TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: 4 superzoomkameraer

Små rejsekameraer med 30x zoom

Med disse kameraer får du bedre billeder og større anvendelighed end med mobilkameraet.

Af / 13/06/2014 - 06:28
4 superzoomkameraer

Mens salget af kompaktkameraer falder som en sten, fordi alle tager billeder med deres mobilkamera, er der en kameratype, som holder stand: Superzoomkameraer. De kan nemlig noget, som mobilen ikke kan.

Med 30x zoom dækker de et langt større område, hvor du kan zoome ud for at fotografere landskaber eller bygninger og zoome ind for at fange motiver langt væk. F.eks. et dyr eller et objekt, der er umuligt at nå uden ekstra zoom.

Og det bedste af det hele er, at de giver langt bedre billedkvalitet i situationer, hvor mobilkameraet ikke slår til.

Ekstrem zoom
30x zoom dækker området fra 25 mm vidvinkel til temmelig ekstrem tele på 750 mm. Hvis man tænker sig, at et billede taget med 50 mm brændvidde på fem meters afstand kan rumme en gruppe på fire personer inden for billedrammen, så får man kun ét øje med på billedet med 750 mm brændvidde.

Men man kan som bekendt ikke få i både pose og sæk, og udfordringen med små kameraer og 30x zoom er, at de har brug for meget lys, for at billederne ikke skal blive uskarpe og grumsede. Det kan dog til dels opvejes af aktiv billedstabilisering og avanceret processering.

Annonce

Da kameraerne i denne test er så små, at de kan være i en lomme, har de også små knapper og ikke så meget plads til fingrene. Så kompromiserne står i kø.

Specifikationerne for de fire kameraer i testen er så ens, at man kunne tro, at de var lige gode. De koster mellem 2.700 og 3.500 kroner, og dækker fint behovet for et lille lommekamera med meget zoom. Forskellene dukker først op, når man bruger kameraerne, som vi har gjort i denne test af de fire foreløbig eneste kompakte superzoomkameraer med 30x zoom.

Hvis du vælger Canon PowerShot SX700HS, får du et kamera, der ligger godt i hånden, med både GPS og Wi-Fi samt fem-aksers billedstabilisering. Ligesom på de andre kameraer i testen er lysstyrken moderat. Men SX700HS har en unik funktion, der skal gøre det lettere at komponere sine billeder på lange brændvidder.

Sony HX60V er testens største kamera. Her får du ikke kun 30x zoom, GPS og trådløs Wi-Fi-tilkobling, men også indbygget blitzsko og testens bedste håndgreb. Det har – ligesom Canons kamera – fem-aksers billedstabilisering til at kompensere for bevægelser, så billederne er ikke bliver uskarpe.

Nikon Coolpix S9700 ligner Canon-kameraet til forveksling, bortset fra at programhjulet er placeret på toppen. Her får du ligeledes GPS og Wi-Fi, men også GLONASS oveni. Det er et russisk GPS-system, som giver kameraet mere præcis positionering end GPS alene.

Panasonic TZ60 er seneste generation i TZ-serien, der indledte superzoom-æraen, og det eneste i testen med indbygget elektronisk søger og en indstillingsring rundt om zoomobjektivet. Det gør TZ60 lidt mere anvendeligt end de andre i testen.

Bemærk, at ingen af kameraerne i testen har touch-skærm, som ellers burde være standard i denne klasse.

De fire kameraer har lige stor billedsensor på 1/2,3 tommer, hvor billedfladen er større end på de almindelige kompaktkameraer og potentielt giver bedre billedkvalitet, især i svagt lys. De er omtrent lige store – bortset fra Sony-kameraet, der er lidt tykkere – og dækker det samme behov for et kompaktkamera med meget zoom.

Hvilket kamera der passer bedst til dine behov, finder du ud af på de følgende sider.

Alle priser er baseret på den gennemsnitlige markedspris i marts 2014.

Sådan testede vi
Alle kameraerne gennemgik den samme tjekliste: Gribevenlighed, let adgang til de vigtigste funktioner, responstid, fokushastighed og præcision. Kvaliteten af kamera, skærm og optik er ligeledes vurderet nøje.

Der blev taget testbilleder af vores faste opsætning af testplancher og farvekort under kontrollerede lysforhold. Billederne dannede grundlag for vurderingen af skarphed, opløsning, optisk kvalitet, farvegengivelse og billedstøj. Billedkvalitet og video-optagelser blev vurderet på en kalibreret 27 tommers iMac-skærm.

Alle karakterer er givet efter en samlet vurdering af egenskaber, hvor billedkvalitet vejer tungest. Brugervenlighed, funktionsniveau, kvalitetsindtryk og ydelse udgør de andre elementer, som den samlede vurdering er baseret på. Der er ikke lagt vægt på kvaliteten af video-optagelser i bedømmelsen.

Nikon Coolpix S9700

Praktisk rejsekammerat

Med dette kamera glemmer du ikke, hvor du har været. Det kan logge dine billeder bedre, end du selv kan.

Simpelt i brug og med en smart GPS-funktion, der gør det til et super rejsekamera.
Skudtakt og autofokus halter bagefter konkurrenterne, og billedkvaliteten er kun middelgod.
Læs hele testen

Canon PowerShot SX700HS

Hurtigt lynskudskamera

Canon har tænkt på en ting, som ingen andre har. Det gør kameraet lettere at bruge på ekstrem tele.

Meget brugervenligt og anvendeligt kamera med hurtig fokus og skudtakt, så du ikke går glip af motiver.
Kun middelgod billedkvalitet, med synligt tab af skarphed på fuld tele, trækker ned for et ellers gennemført kamera.
Læs hele testen

Sony Cyber-shot HX60V

Knivskarpt superzoomkamera

Hvis du kun vil have ét kamera, kan Sonys veludstyrede superzoom være det helt rigtige, så længe du er klar over begrænsningerne.

Lynhurtigt og knivskarpt. Med dette kamera er det svært at misse et lynskud. Testens bedste ergonomi.
Meget grums ved høj ISO og markant fald i skarpheden på fuld tele.
Læs hele testen

Panasonic Lumix TZ60

Det bedste kamera i klassen

Panasonic-kameraet er ikke perfekt, men hvis du vil have 30x zoom i et lille kamera, så er det dette, du skal have.

Hurtigt og brugervenligt rejsekamera med praktisk, men lille elektronisk søger. Kan lagre råfiler.
Testens dyreste kamera mangler kun touch-skærm for at være komplet, men billedstøj trækker ned på en ellers solid præstation.
Læs hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere