annonse
annonse
annonse

Test: Fujifilm GFX 50R

Fujifilm GFX 50R

Proffernes drømmekamera

Når billedkvaliteten er vigtigst, er Fujifilm GFX 50R ikke til at komme uden om.

Noget nær perfekt billedkvalitet, stor søger, god ergonomi med vejrbeskyttelse, touch-skærm og relativt kompakte mål.
Lav skudtakt, træg følgefokus, kun 1080p HD-video.

Dengang fysisk film var lysfangeren i kameraer, var mellemformatkameraer svinedyre og eksotiske. Her var det småbilledformatet, der gjaldt for de fleste. I dag kaldes det full-frame (eller fuldformat), men mellemformat er stadig netop dét.

Den begrebsforvirring, der kan opstå, kan forklares med, at den digitale tidsalder har bragt flere nye formater til markedet, uden at de fleste egentlig er klar over forskellen.

Det er dog ikke så vigtigt for store dele af markedet, som under alle omstændigheder ikke er i målgruppen for et mellemformatkamera. Det er derimod de professionelle, entusiasterne og de fotografer, der leder efter noget, som et almindeligt systemkamera ikke dækker.

Mellemformatkameraer er ikke kun egnet til studiefotografering. Kameraer som det aktuelle kan fint bruges on location og til alt fra mode, portrætter og arkitektur til interiør og selvfølgelig landskabsfotografering.

I denne klasse finder man kameraer som Leica S2, Pentax 645D, Hasselblad, Mamiya og Phase One, der alle kommer med en mellemstor billedsensor. Således også Fujifilm GFX 50R, som er baseret på et af de bedste kameraer, vi har testet de sidste to år.

Fujifilm GFX 50R er, ligesom GFX 50S fra 2017, et mellemformatkamera med en 44 x 33 mm stor 51 megapixel billedsensor.

Her er billedfladen meget større end på sammenlignelige full-frame-kameraer som Sony a7R III, Canon EOS 5DS R og Nikon Z7. Der alle har en 24 x 36 mm billedsensor med en sammenlignelig opløsning på omkring 50 megapixel.

Kompakt mellemformat

Fuji-kameraet er en billigere og mere kompakt version af GFX 50S, men teknisk set er de så at sige identiske. Den samme CMOS-billedsensor med Bayer-mønster, den samme processor og de samme funktioner findes i GFX 50R. Bortset fra aftagelig søger. Her er OLED-søgeren integreret i det vejrbestandige kamerahus.

Søgeren har 0,77x forstørrelse, viser hele billedfladen og har en opløsning på 3,7 megapixel. Skudtakten er den samme med 3 fps (billeder i sekundet), og kameraet har en vipbar touch-skærm med en joystick-knap ved siden af. Til at flytte fokuspunkter.

Med andre ord det samme tekniske udgangspunkt som på det større og dyrere GFX 50S. Men pakket ind i et mindre, lettere og mere handy kamerahus, der er mere fleksibelt at bruge håndholdt, og som til alle praktiske formål vil give den eksakt samme ekstreme billedkvalitet.

Fujifilm og dem, der laver mellemformatkameraer, vil hævde, at store billedsensorer opfanger mere lys, giver bedre kontrol over skarphedsdybden samt bedre detaljegengivelse og billeddynamik. Det er en sandhed med modifikationer, for kameraer som de nævnte kan mere end udfordre mellemformatet på billedkvalitet. Samtidig har de fordelen af mere kompakte mål, 4K-video og højere skudtakt. For bare at nævne nogle få.

Brugervenlighed

Touch-skærmen kan vippes, men ikke vrides i fire retninger som på GFX 50S. GFX 50R kan ikke bruges med vertikalgrebet, der har plads til ekstra batteri, og uden aftagelig søger er der heller ikke nogen tilt-adapter, som gør det muligt at vinkle søgeren 45 eller 90 grader. Det mangler også firevejsknapperne på bagsiden, ligesom det heller ikke har hovedtelefon- og mikrofontilslutning.

Men det har fået Bluetooth-tilslutning til mobilen samt Wi-Fi.

Ellers er det meste som nævnt magen til. Såsom to hukommelseskortpladser, der understøttelser SDXC-kort med UHS-II-klassificering.

Der er god plads til hænderne på GFX 50R, som har et generøst håndgreb, hvor fingrene let kan nå de nærmeste knapper. Der er ingen statusskærm på kameraet, men valg af lukkertid og eksponeringskompensation kan let aflæses på toppen.

Flere af knapperne – ti i alt – såsom den foran, kan programmeres efter eget ønske, og ud over et praktisk indstillingshjul omkring udløserknappen har kameraet et trykfølsomt indstillingshjul bagpå.

Fujifilms Q-knap er selvfølgelig på plads og giver umiddelbar adgang til 16 af de mest almindelige indstillinger. Kameraet har også indbygget raw-filkonvertering og valgbar opsætning af automatisk ISO.

Selv om GFX 50R er mindre end GFX 50S, er det stadig et stort kamera. Det er mærkbart større end Fujifilm X-T3, endsige Canon EOS 5DS R, men alligevel fleksibelt i brug. Det reagerer hurtigt på kommandoer med knapper og hjul, og selv touch-skærmen fungerer fejlfrit.

Men skudtakten på 3 fps er næppe egnet til action. Det samme kan siges om kameraets kontrastbaserede autofokus, som hænger bagefter på både hastighed og præcision i forhold til de to ovennævnte kameraer. Følgefokus er heller ikke noget at prale af. Den jager en del i svagt lys, men fungerer fint i godt lys, hvor den fokuserer hurtigt og præcist.

Elektronisk lukker

Ligesom GFX 50S har også dette kamera både mekanisk centrallukker ned til 1/4000 sekund og elektronisk lukker ned til 1/16.000 sekund.

Videokvaliteten er direkte sammenlignelig med GFX 50S, og for dem, der formentlig er optaget af video på et mellemformatkamera, er det godt at vide, at videokvaliteten på 1080p absolut holder mål. Men næppe er egnet til store videoproduktioner.

Otte objektiver

Siden lanceringen i 2017 har en GF 250 mm f/4.0 med optisk billedstabilisering set dagens lys. Fra tidligere består objektivparken af en 63 mm f/2.8, som svarer til en normal 50 mm på et full-frame-kamera, en 120 mm makro f/4.0 svarende til 95 mm og en 23 mm F4 R LM WR svarende til 18 mm vidvinkel – ud over de tre, vi testede GFX 50R med:

Den relativt kompakte 32-64 mm f/4.0 zoom, svarende til 25 mm vidvinkel til normal brændvidde på 51 mm, en 45 mm F2.8R WR svarende til 36 mm og portrætobjektivet 110 mm F2 R LM WR. Svarende til 87 mm.

Samme ekstreme billedkvalitet

Med samme tekniske indmad er det ikke overraskende, at billedkvaliteten er lige så god her som med GFX 50S.

Billedfilerne fra kameraet er kort og godt fantastiske, men ikke uden små problemer. Med den skarpe 110 mm portrættele giver det billeder med en detaljeskarphed, der kan tåle at ses med forstørrelsesglas. Modefotografer skal dog være opmærksomme på, at billedsensoren med Bayer-mønster ikke har lavpasfilter. I nogle tilfælde kan det give lidt moiré i tøj med tern eller tweedmønster.

De tre Fujinon-objektiver, jeg brugte, er godt matchet til kameraet, og den relativt kompakte 45-millimeter slap rigtig godt fra det. Lidt vignettering på f/2.8 til trods får landskabs- og gadebilleder et eget udtryk med så god optik.

Mens vi venter på den mere kompakte GF 50 mm f/3.5, er den det bedste valg til allround rejse-, reportage- og gadefoto.

Sammenlignet med Sony a7R III og Nikon Z7 er forskellen i skarphed ikke let at se, men fordi den større billedsensor giver en lidt anderledes skarphedsdybde på Fujinon-objektiverne – f.eks. 120 og 110 mm på åben blænde – skabes der et andet udtryk på f.eks. portrætter.

Fuji-kameraets farvegengivelse og billeddynamik er i top, og kameraet har god kontrol over billedstøj. Her er det fuldt på højde med, hvis ikke lidt bedre end Sony a7R III og Nikon D850.

Bare vær opmærksom på, at farvedybden falder med støjniveauet. Fra ISO 6400 er dette gradvis synligt, men det gælder hovedsagelig på jpeg-filer.

Kameraet har også Fujifilms fremragende filtereffekter eller filmsimuleringer. Med bl.a. Fujis klassiske filmprofiler såsom Provia, Astia, Velvia, den sort-hvide Acros med og uden farvefilter samt Classic Chrome. Som giver et mere rustikt udtryk med moderate farver og dæmpet kontrast. Pro Neg. Standard og High bør også nævnes. Sort-hvid til bløde gradueringer på f.eks. portrætter, sidstnævnte med lidt mere kontrast.

Konklusion

Fujifilm GFX 50R mangler de videoegenskaber, som nyere systemkameraer har. Det er heller ikke særlig hurtigt, og selv om det er kompakt og overkommeligt af mellemformat at være, er det stadig et stort og dyrt kamera. Men billedkvaliteten er på højde med det bedste, vi har set, og lidt til. For dem, der primært går op i dét, er Fuji-kameraet svaret. Professionelle fotografer og entusiaster vil få deres drømme opfyldt her, i et kamera, som for mange vil være et bedre køb end GFX 50S.

<
>
Ser ud som et hvilket som helst rammesøgerkamera fra denne vinkel. Foto: Lasse Svendsen
Dengang fysisk film var lysfangeren i kameraer, var mellemformatkameraer svinedyre og eksotiske. Her var det småbilledformatet, der gjaldt for de fleste. I dag kaldes det full-frame (eller fuldformat), men mellemformat er stadig netop dét. Den begrebsforvirring, der kan opstå, kan forklares med, at den digitale tidsalder har bragt flere nye formater til markedet, uden at de fleste egentlig er klar over forskellen. Det er dog ikke så vigtigt for store dele af markedet, som under alle omstændigheder ikke er i målgruppen for et mellemformatkamera. Det er derimod de professionelle, entusiasterne og de fotografer, der leder efter noget, som et almindeligt systemkamera ikke dækker. Mellemformatkameraer er ikke kun egnet til studiefotografering. Kameraer som det aktuelle kan fint bruges on location og til alt fra mode, portrætter og arkitektur til interiør og selvfølgelig landskabsfotografering. I denne klasse finder man kameraer som Leica S2, Pentax 645D, Hasselblad, Mamiya og Phase One, der alle kommer med en mellemstor billedsensor. Således også Fujifilm GFX 50R, som er baseret på et af de bedste kameraer, vi har testet de sidste to år. Fujifilm GFX 50R er, ligesom GFX 50S fra 2017, et mellemformatkamera med en 44 x 33 mm stor 51 megapixel billedsensor. Her er billedfladen meget større end på sammenlignelige full-frame-kameraer som Sony a7R III, Canon EOS 5DS R og Nikon Z7. Der alle har en 24 x 36 mm billedsensor med en sammenlignelig opløsning på omkring 50 megapixel.

Kompakt mellemformat

Fuji-kameraet er en billigere og mere kompakt version af GFX 50S, men teknisk set er de så at sige identiske. Den samme CMOS-billedsensor med Bayer-mønster, den samme processor og de samme funktioner findes i GFX 50R. Bortset fra aftagelig søger. Her er OLED-søgeren integreret i det vejrbestandige kamerahus. Søgeren har 0,77x forstørrelse, viser hele billedfladen og har en opløsning på 3,7 megapixel. Skudtakten er den samme med 3 fps (billeder i sekundet), og kameraet har en vipbar touch-skærm med en joystick-knap ved siden af. Til at flytte fokuspunkter. Med andre ord det samme tekniske udgangspunkt som på det større og dyrere GFX 50S. Men pakket ind i et mindre, lettere og mere handy kamerahus, der er mere fleksibelt at bruge håndholdt, og som til alle praktiske formål vil give den eksakt samme ekstreme billedkvalitet. Fujifilm og dem, der laver mellemformatkameraer, vil hævde, at store billedsensorer opfanger mere lys, giver bedre kontrol over skarphedsdybden samt bedre detaljegengivelse og billeddynamik. Det er en sandhed med modifikationer, for kameraer som de nævnte kan mere end udfordre mellemformatet på billedkvalitet. Samtidig har de fordelen af mere kompakte mål, 4K-video og højere skudtakt. For bare at nævne nogle få.

Brugervenlighed

Touch-skærmen kan vippes, men ikke vrides i fire retninger som på GFX 50S. GFX 50R kan ikke bruges med vertikalgrebet, der har plads til ekstra batteri, og uden aftagelig søger er der heller ikke nogen tilt-adapter, som gør det muligt at vinkle søgeren 45 eller 90 grader. Det mangler også firevejsknapperne på bagsiden, ligesom det heller ikke har hovedtelefon- og mikrofontilslutning. Men det har fået Bluetooth-tilslutning til mobilen samt Wi-Fi. Ellers er det meste som nævnt magen til. Såsom to hukommelseskortpladser, der understøttelser SDXC-kort med UHS-II-klassificering. Der er god plads til hænderne på GFX 50R, som har et generøst håndgreb, hvor fingrene let kan nå de nærmeste knapper. Der er ingen statusskærm på kameraet, men valg af lukkertid og eksponeringskompensation kan let aflæses på toppen. Flere af knapperne – ti i alt – såsom den foran, kan programmeres efter eget ønske, og ud over et praktisk indstillingshjul omkring udløserknappen har kameraet et trykfølsomt indstillingshjul bagpå. Fujifilms Q-knap er selvfølgelig på plads og giver umiddelbar adgang til 16 af de mest almindelige indstillinger. Kameraet har også indbygget raw-filkonvertering og valgbar opsætning af automatisk ISO. Selv om GFX 50R er mindre end GFX 50S, er det stadig et stort kamera. Det er mærkbart større end Fujifilm X-T3, endsige Canon EOS 5DS R, men alligevel fleksibelt i brug. Det reagerer hurtigt på kommandoer med knapper og hjul, og selv touch-skærmen fungerer fejlfrit. Men skudtakten på 3 fps er næppe egnet til action. Det samme kan siges om kameraets kontrastbaserede autofokus, som hænger bagefter på både hastighed og præcision i forhold til de to ovennævnte kameraer. Følgefokus er heller ikke noget at prale af. Den jager en del i svagt lys, men fungerer fint i godt lys, hvor den fokuserer hurtigt og præcist.

Elektronisk lukker

Ligesom GFX 50S har også dette kamera både mekanisk centrallukker ned til 1/4000 sekund og elektronisk lukker ned til 1/16.000 sekund. Videokvaliteten er direkte sammenlignelig med GFX 50S, og for dem, der formentlig er optaget af video på et mellemformatkamera, er det godt at vide, at videokvaliteten på 1080p absolut holder mål. Men næppe er egnet til store videoproduktioner. Otte objektiver Siden lanceringen i 2017 har en GF 250 mm f/4.0 med optisk billedstabilisering set dagens lys. Fra tidligere består objektivparken af en 63 mm f/2.8, som svarer til en normal 50 mm på et full-frame-kamera, en 120 mm makro f/4.0 svarende til 95 mm og en 23 mm F4 R LM WR svarende til 18 mm vidvinkel – ud over de tre, vi testede GFX 50R med: Den relativt kompakte 32-64 mm f/4.0 zoom, svarende til 25 mm vidvinkel til normal brændvidde på 51 mm, en 45 mm F2.8R WR svarende til 36 mm og portrætobjektivet 110 mm F2 R LM WR. Svarende til 87 mm.

Samme ekstreme billedkvalitet

Med samme tekniske indmad er det ikke overraskende, at billedkvaliteten er lige så god her som med GFX 50S. Billedfilerne fra kameraet er kort og godt fantastiske, men ikke uden små problemer. Med den skarpe 110 mm portrættele giver det billeder med en detaljeskarphed, der kan tåle at ses med forstørrelsesglas. Modefotografer skal dog være opmærksomme på, at billedsensoren med Bayer-mønster ikke har lavpasfilter. I nogle tilfælde kan det give lidt moiré i tøj med tern eller tweedmønster. De tre Fujinon-objektiver, jeg brugte, er godt matchet til kameraet, og den relativt kompakte 45-millimeter slap rigtig godt fra det. Lidt vignettering på f/2.8 til trods får landskabs- og gadebilleder et eget udtryk med så god optik. Mens vi venter på den mere kompakte GF 50 mm f/3.5, er den det bedste valg til allround rejse-, reportage- og gadefoto. Sammenlignet med Sony a7R III og Nikon Z7 er forskellen i skarphed ikke let at se, men fordi den større billedsensor giver en lidt anderledes skarphedsdybde på Fujinon-objektiverne – f.eks. 120 og 110 mm på åben blænde – skabes der et andet udtryk på f.eks. portrætter. Fuji-kameraets farvegengivelse og billeddynamik er i top, og kameraet har god kontrol over billedstøj. Her er det fuldt på højde med, hvis ikke lidt bedre end Sony a7R III og Nikon D850. Bare vær opmærksom på, at farvedybden falder med støjniveauet. Fra ISO 6400 er dette gradvis synligt, men det gælder hovedsagelig på jpeg-filer. Kameraet har også Fujifilms fremragende filtereffekter eller filmsimuleringer. Med bl.a. Fujis klassiske filmprofiler såsom Provia, Astia, Velvia, den sort-hvide Acros med og uden farvefilter samt Classic Chrome. Som giver et mere rustikt udtryk med moderate farver og dæmpet kontrast. Pro Neg. Standard og High bør også nævnes. Sort-hvid til bløde gradueringer på f.eks. portrætter, sidstnævnte med lidt mere kontrast.

Konklusion

Fujifilm GFX 50R mangler de videoegenskaber, som nyere systemkameraer har. Det er heller ikke særlig hurtigt, og selv om det er kompakt og overkommeligt af mellemformat at være, er det stadig et stort og dyrt kamera. Men billedkvaliteten er på højde med det bedste, vi har set, og lidt til. For dem, der primært går op i dét, er Fuji-kameraet svaret. Professionelle fotografer og entusiaster vil få deres drømme opfyldt her, i et kamera, som for mange vil være et bedre køb end GFX 50S. [gallery ids="91840,91841,91842,91843"]
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede f&aringr du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Fujifilm GFX 50R
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Type: 51 Mp mellemformatkamera m. 44 x 33 mm billedsensor
 • Optik: Fujinon G
 • Skærm: 8 cm LCD, 2,36 mio. billedpunkter
 • Søger: 3,69 Mp OLED, 0,77x forstørrelse
 • Serieoptagelse: 3 fps
 • Video: 1080p/30 fps
 • Tilslutninger: Blitz-sync, fjernstyring, USB, HDMI
 • Trådløst: Bluetooth, Wi-Fi
 • Lagring: 2 SD-kortpladser m. UHS-II
 • Batteritid CIPA: 400 billeder
 • Mål og vægt: 161 x 97 x 66 mm / 775 g
 • Højdepunkter: Vipbar touch-skærm, ISO 102.400, 1/16.000 s, 117 fokuspunkter, joystick-knap, vejrbeskyttet
 • Web: fujifilm.dk
Fujifilm GFX 50R produktside
Pris: 34999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.