Med det nye 56 mm objektiv får Fuji-fotografer endnu et bud på et lysstærkt og skarpt portrætobjektiv. For der mangler ikke muligheder. Blandt Fujifilms egne objektiver er der hele fem lysstærke objektiver, som er særligt velegnede til portrætter.
Fotografer vil være hurtige til at fortælle dig, at du kan tage portrætter med hvad som helst, og det med rette. Portrætter kan tages med alt fra vidvinkel til en ganske snæver tele. Det afhænger af situationen eller omgivelserne for portrættet.
Men til de portrætter tæt på, dem med smallere dybdeskarphed og smallere sektioner, foretrækker mange fotografer objektiver med lidt længere brændvidde end et normalt objektiv.
Så taler vi normalt om længere brændvidde end de typiske 50 mm, som i sig selv er et glimrende allround-objektiv, og traditionelt plejer portrætobjektiver at ligge mellem 75 og 135 mm. Sweet spot er normalt en 85 mm, og det er præcis her, det nye Fujifilm XF 56 mm f1.2 R WR kommer ind.
Fujifilm XF 56mm f1.2 R WR. (Foto: Lasse Svendsen)Det lysstærke objektiv er en ny udgave af Fujifilms XF 56mm f1.2 R, som blev lanceret i 2014, og selv om brændvidden og lysstyrken er den samme, er konstruktionen ny. I forhold til 35 mm fuldformat svarer brændvidden til 85 millimeter, og med f1.2 er det muligt at få så snæver en dybdeskarphed, at man nemt kan isolere motivet fra for- og baggrund.
Med f1.2 kan du sagtens fotografere i svagt lys også, og den nye model har også langt bedre autofokus end forgængeren XF 56mm f1.2 R, som heller ikke var vejrbestandigt.
Brugervenlighed
Den nye 56-model er både vejrbestandig og bygget i solidt letmetal, og den er forsynet med en modlysblænde af metal. Fokus- og blænderingene ligner dem, vi kender fra forgængeren, men objektivet har taget 40 gram på og er blevet lidt bredere og lidt længere. Nærgrænsen er forkortet fra 70 til 50 cm, hvilket gør den mere anvendelig end den ældre 56’er.
Bortset fra at objektivet er vokset lidt, er det først, når man sætter det på kameraet og peger på motivet, at man mærker den første, store forskel i forhold til forgængeren. Autofokus er lynhurtigt, præcist og jager ikke i svagt lys. Med Fujis øjenregistrerende autofokus låser den sig på det nærmeste øje med øjeblikkelig og næsten lydløs præcision.
Med 11 afrundede blændelameller er det muligt at komme tæt på perfekt tegning af slørede områder – bokeh, med kun en forsvindende lille fortegning af lyspletter i billedernes kanter.
Optisk ydelse
Den nye optiske konstruktion bruger to asfæriske linseelementer og et ED-element med rigtig god kontrol over lysspredning. Dette har medvirket til, at objektivet har en jævnere skarphed over en større del af billedfladen, knapt målbar vignettering eller forvrængning, og opløsningen med et Fujifilm X-H2 med 40 megapixel er noget af det mest ekstreme, vi har set fra et portrætteleobjektiv. Billederne er næsten for skarpe.
Der er ikke meget diffraktion at tale om på et 56 mm objektiv, skarpheden er uhyre jævn fra fuld blænde til blænde 8, og ekstrem mellem f2 og f5,6.
Kromafejl er næsten umulige at finde, bortset fra i hjørnerne ved mindste blænde, ellers er det ikke synligt.
Konklusion
Fujifilms nye 56 mm er det bedste portrætobjektiv, vi har testet til Fujis kameraer i X-serien. Det fysisk større og tungere 50 mm f1.0 er en tand mere lysstærk og kan bruges i endnu mindre lys, men den nye 56-model er et bedre køb for de fleste, der har brug for et portrætobjektiv. Den endnu mindre og billigere 50 mm f2 er en god budgetmulighed med meget god optisk ydeevne. Men den er ikke så lysstærk og heller ikke så skarp som den nye XF 56 mm f1.2 R WR, som er vores foretrukne valg til portrætter på et Fujifilm-kamera.
Fujifilm XF 50 mm F1.0 R WR
Blandt de skarpeste objektiver i sin klasse
Fujifilm XF 50 mm F1.0 er fantastisk skarpt og ekstremt lysstærkt.