Vidvinkel er uundværligt til landskabsfotografering – bare spørg en fotograf. Men for dem, der måske har overvejet Fujifilms nye generation af mellemformatkameraer, har udvalget af brede billedvinkler været begrænset.
Det er måske ikke så underligt, da kamerasystemet kun er tre år gammelt, men nu findes der endelig en ordentlig vidvinkel til Fujis GFX-kameraer, som også kan tilfredsstille kræsne landskabsfotografer.
Den nye GF 30 mm F3.5 WR lægger sig mellem GF 23 mm F4 (svarende til 18 mm) og GF 45 mm F2.8 (svarende til 36 mm), og dækker, hvad der svarer til 24 mm brændvidde, hvis man sammenligner med 35-fuldformat.
Vidvinkelobjektivet er relativt kompakt, især af mellemformat at være, og vejer kun godt et halvt kilo. Med 24 mm brændvidde og en anvendelig lysstyrke på blænde f/3.5 er det lige så velegnet som rejseobjektiv, hængende om halsen, som det er på et stabilt stativ ude i naturen. Objektivet er nemlig vejrbestandigt, men mangler billedstabilisering.
Det sidste er ikke noget problem med GFX 100S, som jeg brugte, der har indbygget stabilisering, og sammen er kameraet og GF 30 mm F3.5 WR en ret handy combo, både til ture i byområder og ude i naturen.
Fuji-objektivet er solidt bygget med fokusring og blændering i tredjedelstrin, der kan låses på blændeautomatik eller C til de gange, hvor man vil vælge blænde fra en indstillingsring på kameraet.
Marginal fortegning
Det er ikke ualmindeligt, at vidvinkelobjektiver har problemer med både vignettering og fortegning. Her er begge dele moderat til marginal. Det er altså fuldt ud muligt at fotografere på fuld blænde (dvs. laveste tal) uden at se mere end moderat lystab i hjørnerne og kun marginal fortegning.
Skarpheden er kort og godt superb, især fra blænde f/5.6, hvor den også holder opløsningen helt ud i kanterne. På fuld blænde er skarpheden lidt blødere i hjørnerne, men det er sjældent generende.
Med GFX 100S’ 102 megapixel er det ikke noget problem at få masser af detaljer frem i landskaber, og den høje opløsning gør det nemt at beskære billederne, hvis man vil have et lidt tættere udsnit, uden at miste skarphed eller detaljer.
Skarpheden falder over hele billedfladen, hvis man leger makrofotograf. Nærgrænsen på 32 cm frister til det, men billederne får en blødere skarphed, når motivet er så tæt på. Jeg opdagede – ikke overraskende – at objektivet kan være følsomt over for strølys, hvis man har skarpt lys i en relativt lige vinkel på objektivet.
Autofokus er støjsvag, men ikke specielt hurtig. Man kan argumentere for, at det ikke gør noget på et mellemformatkamera med moderat skudtakt, men jeg vil stadig gerne have, at kameraet ikke tøver eller jager, selv om jeg kun skal tage ét billede ad gangen.
Der er ingen kromatisk aberration at se i billederne. Objektivet ødelægger heller ikke baggrunden med kantet bokeh-effekt, og selv om den ikke bliver lige så smørblød som med GF 80 mm F1.7, er det absolut godkendt for en vidvinkel.
Konklusion
For dem, der har investeret i eller overvejer Fujifilms GF-system, har der manglet en 24 mm. Den findes nu i form af GF 30 mm F3.5 WR. Som svarer til 24 mm f/2.8, hvis man sammenligner med fuldformat.
Det er ikke noget makro-objektiv trods den gode nærgrænse, men til alt andet, som man kan bruge en vidvinkel til, er det perfekt, selv om det mangler både billedstabilisering og den lynhurtige autofokus, man får på Fujis X-system.
Det er nok alligevel ikke det vigtigste for dem, der kigger efter optisk kvalitet i en vidvinkel til Fujis mellemformatkameraer. Og optisk kvalitet er, præcis hvad de får her, i fuldt mål.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer