Det er kæmpestort, svinedyrt, blytungt – og fantastisk. Canons første virkelig lysstærke objektiv til det nye EOS R-system lover godt for fremtidige objektiver til den nye generation af spejlløse Canon-kameraer.
Det er nemlig naturligt, at Canon lancerer en 24, en 35 og en 85 mm, og måske et andet objektiv med tilsvarende lysstyrke. De har allerede dækket disse brændvidder med objektiver, der har lysstyrke f/1.4 eller f/1.2.
Det er i hvert fald ikke noget i vejen for at gøre det. Canon EOS R har allerede en så bred objektivfatning, at det er muligt at lave skarpe objektiver med endnu bedre lysstyrke end det objektiv, vi tester her.
Canon RF 50 mm med blænde f/1.2 er skræddersyet til R-systemet og er et normalobjektiv, som egner sig godt til portrætter, fotografering i svagt lys i al almindelighed – og selvfølgelig når man vil have så smal skarphedsdybde som muligt.
Der er nemlig større forskel på f/2.0 og f/1.2 på 50 mm brændvidde, end man skulle tro.
40 cm nærgrænse
Konstruktionen er kompleks for en 50 mm. I alt er der 15 linse-elementer her, fordelt på ni grupper. De fleste 50 mm klarer sig med det halve.
Canon-objektivet anvender ikke kun UD-linse-elementer (Ultra Definition), men også flere asfæriske elementer, fluorid- og Air Sphere-belægning for bedre kontrol over strølys og ghosting, og hele ti blændelameller for finere tegning af uskarpe områder.
Nærgrænsen er 40 cm, så der er gode kreative muligheder med nærbilleder og smal skarphedsdybde.
Objektivet har også en ekstra ring, der kan bruges som blændering eller som indstillingsring til anden funktion, f.eks. ISO-følsomhed.
Autofokus
Objektivet har Canons nye Nano USM-fokusmotor. Den er hurtig og lydsvag, og manuel fokus er en leg med den store fokusring på objektivet. Det er også vejrbeskyttet, men mangler billedstabilisering. Hvilket ikke er kritisk for en 50 mm, men al den stund EOS R ikke har intern billedstabilisering, kunne det have været en fordel på det lysstærke objektiv.
Det kan trods alt bruges i meget lidt lys. Med f/1.2 og lidt længere lukkertid ved lav ISO ville stabilisering komme til sin ret.
Ydelse
Men den optiske kvalitet er der meget lidt at udsætte på. Skarphed, kontrast og opløsning er på niveau med det bedste, vi har set fra noget objektiv. Det tegner konturer aldeles perfekt, hudtoner ser nydelige ud, og det er sindssygt skarpt også på f/1.2. Bokeh-effekten – det uskarpe område – er blød som honning, og der er ingen kromatisk aberration at spore.
Der er heller ikke nogen fortegning her, og kun en smule vignettering yderst i hjørnerne på største blænde. Skarpheden er ekstrem helt ud i hjørnerne, i praksis fra blænde f/2.8 til blænde f/11, med kun et marginalt fald i hjørnerne på største og mindste blænde.
Konklusion
Det er meget muligt, at RF 50 mm f/1.2L USM er Canons bedste objektiv. Der er i hvert fald ikke noget at udsætte på den optiske ydelse, som er ekstremt god. Med det får du knivskarpe billeder, nydelig blødtegning uden for fokus og et velkonstrueret arbejdsredskab med mange brugsområder. Det er stort, tungt og frem for alt dyrt, og det mangler billedstabilisering. Resten er ren perfektion.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer