Mens de fleste dronene har ét kamera, har Mavic 3 Pro hele tre. Dermed løser dronen et problem, mange efterhånden oplever. Nemlig at de er nødt til at flyve meget tættere på, end de egentlig bør, for at få de billeder, de ønsker.
Med tre kameraer på gimbalen foran kan man hurtigt skifte fra vidvinkel til tele eller, som her, fra 24 mm vidvinkel til portrættele på 70 mm og en ganske frisk 166 mm tele i den yderste ende. Sidstnævnte kamera har også 7x zoom (28x med digital zoom oveni), mens 70’eren har 3x zoom.
Med et sådant arsenal af kameraer bliver det straks mere underholdende at filme og fotografere.
Mavic 3 Pro hører til DJI’s mere avancerede droner. Derfor har den også sensorer, som forhindrer den i at lande i et træ eller brase ind i en mur. De otte sensorer (APAS 5.0) registrerer hindringer 360 grader rundt om dronen, men også over og under.
Den flyver i op til 43 timer på ét batteri, og i Fly More Combo-versionen, vi har testet, medfølger der tre batterier, oplader, ekstra propeller og meget andet udstyr, som opbevares i den medfølgende taske.
Hasselblad-kamera
Det er kameraerne, der er den vigtigste nyhed på Mavic 3 Pro. Det fedeste af dem er Hasselblad-kameraet. Det bruger en større 24 megapixel CMOS-billedsensor end normalt, på 4/3 tommer, med en 24 mm vidvinkel på f2,8 til f11.
Teleobjektivet på 70 mm ved f2,8 har en mindre 1/1,3-tommers CMOS-billedsensor, men det har en opløsning på op til 48 Mp. 166-millimeteren har “kun” 12 Mp fra en 1/2″ CMOS-billedsensor og lidt mindre lysstyrke ved f3,4.
Hasselblad-kameraet kan optage 12-bit RAW stillbilleder, som kan gemmes internt i dronens 8 GB hukommelse, et microSD-kort, og overføres til en mobiltelefon eller uploades til brugerens SkyPixel-konto.
Skudtakten for stillbilleder er op til 7 bps uanset kamera, og video kan optages i op til 5,1K-opløsning med 60 eller 50 fps, eller i 4K DCI eller UHD med op til 120 fps. Der er også mulighed for 200 fps i fuld HD.
Kameraet understøtter desuden 10-bit D-Log-farveprofil og både MP4- og MOV-formater. H.264 og H.265, eller HEVC, som sidstnævnte kaldes. Det er et nyere codec med tabsfri komprimering af videofilen.
Der findes i øvrigt en luksusudgave kaldet Mavic 3 Pro Cine, som optager i Apple ProRes 422 HQ og har en integreret 1TB SSD med 10 Gbps overførsel af indhold.
Videofunktioner
Man kan streame video fra Mavic 3 Pro op til 15 kilometer væk, og video-streamen sendes ved hjælp af DJI’s DJI O3+ transmission i 1.080 HD og med 60 fps til den medfølgende RC-fjernbetjening med touchskærm.
Mavic 3 Pro har Auto Takeoff og Advanced Return to Home, som flyver ad den sikreste rute tilbage til startstedet. Dronen er også udstyret med funktioner som Waypoint Flight, hvor man kan indtaste punkter på ruten, som dronen følger og gentager, hvis det ønskes.
Den har desuden en funktion, som vi genkender fra andre DJI-droner: QuickShots, som følger motivet med forskellige flyvemønstre. Ved at vælge Dronie ændres højden, mens kameraet fokuserer og filmer et udvalgt motiv. Helix sender dronen i en spiral rundt om et valgt objekt. Circle cirkler rundt om motivet, mens Rocket sender dronen i lodret retning væk fra motivet.
Focustrack gør præcis, hvad den siger. 70 mm-objektivet holder fokus på et motiv i bevægelse.
Vælger man panorama, kan man komponere et 100 Mp panoramabillede.
Der er også en smart funktion kaldet Mastershots, som sammensætter en færdigredigeret video, komplet med effekter og musik.
Mavic 3 Pro kan også bruges med de fleste af DJI’s Goggles, hvis man vil have fornemmelsen af selv at være ombord i dronen – førstepersonsvideo, FPV.
Bemærk, at det kræves, at du har bestået dronepiloteksamen i den klasse, hvor dronen hører til.
Strålende billedkvalitet
Kvaliteten af de forskellige kameraer er ikke lige god. Ikke uventet er Hasselblad-kameraet det bedste. Den store 4/3-tommers billedsensor leverer udsøgt billedkvalitet under alle lysforhold. Videooptagelser fra Hasselblad-kameraet har mindre støj, mere dynamik og bedre farvegengivelse. De to andre kameraer er fremragende i godt lys, men vælger man 166 mm i svagt lys, f.eks. sent om aftenen, vil man opleve støj og lavere opløsning.
Jeg vil hævde, at Hasselblad-kameraet er en god nok grund til at vælge Mavic 3 Pro. De to andre kameraer er en meget fin tilføjelse, når man har brug for dem. Jeg ville nok under alle omstændigheder ikke filme meget indhold med kun et af telekameraerne, men når man kan vælge mellem 24, 70 og 166 mm brændvidde, står man mere frit. Et råd om den digitale zoom: Lad være.
Konklusion
Den relativt store DJI Mavic 3 Pro er ikke særlig krævende at flyve. Som alle DJI’s droner er den legende let at flyve med lidt øvelse. Med tre kameraer har man muligheder, som man ikke finder på mange andre droner, og især Hasselblad-kameraet leverer en teknisk kvalitet, som er synligt bedre end de to andre kameraer. Professionelle bør måske kigge på Cine-versionen, som understøtter Apple ProRes 422. Det giver mulighed for endnu bedre videokvalitet, end du allerede får fra Mavic 3 Pro.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer