TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Fujifilm X-T50

Meget fotoglæde for pengene

Fujifilm X-T50 er det perfekte kamera til entusiastiske begyndere.

Af / 29/06/2024 - 12:05
Fujifilm X-T50

Lyd & Billede mener

  • Kompakt og let kraftpakke med suveræn billedkvalitet. Hurtig og præcis autofokus. Filmsimuleringer har deres eget indstillingshjul.
  • Ingen vejrtætning. Søger med moderat opløsning. Moderat batterilevetid.

Nogle mennesker tror, at de dyreste kameraer giver de bedste billeder, men sandheden er, at selv billige kameraer har færre begrænsninger end de fleste fotografer. Man kan få lige så god teknisk billedkvalitet med et kamera til 15.000 kr. som med et til 30.000 kr.

Forskellen ligger andre steder end i billedsensoren. Som hundredvis af tests har vist os, er der meget lille forskel på billedkvaliteten mellem 24 megapixel i et kamera til 15.000 kroner og 45 Mp i et kamera, der koster mere end dobbelt så meget.

Som kloge hoveder har sagt mange gange før, tages gode billeder af personen bag søgeren, ikke af kameraet.

Læs også Allround ­rejsekammerat Fujifilms lille systemkamera er så tæt på perfekt, som man kan komme.

Men det hjælper, at kameraet arbejder i harmoni med fotografen. God ergonomi, en rummelig søger, hurtig autofokus og det faktum, at alle de vigtige knapper er inden for rækkevidde, er ting, man hurtigt lærer at sætte pris på.

Fujifilm X T50 3
(Foto: Lasse Svendsen)

Det er her, Fujifilm X-T50 kommer sejlende ind fra siden og vækker både begejstring og beundring. For det første er kameraet meget lille, meget mindre end X-T5 og X-H2 – som det har stjålet en 40 Mp-billedsensor fra – og for det andet er det ekstra dejligt, at det er billigere. Mange af de dyrere kamerafunktioner, men ikke alle, er drysset ud over X-T50, som har Fujis nyeste X-Trans CMOS 5 HR-billedsensor – uden pixel shift – indbygget 7-trins billedstabilisator og hurtigere autofokus.

Annonce

De tekniske ting er helt sikkert på plads. Det samme er en indbygget blitz, et forbedret greb i forhold til forgængeren X-T30 II og ret rå videospecifikationer med 6,2K/30p – eller 4K//60p – videoopløsning. I 422 og 10-bit med op til 360 Mbps datahastighed.

X-T50 er det første Fuji-kamera, der giver fotografen adgang til Fujis fremragende filmsimuleringer på en separat drejeknap til venstre for søgeren.

Fujifilm X T50 4
(Foto: Lasse Svendsen)

Brugervenlighed

Der er ikke plads til alle 20 filmsimuleringer, men der er plads til de otte mest almindelige, så du har tre filmsimuleringer at tilføje, FS1. FS2 og FS3, samt C, som aktiverer en tilpas-set filmsimulering. Som alle nyere Fuji-kameraer har X-T50 også den nye filmsimulering, Reala Ace, som har ret neutrale farver, men med en mere udtalt tonalitet.

Fujifilm X T50 6
(Foto: Lasse Svendsen)

Selvom kameraet er meget mindre og lettere end X-H2 og X-T5, ligger det godt i hånden. De afrundede kanter giver et kompakt udseende, og selv små hænder får et godt greb om kameraet. Knapperne på bagsiden er for små til at blive betjent med handsker, når efter-året kræver det, og søgerens opløsning er meget lavere her. Men der er masser af mulig-heder for tilpasning med en lang række indstillingsmuligheder og programmerbare knap-per.

Fujifilm X T50 5
(Foto: Lasse Svendsen)

Blitsen aktiveres med en knap, og man kan til enhver tid vende tilbage til fuldautomatisk funktionalitet ved hjælp af en anden knap ved siden af lukkertidshjulet.

Touchskærmen kan vippes op eller ned, men ikke drejes rundt til en selfie-skærm.

På venstre side er der et 3,5 mm minijack til en mikrofon eller fjernbetjening, men ikke noget stik til hovedtelefoner. Der er dog en micro-HDMI-udgang her og USB-C til oplad-ning, og på den modsatte side er der en kortplads til SDXC-hukommelseskort med UHS-II. Billeder kan også uploades til skyen via Wi-Fi, til Frame.io-platformen eller til din mobil-telefon via den nye X-app.

Fujifilm X T50 flash
Foto: Lasse Svendsen

Batterilevetiden skal nævnes, den er angivet til 305 billeder pr. opladning, i praksis er det mere end det, men det er et godt stykke fra de 570 billeder på Sony a6700 eller 660 bille-der på Canon EOS R7.

Kameraet fås i øvrigt i tre udgaver: sort, sølvgrå og en mørk grafitgrå. Uanset farve er kameraet ikke vejrforseglet på samme måde som X-T5 eller X-H2. X-H2.

Fujifilm X T50 7
(Foto: Lasse Svendsen)

Fujinon XF 16-50mm f2-8-4.8 R LM WR

Fujifilm Fujinon XF 16 50mm 1
(Foto: Lasse Svendsen)

Fuji-kameraet kan leveres med den nye normale zoom til X-serien. Den erstatter den skarpe, kompakte og meget alsidige XF 18-55mm f2.8-4 og er ikke meget større. Det mangler en indbygget billedstabilisator, hvilket ikke betyder så meget her, da kameraet har indbygget stabilisering.

Brændvidden i teleenden er blevet ofret til fordel for en større vidvinkel, og her svarer det til en brændvidde på 24 mm. Lysstyrken er reduceret en smule i den korte ende, men i modsætning til forgængeren er zoomen vejrforseglet.

De tre ringe er opdelt i en fokusring, en zoomring og en blændering, som er nemme at komme til og bevæger sig jævnt, når man fokuserer eller zoomer. Fokus og zoom sker internt i objektiverne, så længden er den samme uanset brændvidde.

Fujifilm Fujinon XF 16 50mm 3
(Foto: Lasse Svendsen)

Den optiske ydeevne er generelt meget god med meget god skarphed ved alle brændvidder, lidt forvrængning og knap synlig kromatisk aberration. Der er relativt lidt fokusånding her, så zoomen er også velegnet til video. Ved fuld blændeåbning er hjørnerne synligt defokuserede ved 16 mm, og skarpheden udlignes først ved blænde 5,6.

Nærgrænsen er meget god, 24 cm, ved alle brændvidder, men for at få de skarpeste billeder anbefaler jeg, at du vælger en minimumsbrændvidde på 23 mm (svarende til 35 mm).

Fujifilm Fujinon XF 16 50mm 2
(Foto: Lasse Svendsen)

Billedkvaliteten

Den bagbelyste X-Trans CMOS-billedsensor er kendt fra flere Fuji-kameraer i X-serien, og den leverer en detaljeskarphed, der nemt matcher full-frame-sensorer med større opløsning. Billedkvaliteten er helt i top, og X-T50 leverer skarpere detaljegengivelse end Canon EOS R7, Nikon Z fc og Sony a6700.

Læs også Kamera med kunstig intelligens Sonys kompakte systemkamera bruger kunstig intelligens til at gøre billederne bedre.

Kameraets autofokus er hurtig og præcis, og motivgenkendelsen kombineret med følgefokus gør det nemt at få skarpe billeder af motiver i bevægelse. Autofokusen er ikke lige så præcis under alle forhold som i Sony a6700, men forskellen er ikke så stor, som den plejede at være.

Læs også Canon-køb! Canon EOS R7 er et meget brugervenligt kamera, som er særdeles velegnet til sport og action.

Kameraets skudhastighed er ikke den hurtigste, med 8 fps eller 20 fps med elektronisk lukker, men X-T50 er jo heller ikke designet til sportsfotografering eller til at fange dykkende rovfugle i luften.

XF16-50 macro XF16-50 macro 2 XF16-50 12800 ISO XF16-50 XF16_50_1
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)

Videokvaliteten afhænger af de indstillinger, du vælger. Det er muligt at optage 6,2K/30p-video med en beskæringsfaktor på 1,23x, eller 4K/60p med 1,14x beskæring, eller 4K/30p uden beskæring. Kvaliteten, skarpheden og farvegengivelsen er fremragende. Men der er meget rullende lukker her, så panorer langsomt, er mit råd.

Det passer måske ikke til målgruppen for et X-T50, men det er også muligt at sende video over HDMI til en Atomos- eller Blackmagic-optager i Apple ProRes RAW eller Blackmagic RAW.

Fujifilm X T50 2
(Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Hvis du køber et ekstra batteri eller to, er du godt rustet til at fotografere og filme i meget høj kvalitet. Det lille Fujifilm X-T50 er et meget alsidigt kamera, perfekt til f.eks. rejser, og leverer skarpe billeder med den måske bedste farvegengivelse i sin klasse. Med de fleste af kameraets 20 filmsimuleringer let tilgængelige på en dedikeret drejeknap er det supernemt at vælge det analoge look, du ønsker. X-T50 er et kamera, du vil elske at fotografere med, og med den nye XF 16-50mm zoom har du en let og handy kamerakombination, der kan klare de fleste udfordringer.

Karakter
Fujifilm X-T50
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Navigerer med radar

Brandgodt budgetkamera

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet