Test: Fujifilm X-T3

Fujifilm X-T3

Fuldtræffer fra Fujifilm

Bedst i klassen. Så enkelt kan Fujifilm X-T3 beskrives. En udfordrer til dyrere full-frame-kameraer.

Plus
Fremragende skarphed, fornem farvegengivelse, knivskarp 4K-video og lynhurtig fokus og skudhastighed.
Minus
Skudtakten er en udfordring for bufferen, søgeren går i sort mellem billederne ved serieoptagelse, og håndgrebet kunne have været større.

Da markedet går i retning af dyrere systemkameraer, øges udvalget i den højere prisklasse selvfølgelig. De mange nye full-frame-kameraer er et tydeligt tegn på dette, men de kommer med en relativt høj prisseddel.

Hvis man kan slippe tvangstanken om full-frame – skulle man være grebet af netop den – er der også guld at finde i de lavere prisklasser. I nogle tilfælde kan man finde bedre køb i f.eks. APS-C klassen, hvor billedsensoren er lidt mindre end i full-frame-modellerne.

Størrelsen på billedsensorer er lidt overdrevet, og Fujifilm har gentagne gange bevist, at man slet ikke behøver at have en 24 x 36 mm billedflade, for at billederne holder høj teknisk kvalitet.

Et bedre eksempel på det end dette kamera er svært at finde. Fujifilm X-T3 tager store skridt på flere vigtige områder. Såsom billedkvalitet, autofokus, skudtakt og video-optagelse. Teknisk set er kameraet et overflødighedshorn, der på mange måder overgår ydelsen fra dyrere full-frame-kameraer. Og det til en lavere pris.

Den nye bagbelyste X-Trans CMOS 4 billedsensor med 26 megapixel tangerer Sony a7 III’s full-frame-sensor og jorder både dette kamera og Canon EOS R på autofokus og skudtakt. Blandt andet.

Kameraet er proppet med godbidder til både stillbilled- og videofotografering. Trods små, kosmetiske ydre forskelle i forhold til X-T2 er alt under den vejrbeskyttede skal nyt på T3.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Markante forbedringer

En ny billedprocessor har muliggjort 4K/60p-video, den hybride autofokus har 425 kontrastfokuspunkter og hele 2,1 millioner fasefokuspunkter, og kameraet skyder billedserier på 20 fps (billeder i sekundet) eller 30 fps med elektronisk lukker og 1,25 x beskæring, der giver 16,6 megapixel filer.

Funktionen Sports Finder er ny. Den beskærer også med en faktor på 1,25, men med mekanisk lukker – og billedfiler på 16,6 megapixel. Så dukker der en rude op i søgeren, som viser det beskårne område, så det er lettere at følge bevægelige motiver i søgeren.

Kortere blackout-tid i samme søger er en velkommen bonus med Sports Finder.

0,5 tommers OLED-søgeren med 100 fps er endnu skarpere end før, touch-skærmen kan vippes i tre retninger, og kameraet har plads til to lynhurtige UHS II-spækkede SD-kort.

Fysisk

Ergonomien svarer til, hvad vi er vant til fra X-T2, der er så tæt på perfektion, som man kan komme i denne klasse. Med tydeligt markerede indstillingshjul til ISO, skudhastighed, autofokus, lukkertid og eksponeringskompensation placeret på toppen.

Det er også ekstremt avanceret med mange muligheder for skræddersyning af funktioner. F.eks. kan ni af knapperne programmeres, firevejs-swipe på touch-skærmen giver forskellige valgmuligheder, videoindstillingerne er flere end på X-T2, bl.a. med F-log; joystick-knappen eller skærmen kan bruges til at flytte fokuspunkter, og der er tilslutninger til mikrofon og hovedtelefoner på siden.

Alt dette og de mange nye tekniske forbedringer har gjort X-T3 til et fænomenalt kamera.

Video

Kameraet kan optage 4K-video (UHD og DCI) i 60p, 50p, 30p, 25p eller 24p op til 400 Mbit/s og gemme 4K/60p 10 bit 4:2:0 på hukommelseskortet – eller 4K/60p 10 bit 4:2:2 til ekstern optager via HDMI.

Og det er faktisk en “big deal”, for det giver professionelle den kvalitet, de har brug for. Med tidskode, F-log til neutrale videofiler og valg af flere formater (H-264/MPEG-4 AVC, H.265/HEVC), zebrastriber, volumen- og eksponeringskontrol – for bare at nævne nogle få ting – har man fuldstændig kontrol over optagelsen i kameraet.

Videostrømmen på 4K-video har moderat beskæring med en faktor på 1,18, og med lavere frame-rate kan man gemme video fra et oversamplet signal med Long GOP- eller ALL-I-komprimering – i 100, 200 eller op til 400 Mbit/s. Her kommer de hurtigste SD-kort til deres ret.

Hybrid autofokus

Kameraets nyudviklede autofokusalgoritme fungerer næsten fejlfrit. X-T3 har meget velfungerende øjenfokus, hvor fokus følger det nærmeste øje. Det er bl.a. vigtigt på portrætter, og følgefokus er tydeligt forbedret.

Det mærkes på action og bevægelige objekter som cyklister og biler. De mange fasefokuspunkter dækker næsten hele billedfladen og låser fokus perfekt ni ud af ti gange. De gange, hvor autofokus missede, var det, fordi bilen bevægede sig for hurtigt direkte mod kameraet. Det er slet ikke værst og faktisk på højde med de bedste systemkameraer, vi har testet på actionfotografering.

Fotografen kan gå ind i menuen og vælge imellem fem indstillinger for følgefokus og en, man selv kan tilpasse.

Billedkvalitet

Der er aldrig grund til at bekymre sig om billedkvaliteten i et Fuji-kamera, og den har aldrig været højere end her. Bortset fra i Fujifilm GFX50S.

De er især gode til jpeg-konvertering, og X-T3 er ingen undtagelse. Fornemt saturerede farver, meget jævne hudtoner og Fujifilms indbyggede filmsimuleringer gør det til en fryd at se billederne fra kameraet. Det er kun Nikon D850, Sony a7R III og Leica SL blandt full-frame-kameraerne, der er på samme niveau.

Med de mange filmsimuleringer – Acros sort-hvid, Monochrome, Eterna, Pro Neg Hi/Std, Astia, Velvia og Provia – kan man genskabe de kendte og elskede filmudtryk fra analogfilm. Mine favoritter er Eternas cinematiske udtryk med blødere toner og Acros’ sort-hvid-profiler.

Kameraets ISO-område starter ved ISO 160, men kan indstilles så lavt som 80 og så højt som 51.200.

Det er lige i overkanten, hvis man er allergisk over for billedstøj. Der stort set ikke findes før ISO 6400, hvor synlig kornstøj gør sin entré på raw-filerne, i lidt mindre grad på jpeg på grund af billedprocesseringens nænsomme støjreduktion.

Fra ISO 12.800 er billedstøjen synlig, men ikke nødvendigvis skæmmende. Jeg ville dog sætte grænsen ved ISO 6400.

Med de tre objektiver, jeg havde til rådighed – XF 18-55 mm, 16 mm f/1.4 og det skarpe 90 mm f/2.0 – havde jeg ingen grund til at klage over billedkvaliteten fra X-T3. Som på de vigtigste parametre er fuldt på højde med de bedste full-frame-kameraer.

Konklusion

Fujifilm X-T3 er klassens soleklart bedste allround-kamera. Det er lynhurtigt og en drøm at bruge, og billedkvaliteten er afgjort i topklasse.

Nogle vil sætte en finger på den moderate batterilevetid eller beskæringen på 4K-video, og nogle vil være utilfredse med de små knapper og ønske sig et større håndgreb. Man kan altid finde noget at hakke på. Men det ændrer ikke det faktum, at det her er et af de bedste køb for både professionelle og entusiastiske amatørfotografer.

Vejrbeskyttelsen, den store søger, den praktiske touch-skærm og ikke mindst det fine objektivudvalg er blot nogle få af mange grunde til at vælge Fujifilm X-T3.

<
>
Den vipbare touch-skærm og den fantastiske søger er bedre end på Sony a7 III. Foto: Apple og Lasse Svendsen
Da markedet går i retning af dyrere systemkameraer, øges udvalget i den højere prisklasse selvfølgelig. De mange nye full-frame-kameraer er et tydeligt tegn på dette, men de kommer med en relativt høj prisseddel.Hvis man kan slippe tvangstanken om full-frame – skulle man være grebet af netop den – er der også guld at finde i de lavere prisklasser. I nogle tilfælde kan man finde bedre køb i f.eks. APS-C klassen, hvor billedsensoren er lidt mindre end i full-frame-modellerne.Størrelsen på billedsensorer er lidt overdrevet, og Fujifilm har gentagne gange bevist, at man slet ikke behøver at have en 24 x 36 mm billedflade, for at billederne holder høj teknisk kvalitet.Et bedre eksempel på det end dette kamera er svært at finde. Fujifilm X-T3 tager store skridt på flere vigtige områder. Såsom billedkvalitet, autofokus, skudtakt og video-optagelse. Teknisk set er kameraet et overflødighedshorn, der på mange måder overgår ydelsen fra dyrere full-frame-kameraer. Og det til en lavere pris.Den nye bagbelyste X-Trans CMOS 4 billedsensor med 26 megapixel tangerer Sony a7 III’s full-frame-sensor og jorder både dette kamera og Canon EOS R på autofokus og skudtakt. Blandt andet.Kameraet er proppet med godbidder til både stillbilled- og videofotografering. Trods små, kosmetiske ydre forskelle i forhold til X-T2 er alt under den vejrbeskyttede skal nyt på T3.

Markante forbedringer

En ny billedprocessor har muliggjort 4K/60p-video, den hybride autofokus har 425 kontrastfokuspunkter og hele 2,1 millioner fasefokuspunkter, og kameraet skyder billedserier på 20 fps (billeder i sekundet) eller 30 fps med elektronisk lukker og 1,25 x beskæring, der giver 16,6 megapixel filer.Funktionen Sports Finder er ny. Den beskærer også med en faktor på 1,25, men med mekanisk lukker – og billedfiler på 16,6 megapixel. Så dukker der en rude op i søgeren, som viser det beskårne område, så det er lettere at følge bevægelige motiver i søgeren.Kortere blackout-tid i samme søger er en velkommen bonus med Sports Finder.0,5 tommers OLED-søgeren med 100 fps er endnu skarpere end før, touch-skærmen kan vippes i tre retninger, og kameraet har plads til to lynhurtige UHS II-spækkede SD-kort.

Fysisk

Ergonomien svarer til, hvad vi er vant til fra X-T2, der er så tæt på perfektion, som man kan komme i denne klasse. Med tydeligt markerede indstillingshjul til ISO, skudhastighed, autofokus, lukkertid og eksponeringskompensation placeret på toppen.Det er også ekstremt avanceret med mange muligheder for skræddersyning af funktioner. F.eks. kan ni af knapperne programmeres, firevejs-swipe på touch-skærmen giver forskellige valgmuligheder, videoindstillingerne er flere end på X-T2, bl.a. med F-log; joystick-knappen eller skærmen kan bruges til at flytte fokuspunkter, og der er tilslutninger til mikrofon og hovedtelefoner på siden.Alt dette og de mange nye tekniske forbedringer har gjort X-T3 til et fænomenalt kamera.

Video

Kameraet kan optage 4K-video (UHD og DCI) i 60p, 50p, 30p, 25p eller 24p op til 400 Mbit/s og gemme 4K/60p 10 bit 4:2:0 på hukommelseskortet – eller 4K/60p 10 bit 4:2:2 til ekstern optager via HDMI.Og det er faktisk en “big deal”, for det giver professionelle den kvalitet, de har brug for. Med tidskode, F-log til neutrale videofiler og valg af flere formater (H-264/MPEG-4 AVC, H.265/HEVC), zebrastriber, volumen- og eksponeringskontrol – for bare at nævne nogle få ting – har man fuldstændig kontrol over optagelsen i kameraet.Videostrømmen på 4K-video har moderat beskæring med en faktor på 1,18, og med lavere frame-rate kan man gemme video fra et oversamplet signal med Long GOP- eller ALL-I-komprimering – i 100, 200 eller op til 400 Mbit/s. Her kommer de hurtigste SD-kort til deres ret.

Hybrid autofokus

Kameraets nyudviklede autofokusalgoritme fungerer næsten fejlfrit. X-T3 har meget velfungerende øjenfokus, hvor fokus følger det nærmeste øje. Det er bl.a. vigtigt på portrætter, og følgefokus er tydeligt forbedret.Det mærkes på action og bevægelige objekter som cyklister og biler. De mange fasefokuspunkter dækker næsten hele billedfladen og låser fokus perfekt ni ud af ti gange. De gange, hvor autofokus missede, var det, fordi bilen bevægede sig for hurtigt direkte mod kameraet. Det er slet ikke værst og faktisk på højde med de bedste systemkameraer, vi har testet på actionfotografering.Fotografen kan gå ind i menuen og vælge imellem fem indstillinger for følgefokus og en, man selv kan tilpasse.

Billedkvalitet

Der er aldrig grund til at bekymre sig om billedkvaliteten i et Fuji-kamera, og den har aldrig været højere end her. Bortset fra i Fujifilm GFX50S.De er især gode til jpeg-konvertering, og X-T3 er ingen undtagelse. Fornemt saturerede farver, meget jævne hudtoner og Fujifilms indbyggede filmsimuleringer gør det til en fryd at se billederne fra kameraet. Det er kun Nikon D850, Sony a7R III og Leica SL blandt full-frame-kameraerne, der er på samme niveau.Med de mange filmsimuleringer – Acros sort-hvid, Monochrome, Eterna, Pro Neg Hi/Std, Astia, Velvia og Provia – kan man genskabe de kendte og elskede filmudtryk fra analogfilm. Mine favoritter er Eternas cinematiske udtryk med blødere toner og Acros’ sort-hvid-profiler.Kameraets ISO-område starter ved ISO 160, men kan indstilles så lavt som 80 og så højt som 51.200.Det er lige i overkanten, hvis man er allergisk over for billedstøj. Der stort set ikke findes før ISO 6400, hvor synlig kornstøj gør sin entré på raw-filerne, i lidt mindre grad på jpeg på grund af billedprocesseringens nænsomme støjreduktion.Fra ISO 12.800 er billedstøjen synlig, men ikke nødvendigvis skæmmende. Jeg ville dog sætte grænsen ved ISO 6400.Med de tre objektiver, jeg havde til rådighed – XF 18-55 mm, 16 mm f/1.4 og det skarpe 90 mm f/2.0 – havde jeg ingen grund til at klage over billedkvaliteten fra X-T3. Som på de vigtigste parametre er fuldt på højde med de bedste full-frame-kameraer.

Konklusion

Fujifilm X-T3 er klassens soleklart bedste allround-kamera. Det er lynhurtigt og en drøm at bruge, og billedkvaliteten er afgjort i topklasse.Nogle vil sætte en finger på den moderate batterilevetid eller beskæringen på 4K-video, og nogle vil være utilfredse med de små knapper og ønske sig et større håndgreb. Man kan altid finde noget at hakke på. Men det ændrer ikke det faktum, at det her er et af de bedste køb for både professionelle og entusiastiske amatørfotografer.Vejrbeskyttelsen, den store søger, den praktiske touch-skærm og ikke mindst det fine objektivudvalg er blot nogle få af mange grunde til at vælge Fujifilm X-T3.[gallery ids="84118,84119,84120,84121,84122"]
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Fujifilm X-T3
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Type: 26 Mp systemkamera med APS-C billedsensor
 • Optik: Fujifilm Fujinon XF
 • Søger: 3,69 Mp OLED, 0,75x forstørrelse
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
 • Serieoptagelse: 20 fps
 • Video: 4K/60p 400 Mbit/s
 • Tilslutninger: Mic ind, hovedtelefon ud, USB-C-opladning, HDMI
 • Batteritid CIPA: 390 billeder
 • Mål og vægt: 133 x 93 x 59 mm / 539 g
 • Højdepunkter: Wi-Fi, Bluetooth, vip- og vridbar touch-skærm, 425 fokuspunkter, 2 x SD UHC-II kortplads
 • Web: fujifilm.dk
Pris: 11.990,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

AirPods får stemmestyring

Apples AirPods får trådløs opladning og Hej Siri.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Det er nu du skal købe iPad

Hvis du går med planer om at købe en ny tablet, så er tiden inde.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.