TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Af / 20/02/2019 - 14:00
Datacolor SpyderX Pro

Lyd & Billede mener

  • Prisgunstig og hurtig kalibrering, der giver et synligt bedre skærmbillede.
  • Man skal have Elite-versionen for at få de mest avancerede indstillinger.

Et dyrt kamera er ikke meget værd, hvis farverne ikke bliver korrekte på skærmen. Så får man afvigelser, der burde have været korrigeret i udgangspunktet. Det gælder, uanset om man beskæftiger sig med foto, video eller illustrationer. Hvis farverne på skærmen ikke er rigtige, bliver farverne på udskrifterne heller ikke korrekte.

De dyreste skærme har gerne kalibrering integreret, og software sørger for, at skærmen hele tiden korrigeres for farver, hvidpunkt, kontrast og gråtoneskala. Men for skærme uden indbygget kalibrering er et separat såkaldt colorimeter nødvendigt.

Hvis man synes, at hudtonerne aldrig bliver helt naturligt gengivet, eller at farverne på træers løv er for kraftige, er det på tide med en skærmkalibrering.

Det er ikke særlig kompliceret eller dyrt at holde skærmen inden for det korrekte, hvad farvegengivelse angår. Vi har tidligere testet Datacolor Spyder 5 Express, Display Pro og ColorMunki, som giver korrekt kalibrering, men de kan være komplicerede at bruge og tager lang tid.

Spyder Express er så let at bruge, at det tog os ti minutter at kalibrere skærmen.

Annonce

Den nye SpyderX Pro og SpyderX Elite er meget hurtigere. De sluttes til computeren og hænges over skærmen, og så starter man softwaren. En fuld kalibrering tog fem-seks minutter første gang og under den halve tid, når man bare skal korrigere.

SpyderX 50753
Optisk farvemåler. (Foto: Datacolor)

To versioner

De anvender den samme optiske farvemåler med en sensor, der registrerer lyset i rummet. Så tjekkes farver og gråtoner på skærmen. Men softwaren er forskellig. Elite har flere funktioner, f.eks. kalibrering af projektorer, flere farveprofiler, softproofing og en funktion kaldet Studiomatch, som giver en mere ensartet farvegengivelse på flere skærme i et fotostudie.

Hurtigt og nemt

Pro-versionen, som vi tester her, passer bedst til fotografer, der primært bruger én skærm, og når man har downloadet og installeret softwaren, ledes man igennem kalibreringsprocessen. Som er meget enkel og ikke mindst hurtig.

Når kalibreringen er færdig, gemmes den profil, man sidder tilbage med. Derefter bruges den som grundlag for den næste korrektion, som tager endnu kortere tid, da den grundlæggende kalibrering allerede er udført.

Man kan også åbne kalibreringsprogrammet og oprette andre profiler. F.eks. hvis man vil have en særlig profil til mere grafiske udtryk på sort-hvide billeder.

Spyder skjerm 50755
Billederne bliver bedre, når farverne er korrekt gengivet. (Foto: Datacolor)

Før og efter

Det er let at se resultatet. Før- og efterbillederne kan være påfaldende forskellige. På en iMac med 5K-skærm var afvigelsen ikke særlig stor, men nok til, at udskrifterne fik afvigende farver i forhold til, hvad skærmen viste.

Pro-versionen er et fremskridt i forhold til den Express-version, vi har testet. Den er mere præcis, lidt hurtigere og har flere nyttige indstillinger.

Den understøtter 5000, 5800 og 6500 kelvin farvetemperatur og et gammapunkt på 1,8, 2,0, 2,2 og 2,4. Elite-versionen giver mulighed for næsten endeløse kalibreringsindstillinger og er et bedre valg for dem, der har flere skærme, som skal vise præcis de samme farver.

Konklusion

SpyderX Pro er et meget bedre produkt end Spyder 5 Express og helt klart vores valg til de fleste anvendelser. Hvis man udvider med flere skærme, der har brug for kalibrering, kan man opgradere softwaren til Elite-versionen og samtidig få flere indstillingsmuligheder og mere fleksible kalibreringsmuligheder. Uanset hvilken version der passer bedst, er skærmkalibrering en nødvendighed for dem, der vil have ordentlig farvegengivelse på skærm og print.

Karakter
Datacolor SpyderX Pro
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?