TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: FujiFilm X-M1

Fristende Fuji

Med klasseledende billedkvalitet, Wi-Fi og en gunstig pris er dette kamera til alle, der foretrækker små fuldblodskameraer.

Af / 10/10/2013 - 15:20
FujiFilm X-M1

Lyd & Billede mener

  • Klasseledende billedkvalitet Lille og let Meget brugervenligt God standardzoom
  • Upræcis AF i svagt lys Plasticfølelse Ingen touch-skærm eller søger

Siden de kompakte systemkameraer gjorde deres indtog, har det handlet om at forene spejlreflekskameraets egenskaber – og billedkvalitet – med kompaktkameraets bærbarhed. Ikke alle er lykkedes lige godt, men Olympus’ PEN-serie, Sonys NEX-kameraer og Panasonics Lumix G-modeller har i hvert fald formået at krympe størrelsen. Uden at det er gået særlig meget ud over egenskaberne.

For også her handler det om at vælge de rigtige kompromiser. F.eks. er der få af denne type kameraer, der har integreret søger. I hvert fald blandt de mindste og billigste. Og det er i dette segment, Fujifilm vil æde markedsandele med det lille X-M1.

Det er et meget lille systemkamera med Fujis gennemprøvede og fremragende 16 megapixel billedsensor uden lavpasfilter og med RGB-sensorerne placeret i Bayer-mønster. Det har vist sig at give en fantastisk detaljeskarphed på Fuji X-E1, X-Pro1 og X100S, der alle har en variant af den samme billedsensor.

Men X-M1 koster lige under 6.000 kroner med en nyudviklet 16-50 mm zoom med f/3.5-5.6 lysstyrke og integreret billedstabilisering. Hvilket gør X-M1 mere overkommeligt end X-E1 til 9.500 og X-Pro1 til 12.500 kroner. De nærmeste konkurrenter er Olympus PEN E-PL5, Sony NEX-6 og Panasonic Lumix GF6, som ligger i omtrent samme prisklasse og er meget kompakte og lette.

Trådløst og praktisk
Bortset fra integreret Wi-Fi – der gør det muligt at sende billeder til en app på mobilen – er det ikke den store udstyrsliste, Fuji-kameraet kan prale af. Man får en integreret raw-fil konverter, som laver fejlfri jpeg-kopier af billederne, en vipbar skærm – som ikke er berøringsfølsom – en skudtakt på meget respektable 5,6 fps, filmsimulering, 0,05 sekunds udløserforsinkelse, 1080p/30 fps HD-video og ISO-følsomhed fra 200 til 12.800 samt ISO 25.600 med reduceret opløsning.

Annonce

Derudover er der otte kunstfiltre, som man kan bruge, hvis man vil have mere kreative effekter på sine billeder, og Fujis praktiske Q-knap aktiverer en oversigt over de primære indstillinger på skærmen. Som man hurtigt kan ændre med to indstillingshjul på venstre side af kameraet.

Billedkvalitet
Den lille 16-50 mm zoom kommer faktisk med modlysblænde og viser sig at have rigtig god optisk ydelse. Den ligner på mange måder Fujis fornemme 18-55 mm, men er mere kompakt, mangler afbryder til billedstabiliseringen og har bajonetfatning af plast i stedet for metal.

Fortegningen er forbavsende moderat på vidvinkel, og skarpheden er jævnt god helt til f/11, hvor der opstår diffraktion. Ved 23 mm brændvidde er fortegningen marginal, og skarpheden endnu bedre i hjørnerne på fuld blænde (f/4.2). På 50 mm brændvidde er objektivet på sit skarpeste mellem f/5.6 og f/11, hvilket giver et relativt lille blændeområde, hvis man går op i optimal billedkvalitet.

For der er meget lidt at udsætte på billedkvaliteten fra ​​X-M1. Billedstøj er ikke noget problem før ISO 6400; derunder er den så moderat til marginal, at det ikke har nogen praktisk betydning ved andet end helt store forstørrelser. Farvegengivelsen er absolut i top med fremragende farvebalance og nydelige hudtoner. Typisk Fuji. Rigtig god dynamisk kontrast og høj detaljeskarphed gør X-M1 til et af ​​de bedste kameraer i sin klasse.

Attraktivt alternativ
Med de to tilgængelige objektiver – 16-50 mm og 27 mm – er autofokussen almindeligt hurtig i godt lys, men ikke altid i svagt lys. Hvis man tager mange actionbilleder, er det ikke dette kamera, man skal have. Til næsten alt andet er Fujifilm X-M1 derimod et pragtfuldt kamera. Det er lille, let, yderst kompetent og ikke så tosset prissat. Huset alene står i 4.999 kroner, og kameraet koster 6.999 med 27 mm i stedet for 16-50 mm. Med klasseledende billedkvalitet og rigtig god brugervenlighed egner det sig lige så godt til nybegyndere som til erfarne fotografer.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere