Alle kameraer er fulde af kompromiser, men nogle har færre end andre. F.eks. Lumix TZ60. Udfordringen med så meget zoom i så lille et kamera er løst godt i TZ60, som vi mener er det superzoomkamera i denne klasse, der lykkes bedst.
Det mangler ganske vist touch-skærm, men har indbygget elektronisk søger og funktionsring omkring objektivet. Desuden har det en simpel løsning for dem uden NFC, som gerne vil forbinde kameraet med mobilen for trådløs overførsel og fjernstyring: En QR-kode, som du scanner med telefonen, og så er den klar til at kobles med kameraet. Uden password eller tidskrævende indtastning.
Lumix TZ60 er udstyret med en 18 megapixel billedsensor, har en skudtakt på 10 fps og kan lagre råfiler. Ikke nogen ulempe, som vi skal se.
Billedkvalitet
For selv om jeg tvivler på, at alle, der vælger TZ60, gør det, fordi kameraet kan gemme i råformat, er det kærkomment for dem, der rent faktisk har brug for det. Med råfilerne kan du selv efterbehandle billederne, i stedet for at kameraets jpeg-processering gør det. Så kan du bestemme farvebalance, kontrast, skarphed, hvidbalance og alle de øvrige parametre, som avancerede fotografer gerne vil have kontrol over.
Billedkvaliteten fra jpeg-filer adskiller sig ikke væsentligt det, vi så fra Sony HX60V. Godt mættede farver, kun små afvigelser i farvebalance, generelt jævn og god skarphed på de fleste brændvidder og relativt beskeden vignettering og farvebrydning i objektivet. Men med råfilerne kan du få et bedre resultat, hvis du bruger lidt tid på efterbehandling.
Billedstøj, der dukker op fra ISO 800 og bliver fremtrædende ved ISO 3200, er også lettere at håndtere i efterbehandlingen, hvis du optager råfiler i stedet for jpeg. Vil du hellere knipse løs uden at bekymre dig om indstillinger, så vil du nok blive glad for Panasonics intelligente eksponeringsautomatik, som er den bedste på markedet.
I brug
Canons og Sonys kameraer ligger bedre i hånden, og de har ikke blitzen placeret foran på højre side, hvor den let dækkes af hånden, som her. Den elektroniske søger har nemlig taget blitzens plads på venstre side. En lille, trang og lavopløst søger med tydelig farveafvigelse, men alligevel guld værd på en solskinsdag, hvor en LCD-skærm hurtigt kan blive svær at bruge.
Den praktiske funktionsring rundt om objektivet kan bruges til at indstille blænde, og funktionsknappen på bagsiden har ni funktionsvalg.
Panasonic Lumix TZ60 trækker det længste strå blandt de små superzoomkameraer. Billedkvaliteten er lidt bedre end hos de andre og på linje med Sony HX60V, som har den bedste detaljeskarphed. Men det er brugervenligheden og de muligheder, som både amatører og viderekomne har for at få gode billeder, der tipper vægtskålen i TZ60’s favør.
Det er ikke perfekt, men med færre kompromiser end de fleste tilsvarende kameraer.
Også i denne test:
Nikon Coolpix S9700
Praktisk rejsekammerat
Med dette kamera glemmer du ikke, hvor du har været. Det kan logge dine billeder bedre, end du selv kan.
Canon PowerShot SX700HS
Hurtigt lynskudskamera
Canon har tænkt på en ting, som ingen andre har. Det gør kameraet lettere at bruge på ekstrem tele.
Sony Cyber-shot HX60V
Knivskarpt superzoomkamera
Hvis du kun vil have ét kamera, kan Sonys veludstyrede superzoom være det helt rigtige, så længe du er klar over begrænsningerne.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer