TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Fujifilm X-S10

Det bedste køb for begyndere

Fujifilm X-S10 er et usædvanlig vellykket kompromis mellem pris og kvalitet, og passer til næsten alle.

Af / 09/05/2021 - 16:00
Fujifilm X-S10

Lyd & Billede mener

  • Klasseledende billed- og videokvalitet. Indbygget billedstabilisering, hurtig skudtakt og handy format. Meget kamera for pengene.
  • Ikke vejrbestandigt, og følgefokus er ikke den hurtigste i klassen. Oplader medfølger ikke.

De fleste systemkameraer i den lavere prisklasse er ofte ribbet for funktioner, som dyrere kameraer har. Det afspejler sig i prisen, der gør kameraerne tilgængelige for flere – hvis man vil acceptere nogle tekniske kompromiser, vel at mærke.

Det gælder også Fujifilm X-S10, men i meget mindre omfang end normalt. Her er der ikke sparet på noget af det, der virkelig betyder noget, og det har gjort det til et af de allerbedste kamerakøb lige nu.

Læs også Fuji indtager tronen igen Fujifilm X-T4 adresserer næsten alle forgængerens svagheder og scorer topkarakter.

Fujifilm X-S10 er baseret på samme teknologi som flagskibet X-T4, et professionelt kamera i en meget højere prisklasse, som er et af de mest komplette kameraer derude. Det gør X-S10 til et meget spændende kamera i den anden ende af prisskalaen.

For her får man samme 26 megapixel X-Trans CMOS-billedsensor som i X-T4, samme billedprocessor, modificeret 6 trins billedstabilisering og autofokussystemet fra X-T4. Alt sammen pakket ind i en mindre, lettere og frem for alt meget billigere kamerahus.

Den modificerede billedstabilisering giver op til seks trins kompensation. (Foto: Lasse Svendsen)

Det ligner X-T30, bare med et ordentligt håndgreb. X-T30 har længe været vores yndlingskamera i budgetklassen, sammen med Nikon Z50, men der er ingen tvivl om, at prisen for det mest komplette systemkamera i APS-C-klassen hidtil går til X-S10.

Annonce

Se bare her:

  • Samme 26 Mp X-Trans CMOS-billedsensor som X-T4
  • Samme fasebaserede autofokus med ansigts- og øjenfokus som X-T4
  • 2,36 Mp søger mod 3,7 Mp på X-T4
  • 4K UHD/DCI 30 fps video, 8 bit 4:2:0, 200 Mbit/s, F-Log
  • 5-aksers 6-trins billedstabilisering mod 6,5 trin på X-T4
  • Op til 20 fps skudtakt
  • Op til 30 fps med 1,25x beskæring
  • Vip- og vendbar touch-skærm
  • Joystick-knap bagpå
  • Én SD-kortplads mod to på X-T4, som også understøtter UHS-II
  • Batterilevetid på 325 eksponeringer mod 500 på X-T4
Samme layout som Fujifilm X-T30, men med et ordentligt håndgreb. (Foto: Lasse Svendsen)

Sådan er det i brug

Medmindre man har brug for to kortpladser, et vejrbestandigt kamera og alle de tekniske videofunktioner på X-T4, går man ikke glip af meget, hvis man vælger X-S10, men man sparer en masse penge.

De analoge indstillingshjul får man ikke her. Flere af funktionsvalgene på X-T4 er flyttet fra knapper og indstillingshjul til skærmmenuen på X-S10. Et programhjul erstatter lukkertidshjulet, og knapper og hjul er stort set placeret som på X-T30.

Hvis der er nogen funktioner, som man til stadighed ændrer, kan disse indstillinger lægges i fire valgbare hukommelser – C1 til C4 – som man har umiddelbar adgang til fra programhjulet på toppen.

Kamerahusets formfaktor tillader lidt bedre plads mellem knapperne, og her får man et godt håndgreb, der giver et betryggende tag på kameraet. F.eks. når man fotograferer med en XF 70-300 mm eller den lysstærke og ret tunge XF 50 mm f/1.0.

Touch-skærm og joystick-knap. (Foto: Lasse Svendsen)

Den elektroniske lukker giver en skudtakt på op til 20 fps – eller 30 fps med lidt beskæring. Ansigts- og øjenfokus er hentet fra X-T4 og er væsentlig hurtigere og mere præcis på følgefokus end på noget tidligere Fuji-kamera, selv om den ikke er helt på niveau med autofokuspræcisionen på Sony a6600.

Man kan flytte fokuspunktet i søgeren med en finger på skærmen eller med joystick-knappen på bagsiden, eller lade kameraet søge efter og holde fokus på et øje.

Kortpladsen er flyttet til undersiden, ved siden af batteriet. Som har lidt mindre kapacitet end batteriet på X-T4, og det er værd at bemærke, at man ikke kan bruge et vertikalgreb med ekstra batteri på kameraet.

Kameraets OLED-søger har lidt lavere opløsning, og det samme har den vipbare touch-skærm, men intet af det er så vigtigt, at det er noget at trække ned for. I modsætning til X-T4 har kameraet en indbygget opklappelig blitz, som er praktisk, når man har brug for mere lys eller bare vil lyse skygger op.

Brugervenligheden er meget gennemført, og det eneste, der blev et irritationsmoment, var at placeringen af optageknappen til video og Q-knappen til hurtigmenuen er placeret så tæt på hinanden. Jeg kom hele tiden til at ramme den forkerte knap, men de fleste knapper kan omprogrammeres – eller slås fra. Så drejer man i stedet programhjulet til video og starter optagelse med udløserknappen.

Q-menuen giver umiddelbar adgang til foretrukne indstillingsmenuer. (Foto: Lasse Svendsen)

Video- og billedkvalitet

X-S10 er den type kamera, hvor man kan sætte alt på auto og bare koncentrere sig om motivet. Det gælder også på video, men hvis man vil, kan man gå ind i menuerne og ændre indstillinger. Til 4K 30 fps video i DCI- eller UHD-opløsning eller 1080p 60 fps og op til 240 fps, hvis man vil lave slowmotion-sekvenser.

Videofunktionerne er ikke så omfattende som på X-T4, men man kan gemme 8 bit 4K i 4:2:0 med 200 Mbit/s datastrøm og F-Log i kameraet eller 4K 10-bit 4:2:2 til en ekstern optager. Det er også muligt at lave ordentlig slowmotion i 1080p HD med op til 240 fps.

Kameraet kan optage lyd i stereo og har mikrofonindgang, men ikke hovedtelefonudgang. Hvis man skal bruge hovedtelefoner, må man finde USB-til-minijack-adapteren i æsken, som gør det muligt at tilslutte hørebøffer.

En af de ting, der gør Fujis kameraer unikke, er det store udvalg af filmsimuleringer. Det vil sige farveprofiler, der ligner filmtyper som Velvia, Eterna, Provia, Eterna Cinema osv. Hvis man ikke er fortrolig med egenskaberne for de forskellige farveprofiler, kan man vælge en filmsimulering og trykke på Q-knappen for at få en forklaring.

Fujis valg af det asymmetriske X-Trans-farvefilter over en bagbelyst CMOS-billedsensor har en del at sige for billedkvaliteten, som på alle måder er sammenlignelig med X-T4. Med andre ord identisk på stillbilleder og i praksis magen til med de samme indstillinger i 4K.

Billederne får dermed en enestående detaljeskarphed med en billeddynamik, der ikke står tilbage for noget kamera i denne klasse. Farvemætning og tonalitet på jpeg-filerne er noget af det bedst afbalancerede i branchen, og med den nye XF 50 mm f/1.0 var skarpheden i billederne upåklagelig.

Billedstøj er ikke noget problem, før man passerer ISO 6400, hvor farve- og kornstøj kommer krybende, men det er ikke generende, før man passerer ISO 12.800. Så skal man ikke trække for meget i kurvene, før farvestøjen dukker op i billederne.

Mikrofonindgang, men til hovedtelefoner skal man bruge en adapter. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Præcisionen på følgefokus ligger lidt bag ydelsen fra de bedste i denne klasse, men det er også det eneste væsentlige at trække ned for. X-S10 er det mest avancerede i prisklassen og et af de mest brugervenlige kameraer i klassen.

Erfarne fotografer behøver ikke sætte sig ind i noget for at få de billeder, de vil have, og amatører med lidt eller ingen erfaring kan starte med fuldautomatisk og så lege med de mange muligheder, som et så avanceret kamera giver, efterhånden som de bliver mere drevne.

Fujifilm X-S10 er et kamera, som alle kan få fine billeder med. Bedre kamera finder man ikke i denne klasse.

Kombineret med den fine XF 18-55 mm f/4 bliver X-S10 et perfekt allround-kamera for de fleste. (Foto: Lasse Svendsen)
Karakter
Fujifilm X-S10
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume