Efterhånden som markedet har bevæget sig op ad prisstigen, er de billigste kameraer gradvist forsvundet fra butikshylderne. Kort sagt er der færre af de billige kameraer, og kompaktkameraet, som vi kender det, er næsten ikke til at finde længere.
Men der er håb. Fujifilm har støvet deres billigste systemkamera af, opgraderet det med en ny billedsensor, billedprocessor og en forrygende god autofokus-algoritme. Dette har givet det genopståede kamera nyt liv, og pludselig er det muligt at få en fantastisk billedkvalitet til en lav pris igen.
Da X-M1 blev lanceret i 2013, var det Fujis billigste systemkamera og blandt de bedste køb i sin klasse. I dag er konkurrencen i budgetklassen langt mindre, og den nye X-M5 har få reelle udfordrere som det bedste kompakte systemkamera i denne kategori.
Ligesom sin forgænger har X-M5 ikke en indbygget søger. Det er strippet for unødvendige funktioner for at gøre kameraet så kompakt og let som muligt. Fuji er dog ikke gået på kompromis med billedkvaliteten, så kameraet har deres velkendte 26 megapixel X-Trans BSI CMOS-sensor samt den nye X-Processor 5 med en avanceret autofokus-algoritme, der benytter kunstig intelligens til at finde og følge motiver, så du får skarpe billeder under alle forhold.
Kameraet har funktioner, der ligger på niveau med det større Fujifilm X-T50. Det inkluderer en drejelig touchskærm, 6,2K30p-video i 3:2-format, 4K30p-video og 4K60p-video med en 1,18x beskæring.
Kameraet har hverken billedstabilisering eller indbygget blitz, men det har fået et dedikeret indstillingshjul til 20 filmsimuleringer, placeret til venstre for blitsskoen.
Vlog
Med alle filmsimuleringerne let tilgængelige på et overskueligt indstillingshjul, bliver kameraet både nemmere og sjovere at bruge. Det er også muligt at gemme tre personlige filmindstillinger, som hurtigt kan hentes frem via det samme hjul. På den anden side af blitsskoen finder man et programhjul med en dedikeret filtermenu og en særlig vlog-indstilling.
Denne funktion er ret smart designet. Drej skærmen mod dig selv, stil programhjulet på vlog-indstillingen, og en intuitiv menu dukker op på skærmen. Her kan du justere eksponeringen, aktivere en såkaldt portrait enhancer, der udglatter rynker, og vælge, om kameraet skal fokusere på ansigt eller øjne. Du kan også slå digital billedstabilisering til, som giver en beskæring på 1,32x, men som er nyttig, hvis du holder kameraet i hånden.
På skærmens nederste række kan du indstille effekter som sløret baggrund, eller du kan vælge product priority tilstanden, som automatisk skifter fokus til et produkt, når det holdes op foran kameraet, og tilbage til dig, når produktet fjernes.
Derudover har kameraet en 9:16-videotilstand, der giver mulighed for at optage vertikale videoer til sociale medier. Du kan også optage op til 60 sekunders videoklip direkte fra skærmen. Kameraets videofunktioner er ikke kun til vloggere og influencere; det har også en type long play-tilstand, som gør det muligt at optage sammenhængende 4K- eller HD-video i over en time, takket være beskæring af billedfladen, der holder temperaturen nede under optagelsen.
Det er værd at bemærke, at kameraet kan benytte Fujifilms køler, som fastgøres under skærmen og køler kameraet under lange optagelser.
Hvis videokvalitet ikke er topprioritet, kan du vælge en lavere bitrate, som 25 eller 8 Mb/s, hvilket reducerer filstørrelsen markant. Dette gør det hurtigere og nemmere at dele videoer på sociale medier eller andre platforme, hvor filernes størrelse og kvantitet er vigtigere end højeste kvalitet.
Valg af mikrofonretning
En anden ting, der bestemt er værd at nævne, er kameraets indbyggede mikrofonopsætning. De fleste kameraer har indbygget mikrofon til højre og venstre kanal, og det er dét. Der er ikke meget du kan gøre, udover at indstille optageniveauet.
Men her får du ikke kun et indbygget støjfilter, men tre mikrofoner, der kan konfigureres til formålet. Ønsker du kun lyd forfra, skal du vælge mikrofonretning i menuen, så vil den lyd, der kommer foran kameraet, blive prioriteret. Eller du kan indstille mikrofonen, så den er mest følsom over for lyd, der kommer bagfra. Praktisk, hvis du for eksempel selv skal tale under optagelse.
En ekstern mikrofon kan sættes i kameraets minijack-indgang på bagsiden, og monteres i blitsskoen. Men så virker kameraets indstillinger for mikrofonretning ikke.
Skudhastighed og autofokus
X-M5 er ikke primært designet til sport eller action, og skudhastigheden er derfor moderate otte billeder i sekundet. Vælger du derimod elektronisk lukker, fordobles skudhastigheden til 30 billeder i sekundet – dog med en beskæring på 1,25x.
En høj skudhastighed er dog kun værdifuld, hvis autofokus kan følge med. Og gæt engang! X-M5 leverer en overraskende hurtig og præcis autofokus, som er bedre end på X-T50 og markant bedre end på X-S20.
Ja, man kan med rette hævde, at Fujifilm har taget et stort skridt fremad med X-M5. Om forbedringen skyldes kunstig intelligens, en opdateret algoritme eller en kombination af begge dele, er ikke helt klart.
Kameraets autofokus følger motivet med imponerende præcision, og både bloggere og stillfotografer vil uden tvivl sætte pris på dens evne til at fastholde fokus.
Billedkvaliteten
Hvad angår billedkvalitet, er den let genkendelig. Kameraet bruger samme billedsensor som flere andre Fujifilm-modeller, og denne sensor har længe været blandt de bedste inden for APS-C-formatet. Det var gældende, indtil Fujifilm lancerede deres nye X-Trans-sensor med 40 megapixel for to år siden.
Den nye billedprocessor i X-M5 forbedrer dog detaljegengivelsen og reducerer billedstøj på høje ISO-værdier. Selv ved billeder taget i svag belysning med høje ISO-indstillinger forbliver støjniveauet lavt, i hvert fald indtil man når de allermest ekstreme ISO-værdier.
Videokvaliteten er også upåklagelig. Selvom 6.2K-video måske er overdrevet for bloggere og influencere, er 4K-video til praktisk brug stort set lige så skarp og farvenøjagtig. Dog kan hurtige panoreringer resultere i synlig rolling shutter.
På grund af kameraets kompakte størrelse er knapperne små. Det gør det svært at betjene kameraet med handsker, og styrepinden på bagsiden kan utilsigtet rykkes, hvilket flytter fokuspunktet. Uden handsker kan man dog hurtigt vænne sig til at holde kameraet på en sådan måde at man holder fingrene fra knapperne mens man filmer og fotograferer, og det er derfor nemt at undgå ovennævnte udfordringer.
I denne prisklasse er der få konkurrerende kameraer. Den nærmeste konkurrent er måske Sonys ZV-E10 (E10 II er for dyr). Canon EOS R50 fortjener også en omtale, men her er videokvaliteten beskåret i alle optagetilstande.
Konklusion
Det lille Fujifilm X-M5 er et særdeles kompetent kamera, trods sin beskedne størrelse og beskedne pris. Selvom det primært er rettet mod video, vloggere og måske også influencers, er det et glimrende stillkamera – ja, kort sagt et glimrende all-round kamera. Måske især for begyndere med et begrænset budget. Som med X-M5 vil få en meget kompetent pakke mellem hænderne. Kameraet kan leveres med Fujis 15-45mm, med elektronisk zoom, og det er nok det, der egner sig bedst til vlogging på farten. Men den nye 16-50 mm zoom er nok et bedre valg for dem, der prioriterer billedkvalitet. Uanset valget af optik er der ingen tvivl om, at Fujifilm X-M5 er et fremragende kamera i sig selv, med mange af de funktioner de fleste leder efter i et prisbilligt systemkamera.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer