon Z6 og Sony a7 III har. Optisk billedstabilisering findes med enkelte undtagelser (RF 35 mm f/1.8 og 15-35 mm f/2.8) på Canon-zoomene i RF-serien med telebrændvidde i enden.

Teknisk

Billedsensoren på 26 megapixel er baseret på den, der sidder i EOS 6D II, men tilpasset til den bredere bajonetfatning med kortere registerafstand.

Kameraet har Canons fremragende Dual Pixel autofokus, her med 4.779 fasefokussensorer, der dækker næsten hele billedfladen. Autofokus er lydsvag og ca. lige så hurtig, som den er præcis, også på følgefokus, og øjenfokus fungerer faktisk rigtig godt her. Selv i forhold til Sony, der længe har været klasseledende.

Den elektroniske OLED-søger har lavere opløsning end EOS R – 2,36 megapixel – men samme 0,76x forstørrelse. Mens skærmens lysstyrke kan justeres, er det ikke muligt på søgeren. Det er en ulempe, for udendørs i godt lys er den simpelthen for mørk. Dermed er det ikke altid let at se, hvad der befinder sig i skyggeområder, når man bruger søgeren.

Batterilevetiden er opgivet til 250 eksponeringer pr. opladning, men min erfaring med kameraet er, at det er meget konservativt sat. 350-400 billeder er mere realistisk under normale forhold.

Brugervenlighed

Den vridbare touch-skærm kan også bruges som styreflade til at flytte fokuspunkter, og i øvrigt er kameraet faktisk legende let i brug. Få knapper, god ergonomi og nem adgang til de vigtigste funktioner gør det meget tilfredsstillende at fotografere med.

EOS RP meny 52203
Vipbar touch-skærm. Foto: Lasse Svendsen

Der vil nok være delte meninger om den mindste knap på kameraet. M-Fn (for multifunktion) debuterede på EOS R og sidder også her lige ved siden af udløserknappen. Man skal trykke på M-Fn for at få adgang til ISO, serieoptagelse, servofokus og blitzkompensation. Som man så indstiller med indstillingshjulene på toppen.

Disse og endnu flere indstillinger er også tilgængelige under Q-knappen. Et tryk, og tre rækker funktioner dukker op på touch-skærmen; så vælger man bare med pegefingeren.

Enkelt, hurtigt og meget intuitivt.

Ikke helt perfekt

Kameraet har også en låseknap. Den kan låse det forreste og det bagerste indstillingshjul og deaktivere touch-skærmen og kontrolringen på objektivet, og den er programmérbar. Vælg en, flere eller alle fire ting.

Placeringen af on/off-knappen er ikke ideel. Den optager al pladsen ved siden af søgeren, og ligesom på EOS R burde den have været flyttet til fordel for et indstillingshjul til serieoptagelse og selvudløser eller en anden funktion, som det er praktisk at have nem adgang til.

Ligesom på EOS R er der kun én kortplads her, til SD-kort med UHS-II.

Kameraet har mikrofonindgang og hovedtelefonudgang, HDMI ud og USB-opladning. Underligt nok taler vi USB 2.0 og ikke USB 3.0, så der røg den mulighed for hurtigere overførselshastighed.

Men Canon har muligvis læst den kritik, vi kom med i testen af EOS R, for her er det berygtede touch-felt væk – den såkaldte M-Fn Bar, som jeg aldrig forstod pointen med.

EOS RP batteri 52202
Kamerahuset er ikke vejrbeskyttet og har kun én kortplads. Foto: Lasse Svendsen

Billedkvalitet

Det store spørgsmål er, om billedkvaliteten fra EOS RP er bedre end fra EOS 6D II. Svaret er både ja og nej.

Støjreduktionen og detaljeopløsningen er praktisk taget identisk, men JPEG-filerne fra EOS RP ser subjektivt bedre ud. Farvegengivelsen er mere neutral på JPEG-filerne, og jeg oplever hudtonerne som bedre mættet og mere jævne.

Det kan selvfølgelig skyldes, at de nye RF-objektiver påvirker slutresultatet, men min opfattelse er, at billedkvaliteten er bedre end på 6D II. Omend ikke voldsomt meget.

Detaljeskarpheden er sammenlignelig med Sony a7 III og Nikon Z6, men Canon-kameraet ligger et trin under på støjreduktion. I praksis betyder det, at billedstøj ved ISO 12.800 på billedfilerne fra EOS RP er på niveau med ISO 6400 på a7 III og Z6.

Når det er sagt, så er det ikke noget problem at fotografere i svagt lys op til ISO 12.800 med EOS RP. Personligt ville jeg alligevel holde mig under 6400 og aldrig gå over ISO 12.800 for at bevare mest muligt af farvegengivelsen og detaljerne i billederne.

Videokvalitet

Mens billedkvaliteten har få svagheder, er kvaliteten af video-optagelserne et andet kapitel. Selv om skarpheden er god på 4K, er detaljerne ikke så skarpe, som vi er vant til fra Sony a7 III og Nikon Z6, heller ikke fra Fujifilm X-T3, som har en mindre APS-C billedsensor.

Der er også synlig rullende lukker, dvs. brydning af linjer på panoreringer. Det er fristende at konkludere, at Canon ikke har tænkt EOS RP som et videokamera. Kompromiserne er for mange, især i betragtning af at stort set alle andre kameraproducenter har taget videofunktionerne mere alvorligt.

Konklusion

Canons andre spejlløse full-frame-kameraer henvender sig til en anden målgruppe end det dyrere EOS R. Det væsentlig mere overkommelige EOS RP er billigere end sine nærmeste konkurrenter, som det også ligger lidt efter på videoegenskaber og skudtakt. Men kameraet har alligevel mange kvaliteter, som gør det til et rigtig godt allround-kamera til nybegyndere eller viderekomne entusiaster.

Bortset fra til video-optagelse, sport og action er EOS RP et kamera med få kompromiser. Det er nemt at bruge, det leverer meget tilfredsstillende billedkvalitet, og det giver en brugeroplevelse, som klart overgår kameraets specifikationer.

Karakter
Canon EOS RP
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Brandgodt budgetkamera

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent