Det er efterhånden et stykke tid siden, jeg sidst testede et GoPro Hero-kamera. Både Hero9 og Hero10 fløj forbi, uden at jeg nåede at teste dem. Det sidste var dermed Hero8 tilbage i 2019, hvor nyheden var, at kamerafæstet var indfældet i bunden af kameraet. Lige til at vippe ud, så man slipper for det eksterne universalhus, som tidligere var nødvendigt for at fæste kameraet til et af de mange stativer og fæster, der findes.
Hero11 Black – har du brug for det?
Der sker tilsyneladende ikke ret meget fra generation til generation. Ofte er der nogle små funktionelle forskelle og nogle minimale forbedringer af billedkvaliteten. Og det skal siges, at når jeg tager mit Hero7 Black frem – det nyeste kamera jeg selv ejer – så er billedkvaliteten stadig helt fin efter dagens standard. Batteriet holder en sølle time, men det gør de nyere versioner også. Inklusive det nyeste Hero11, som jeg har i hænderne nu.
Tilsyneladende meget lig forgængeren
På ydersiden ligner Hero11 fuldstændig sin forgænger Hero10. De er begge vandtætte uden behov for eksternt undervandshus, og ser man på videoopløsningen for de to, ser der heller ikke ud til at være sket det store. Begge klarer 5,3K opløsning op til 60 fps og 2,7K op til 240 fps ved slowmotion-optagelser.
Men i hjertet af Hero11 Black sidder en helt ny billedsensor. Hvor de tidligere generationer har en 4:3-sensor, er den nyeste i stedet af typen 8:7. Det kan virke besynderligt. Men det skal vise sig at være en kæmpe genistreg!
Opløsningen er nu på hele 5.120 x 4.648 pixel, hvilket betyder, at selv i højformat er der rigeligt med pixels til at dække længden på 4K-video.
Låst horisont
Og her bliver det interessant. Fra og med Hero9 har man med GoPro-kameraerne kunnet fastlåse horisonten i vandret position – selv hvis man skulle finde på at vende op og ned på kameraet og dreje det 360 grader rundt. Vældig smart, og supernyttigt i situationer, hvor man ikke har fuld kontrol over kameraets position. Noget der nok ret ofte sker for action-entusiaster!
Kompromiset med låst horisont er, at pixelantallet på sensorens korte led bestemmer billedopløsningen. Når kameraet tiltes 90 grader til højformat, skal horisonten stadig vises horisontalt. Og så vil pixelantallet i kameraets højde begrænse skærmopløsningen i bredden.
Hero9 og Hero10 har begge marginalt flere vertikale pixels (4.192) end det, man har brug for horisontalt på en 4K-skærm. Men det er slet ikke altid, man ønsker at bruge kameraets fulde ultravidvinkelperspektiv, som er ganske ekstremt på GoPro-kameraerne. Løsningen er da at beskære billedet for at opnå et mere lineært perspektiv, hvilket går ud over pixel-opløsningen. Dermed får du ikke ægte 4K alligevel.
De ekstra pixels i højden på Hero11 gør det muligt at beskære billedet til et lineært udsnit og stadig levere tæt på ægte 4K-video som slutresultat.
Og det virker! Drej kameraet rundt, mens du filmer med Horizon Lock aktiveret, og det er, som om kameraet aldrig har bevæget sig en eneste grad. Dette fungerer med opløsninger helt op til 5,3K/24-30 fps eller 4K/50-60 fps, og resultatet er et flot og skarpt billede.
Mere sjov med 8:7
En genial detalje ved at kunne filme i 8:7-format med hele billedsensoren i brug er, at man i redigeringen kan bestemme, hvilket billedformat man vil eksportere i. Skal det være i 4:3, 16:9, eller hvad med en film i højformat til Instagram?
Dette er ikke mindst superpraktisk for vloggere, der skal eksportere en video til flere videodelingstjenester med forskellige størrelsesformater på videoerne. Læg 16:9 på YouTube og 9:16 på Instagram, Facebook og TikTok. En tilnærmet kvadratisk billedsensor ser ud til at være fremtiden inden for vlogging, hvis du spørger mig.
HyperView ultravidvinkel
Nyt er også en endnu mere ekstrem vidvinkel på Hero11. GoPro-kameraerne har nemlig den almindelige vidvinkel – og så har de SuperView. Hos forgængerne betød det, at man skulle bruge hele sin 4:3-billedsensor til at fange billedet. Derefter blev billedets sidekanter strakt, så man opnåede 16:9-format. Resultatet blev et meget bredere udsnit.
GoPro Hero11 Black behøver ikke at bruge hele billledsensoren for at give SuperView-udsnit. Til det formål har kameraet i stedet fået HyperView. En endnu mere ekstrem vidvinkel! Den fanger virkelig meget af omgivelserne, men ser samtidig temmelig forvrænget og mærkelig ud. Det er cool til korte sekvenser, men jeg ville ikke optage en hel actionfilm i dette format.
Vælg udsnit efter optagelse
En funktion, der er på vej i en opdatering, er muligheden for at optage i 8:7-format og derefter vælge i GoPro’s Quik-app, hvilket ‘digitalt objektiv’ du vil bruge bagefter. Uanset om du vil bruge vidvinkel, SuperView, HyperView eller lineær visning, behøver du ikke længere at bestemme dig på forhånd.
Den valgte brændvidde er kun virtuel, da kameraet beskærer og kompenserer for fortegning digitalt. Derfor er det faktisk unødvendigt at skulle låse optagelsen til en bestemt brændvidde. På denne måde kan du spare en masse forberedelsestid! Kompromiset er, at du skal optage med højst 30 fps. Jeg forventer, at dette bliver bedre med næste års Hero12, som næsten helt sikkert vil få en ny og kraftigere processor, og bør kunne fordoble billedfrekvensen.
At billedstabiliseringen på Hero11 Black er digital og ikke optisk holder overhovedet ikke kameraet tilbage. (Video: Geir Gråbein Nordby)
Billedstabilisering
Kameraet har også fået endnu bedre billedstabilisering med HyperSmooth 5.0. Den større sensor har mange flere vertikale pixels at flytte med, hvilket stabiliserer videoen endnu mere uden at gå på kompromis med billedopløsningen.
Vælg HyperSmooth for at få stort set den samme stabilisering, som vi kender fra tidligere årgange, men med højere billedopløsning, fordi du ikke behøver at beskære så meget. Eller få endnu jævnere billeder med HyperSmooth Boost. Denne beskærer lidt mere for at stabilisere endnu bedre, og billedet bliver ikke helt så skarpt. Værd at tænke over.
Derfor er der et meget cool kompromis i form af Auto Boost. Denne giver superstabil video, men kun når det er nødvendigt. Cykler du langs en vej og rammer du pludselig et bump, aktiveres Auto Boost-funktionen, hvorefter den langsomt trækker sig tilbage til fuldt billedudsnit igen. Beskæringen er relativt beskeden, så du vil næppe lægge mærke til det, når det sker, bortset fra at videoen fremstår endnu mere stabil ved pludselige rystelser.
10-bit farver – endelig!
Sidst, men ikke mindst på nyhedsfronten er, at Hero11 endelig har fået 10-bit farverum! Professionelle filmskabere har længe skreget efter dette, fordi det giver flere muligheder i efterproduktionen.
Med 8-bit farverum har hver farve 256 niveauer. Med 10-bit kan du firedoble dette til 1.024. Det betyder, at man kan opnå farver med mere dybde og liv, men endnu vigtigere er det, at man i redigeringen står friere i forhold til at justere farverne (grading), så de matcher andre kameraer, man har brugt i samme produktion. Med 8-bit farverum får man hurtigt artefakter som banding og anden farvestøj, hvis man trækker for meget i farverne. 10-bit giver simpelthen større rum, og resultatet bliver færdig video med et meget renere og mere støjfrit billede.
Vær opmærksom på, at hvis du er typen, som foretrækker at sætte kameraet til naturlig farvegengivelse og uploade dine videoer direkte til nettet, så vil du ikke få særlig stort udbytte af 10-bit. Dette er først og fremmest for filmskabere, som filmer i flat farvemodus og ønsker at justere på farverne bagefter.
GoPro Hero11 Black i praksis
Du får adgang til alle de ovennævnte funktioner uden at skulle bruge app’en eller tegne et abonnement. Bortset fra den kommende funktion, hvor du kan vælge brændvidde, efter at filmen er overført til et hukommelseskort (micro-SDXC). Så skal du bruge app’en.
Og du SKAL downloade app’en, før du får lov til at bruge kameraet. Det skal nemlig parres med mobilapp’en og konfigureres, før du overhovedet får lov til at trykke på optageknappen.
Det er ikke så skidt endda, for app’en gør kameraet meget mere praktisk. Her kan du vælge opløsninger og indstillinger og fjernstyre kameraet. Du kan også se billedudsnittet i appen, men det er strengt taget ikke nødvendigt, da kameraet har både en hovedskærm og sågar en selfie-skærm på forsiden.
Glimrende videokvalitet
Jeg er imponeret over kameraet i aktion, og det er virkelig smart, at man kan optage i 4K med op til 120 fps og også 5,3K med op til 60 fps. Billedkvaliteten er også rigtig god, med masser af detaljer og stor skarphed. I dagslys er der næsten ingen støj at se overhovedet. Der kan forekomme lidt støj under hurtige bevægelser, f.eks. når man kører ned ad en vej, hvor sollyset skaber skarpe detaljer i asfalten. Når en stor del af billedet indeholder små detaljer, der hele tiden ændrer sig, kan billedet blive en smule uroligt.
Filmoptagelser om aftenen og andre mørke scener får noget billedstøj. Jeg lavede en time lapse-video, der gik fra dag til aften til nat og tilbage til dag igen, og mens dagslysscenerne er knivskarpe, er der mere støj i aftenoptagelserne. Det er ikke så mærkeligt med en lille sensor som denne, der er trods alt en grund til, at der findes både fuldformat- og mellemformatkameraer.
Bortset fra dette er jeg bare glad. Uanset om man vælger vidvinkel eller lineær vinkel, er billedet knivskarpt. Og billedstabiliseringen er fantastisk! Jeg kan nok bedst lide almindelig HyperSmooth, som giver det skarpeste billede – men ikke de mest jævne bevægelser.
Time lapse, eller tidsforløb, er altid sjovt! Der er lidt mere billedstøj, når mørket lægger sig, men ellers skarpt og fint. (Video: Geir Gråbein Nordby)
Andre funktioner
Der er en del andre fede funktioner, der er værd at nævne. For eksempel natoptagelser i Star Trails-modus. Dette skaber time lapse-film af stjernehimlen og trækker skarpe linjer, hvor stjernerne ‘bevæger’ sig i en bue over kameraet. Du ender med at have skarpe linjer henover himlen, hvilket er ret cool.
Funktionen Vehicle Lights gør noget lignende, bare med billygter. Sæt kameraet op mod trafikken, og du får en time lapse-video tilbage med noget, der ligner knivskarpe laserlys, der skyder gennem luften.
Med Lights Painting kan du svinge en lommelygte rundt i luften og skrive eller tegne i luften, og kameraet vil brænde bevægelserne ind i billedet som grafik.
Abonnement
Endelig skal det nævnes, at GoPro rigtig gerne vil have, at du tegner et abonnement. I første omgang kan du købe kameraer med ret stor rabat, hvis du har et årsabonnement.
Dernæst får du ubegrænset sikkerhedskopiering af dine videoer i fuld opløsning, og med automatisk upload slipper du for at tænke på, om du har husket at kopiere over. GoPro laver desuden automatiske videoer med dine højdepunkter, baseret på uploadet råvideo. Livestreaming er også tilgængelig med abonnement.
Abonnenter vil desuden kunne få erstattet et ødelagt kamera med et nyt, op til to om året. I Skandinavien gælder denne tjeneste for abonnenter i Danmark, Sverige og Finland.
Konklusion
Hvis du er en seriøs videoskaber og ikke har haft et GoPro-kamera før, så er det seriøst på tide overveje det nu. Hero11 Black er definitivt det bedste på den front, med knivskarpe billeder i næsten alle situationer.
Den næsten kvadratiske billedsensor giver stor fleksibilitet, når det gælder om at vælge udsnit, og desuden får du fuld opløsning, selv om du vælger at låse horisonten – selv når kameraet er sat til højformat.
Der er så mange funktioner at tale om her – det vigtigste er de muligheder, den nye billedsensor giver, men også at kameraet er det første af sin art med 10-bit farverum. Hvilket giver meget større farvedybde og desuden mere fleksibilitet i redigeringen.
Dette er simpelthen det bedste actionkamera, vi har oplevet til dato.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer