De fleste kameraproducenter står i skyggen af giganterne Canon og Nikon. De små slås indbyrdes om de markedsandele, der er tilbage, og nogle af dem fortjener at lykkes bedre. En af dem er japanske Fujifilm. Systemkameraerne i deres X-serie står ikke tilbage for den kvalitet, du kan få fra et Canon-spejlrefleks, og med et voksende udvalg af objektiver og tilbehør har Fuji det bedst mulige udgangspunkt for at sælge godt.
Med det nye Fujifilm X-T10 henvender de sig til amatørfotograferne, der måske ellers ville have købt et Canon EOS 750D eller et Nikon D5500.
De koster omtrent det samme. X-T10 starter ved omtrent 6.300 kroner for kamerahuset alene og koster 6.600 kroner med en 16-55 mm zoom. Hvis du vil have en mere lysstærk zoom, kan kameraet også fås med en 18-55 mm f/2.8-4.0.
X-T10 er baseret på den samme 16 megapixel X-Trans CMOS billedsensor som Fujis topmodel X-T1. Den har ekstrem detaljeopløsning, fordi fotosensorerne er fordelt i et mere tilfældigt mønster og uden lavpasfilter. Dermed er billedkvaliteten sikret, men Fuji har fjernet vejrtætningen, krympet kamerahuset og ændret på layoutet.
Klassisk design med lukkertidshjul og udløserknap med hul til kabeludløser.
Lynhurtig autofokus
Der er færre indstillingsmuligheder og programmérbare knapper på X-T10, som mere er rettet mod amatører end professionelle. Hvilket også er grunden til, at Fuji har givet kameraet en Auto-knap, der erstatter de valgte indstillinger med fuld eksponeringsautomatik. Det har også indbygget blitz og et programhjul til venstre for den elektroniske søger med 2,36 megapixel opløsning.
To trykfølsomme indstillingshjul – et foran og et bagpå – giver fotografen nem og hurtig adgang til indstillingerne. Hvilket er en fordel for brugervenligheden sammenlignet med 750D og D5500.
Skærmen er vipbar, men er ikke en touch-skærm. I stedet har Fuji valgt at beholde Q-knappen, som i kombination med de nævnte indstillingshjul giver umiddelbar adgang til de mest almindelige sekundære indstillinger. Indbygget Wi-Fi til trådløs overførsel af billeder og fjernstyring af kameraet er der også. Samt 1080p HD video-optagelse, 8 fps skudtakt og elektronisk lukker ned til 1/32.000 sekund for virkelig skarpe actionbilleder.
Så er det en stor fordel, at autofokus kan følge med. Derfor har Fuji udviklet et nyt 77 punkts hybridt fokussystem med avanceret følgefokus og valgbare fokuspunkter, der fungerer over al forventning. Kameraet fokuserer lynhurtigt og kan holde fokus på selv hurtige motiver – cyklister, biler osv. – hvilket virkelig er et løft i forhold til det ellers fremragende X-T1.
De elektroniske søgere er kommet for at blive. Det her er en af de bedre.
Upåklagelig billedkvalitet
Storebror X-T1 har større søger og bedre ergonomi med et godt håndgreb samt flere muligheder for individuel tilpasning af kameraet, men der er ingen forskel på billedkvaliteten. I praksis betyder det, at amatørfotografer, der er vokset fra deres gamle spejlrefleks, kan få samme billedkvalitet som med det professionelle X-T1. For langt færre penge.
Detaljeopløsningen på Fujis specielle 16 megapixel billedsensor er på højde med de bedste sensorer med 24 megapixel, men Fujis farvegengivelse er bedre end de fleste konkurrenters på jpeg-filer, med mere jævne toner og konsistent farvemætning.
Også ved høje ISO-værdier, hvor billedsensorens øgede følsomhed ofte fører til synlig billedstøj. Så forsvinder farverne gradvis, mens kornstøjen øges og kontrasten falder. Men her kan man fotografere ved op til ISO 6400 uden at bekymre sig om billedstøj. I råformat vel at mærke, for over ISO 6400 kan kameraet kun gemme billeder i jpeg. Altså færdigprocesserede billeder. Selv da, f.eks. ved ISO 12.800, er der ikke alvorlige mængder af kornstøj.
Kompakt kamera med vipbar skærm, men ikke touch.
Billeddynamikken svarer til ca. 13 eksponeringstrin, hvilket er mere, end man kan forlange af et topkamera med 16 megapixel billedchip i APS-C format. De allerbedste – som regel full-frame kameraer med større billedflade – kan klare 14 trins dynamik. Men så er vi også oppe i en helt anden prisklasse.
Kameraet har Full HD-video, men man køber ikke X-T10 for at filme – det findes der bedre kameraer til. Men hvis man har brug for et videoklip sammen med stillbillederne, er det rart, at muligheden er der.
Håndgrebet MHG-XT10 koster 999 kroner ekstra.
Gennemført allround-kamera
Fujifilm X-T10 giver samme billedkvalitet som det meget dyrere X-T1. Men er mindre, lettere og nemmere at bruge – uden alt for mange kompromiser.
Kameraet er et oplagt alternativ til spejlreflekser fra Canon og Nikon i samme prisklasse, men også til Sonys, Panasonics og Olympus’ spejlløse systemkameraer. Billedkvaliteten, brugervenligheden og fokusresponsen gør Fuji-kameraet til et af de bedste valg for dem, der vil have bedre billeder og har brug for et værktøj, som ikke sætter nogen grænser for ambitionerne.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer