TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Fujifilm GFX 100S II

Skarpere billeder af hurtige motiver

Små ændringer har gjort det bedste kamera endnu bedre.

Skrevet af / 11/07/2024 - 11:01
Fujifilm GFX 100S II
Lasse Svendsen

For tre år siden testede vi forgængeren og konkluderede, at du ikke får bedre billedkvalitet end i GFX 100S. Det gælder stadig, og det gælder også for efterfølgeren, GFX 100S II, som vi tester her. Det bruger den samme 102 megapixel billedsensor i mellemformat, som vi også kender fra flagskibet GFX 100 II.  

Sæt et af Fujifilms skarpeste GF-objektiver på, og du kan tage portrætter, mode-, reklame- og reprobilleder i en kvalitet, som du næppe finder andre steder. Det eneste, kameraet ikke rigtig egner sig til, er sport, action og dyreliv. Det er simpelthen ikke hurtigt nok til at følge med.  

Ikke at det betyder noget, for ingen bruger alligevel et mellemformatkamera til sport eller dyreliv. Eller gør de? I hvert fald har Fujifilm nu givet mulighed for det med GFX 100S II. Som er en hurtigere version af GFX 100S med nogle andre kærkomne opdateringer, som imødekommer disse kritikpunkter i vores test fra 2019: Moderat lukkertid og følgefokus og en stor, men lavere opløst søger end i GFX 100.  

Foto: Lasse Svendsen

Der er ikke tale om en svimlende stigning i hastigheden. Skudhastigheden er øget fra fem til syv billeder, men en ny processor har givet kameraet bedre følgefokus med motivgenkendelse. Det hjælper. 

Her er en kort oversigt over forbedringerne på GFX 100S II:  

  • Følgefokus med valgfri motivgenkendelse 
  • 4K / 30p-video 422 10-bit op til 720 Mbps 
  • Apple ProRes 422 via USB 
  • Fem-aksers otte-trins billedstabilisering 
  • 7 billeder/s skudhastighed 
  • HEIF 10-bit 422 still-billeder 
  • 80 ISO standard 
  • 1/32.000s elektronisk lukker 
  • Større 5,76 Mp / 120 Hz søger m. 084x forstørrelse 
  • 530 billeders batterikapacitet 
  • Reala Ace filmsimulering 
  • Bishamon Tex-belagt greb 

 

Forbedret billedsensor

Udvendigt kan man nærmest ikke se forskel på den nye og den gamle model, bortset fra den nye gummibelægning, kaldet Bishamon Tex, som kameraet er beklædt med. Den større og skarpere søger er en velkommen opgradering, men Fujifilm har også opgraderet billedsensoren. Elektronikken er placeret tættere på sensoren, og en ny X-Processor 5 har gjort databehandlingen hurtigere, hvilket er nøglen til kameraets mere præcise følgefokus.  

Foto: Lasse Svendsen

Men det er ikke alt. En ny pixelstruktur skal give fotografen et bedre dynamisk omfang fra 16-bit billedfiler. Jeg må indrømme, at jeg havde svært ved at se forskel på billederne fra forgængeren og dem fra det nye kamera. De mikroskopiske makrolinser, der sidder foran hver pixel, er blevet redesignet for at give bedre skarphed i billedkanterne. Med GF 20-35 mm var det ikke let at se virkningen af de nye mikrolinser uden at have et GFX 100S at sammenligne med.  

Sensorfølsomheden er som standard sat til 80 ISO, og kameraet har Fujis nye Reala Ace-filmsimulering. 10-bit HEIF-lagring kan vælges i stedet for jpeg, og til de virkelig ekstreme situationer, hvor du har brug for den højest mulige detaljeskarphed, kan man kombinere billeder med pixelskift til 400 Mp-opløsning.

Foto: Lasse Svendsen

Kameraet i praksis

Lighederne med forgængeren er altså flere end forskellene. Tilslutningerne er de samme med USB-opladning, mikro-HDMI, der er også et hovedtelefon- og mikrofonstik her, PC-synkronisering til blitz og et stik til kablet fjernbetjening. Den nye Fujifilm X-app understøtter også GFX 100S II, og man kan uploade billeder direkte til skyen.  

Der er ingen kortplads til CFexpress B her, men der er stadig to UHS-II-kompatible SD-kortpladser. 

Da jeg testede forgængeren, efterlyste jeg hurtigere fokusrespons og især en, der fungerer på motiver i bevægelse. Derfor er det glædeligt at kunne konstatere, at følgefokus er mere præcis, omend ikke helt på niveau med Nikon Z9 eller et Sony a7r V.   

Foto: Lasse Svendsen

Med den nye fokusalgoritme kan man vælge sit motiv. Fugle, dyr, mennesker, biler, cykler, motorcykler, fly og tog. Det fungerer fint nok, men ikke mere. Jeg er ikke sikker på, at jeg ville vælge et GFX 100S II til sport eller dyreliv. For selv om kameraet slår sin forgænger på følgefokus og præcision, formår det ikke altid at give skarpe billeder, når motivet bevæger sig hurtigt.   

Det fungerer fint til boldspil og cykler, men biler og fugle bevæger sig ofte meget hurtigere, og her kan autofokus ikke altid følge med. Desuden er 7 fps simpelthen for langsomt til, at man kan få en række skarpe billeder af f.eks. en fugl i flugt.

Med lidt øvelse og en smule held er det muligt at få gode billeder af fugle i flugt. Foto: Lasse Svendsen

Fujinon GF 500mm f5.6 R LM OIS WR

Meget lille dybdeskarphed ved f5.6. Foto: Lasse Svendsen

En ordentlig tele er svær at finde til mellemformat. Det er blevet lavet før, men i dag er det kun Fujifilm, der har brændvidder over 200 mm. Fujinon GF 250 f4 med billedstabilisator har hidtil været den længste tilgængelige brændvidde til GFX-serien.  

Med den nye GF 500 mm f5.6 R LM OIS WR fordobles brændvidden, lysstyrken får et nøk opad, og med en brændvidde, der svarer til 400 mm, kan man pludselig tage billeder, som ikke tidligere var muligt med et GFX.  

Det lange teleobjektiv er forbavsende let i betragtning af, at det indeholder 21 linseelementer med 6-trins billedstabilisering. Det måler næsten 25 cm, men vejer kun 1,37 kg og balancerer perfekt på et GFX 100S II. Som er det kamera, du skal bruge sammen med 500’eren. Først da får du hurtig nok autofokus til at dine billeder af sport og dyreliv bliver skarpe nok. Der fås en GF1.4X TC WR-telekonverter, som øger brændvidden til 700 mm (554 mm i 35-format) til de gange, hvor du har brug for at komme endnu tættere på. 

Video

Med kameraets indbyggede otte-trins stabilisering på enkelte objektiver er det nemt at få flotte videooptagelser uden at blive søsyg af at se på dem.   

Optagelserne er ekstremt stabile og knivskarpe med få artefakter. Der er lidt rolling shutter her, men der er ikke meget at udsætte på kvaliteten. Kameraet har stort set de samme egenskaber og indstillinger som sin forgænger. Med 4K/30p-video i UHD- eller DCI-format, nu op til 720 Mbps. Kameraet kan optage 4K-video med 10-bit 4:2:2 og F-log til farvegraduering eller 12-bit Apple ProRes RAW til en ekstern optager. 

Billedkvaliteten

Som nævnt er det ikke let at se nogen forskel i billedkvaliteten sammenlignet med forgængeren. Jeg genkender den samme smukke model 100. Man får den samme ekstreme opløsning og strålende farvegengivelse, men det påståede større dynamiske omfang er ikke let at få øje på. Det betyder egentlig ikke så meget, for billedsensoren har altid haft en rigtig god dynamik.  

Fujifilm GFX 100S II classic chrome Fujifilm GFX 100S II velvia Fujifilm GFX 100S II pro neg hi Fujifilm GFX 100S II Reala Ace
<
>
Pro Neg Hi. Foto: Lasse Svendsen

Så billedkvaliteten er sammenlignelig med GFX 100S, og vil du vide mere om de kvaliteter, anbefaler jeg, at du læser testen herunder. 

Læs også Magisk billedkvalitet Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.

Konklusion

Fujifilm GFX 100S II er langt bedre egnet til action end sin forgænger, selv om hverken skudhastighed eller følgefokus er på niveau med de bedste. Men den er langt bedre end fra noget andet mellemformatkamera, vi har testet, så på den måde kan man argumentere for, at GFX 100S II er det eneste mellemformatkamera, der egner sig til sport. Sandheden er snarere, at kameraet rammer fokus meget oftere end før, og det betyder lige så meget på catwalken, som det gør i skoven eller på fodboldbanen. Den ekstreme billedkvalitet gør kameraet særligt velegnet til portræt-, landskabs-, mode- og studiefotografering generelt, blot med bedre mulighed for skarpere billeder end tidligere af motiver i bevægelse. 

Fujifilm GFX 100S II Fujifilm GFX 100S II 2
<
>
Foto: Lasse Svendsen
Karakter
Fujifilm GFX 100S II
High End

Lyd & Billede mener

Stadig den bedste farvegengivelse og dynamik. Men nu med hurtigere skudhastighed og autofokus. Den vildeste billedkvalitet for pengene. Følgefokus er stadig bagud i forhold til de bedste systemkameraer.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Scroll to Top