Uanset om du er friluftsmenneske, ivrig ekstremsportsudøver eller bare foto- og videoentusiast, er det en god idé at have et kompakt actionkamera i tasken. Kameraet kan fastgøres overalt, og det kan komme til i trange kroge, hvor større kameraer må give fortabt. Skal du ovenikøbet filme i omgivelser med hurtige sving og lav forudsigelighed, så håndtere actionkameraer dette i højere grad, så du slipper for ryk og “geléeffekt” som følge af en træg lukker.
Vi elskede GoPro Hero6 Black. Tænk, et videokamera i lommeformat med mulighed for otte gange slowmotion (240 fps) i Full HD-kvalitet. Så kan man virkelig studere detaljerne i livets skarpe sving!
Det vigtigste var dog, at man endelig kunne filme i 4K Ultra HD-kvalitet med 50 og 60 billeder i sekundet (fps). Billedkvaliteten fra Hero6 Black var bedre end fra forgængeren, især hvad kontrast og skygger angår. Ankepunktet, derimod, var batterilevetiden, ligesom prisen på 3.500 kroner ved lanceringen var høj.
Den nye flagskib Hero7 Black har samme valgmuligheder for videokvalitet og er ligesom forgængeren vandtæt ned til 5 meter uden undervandshus. Forskellen ligger i forbedret billedstabilisering helt op til 4K/60p samt muligheden for direkte streaming til YouTube. Lanceringsprisen er kun en smule lavere.
Brugervenligt
Form og vægt er som før, og selv om menusystemet på touch-skærmen er pudset af, vil GoPro-brugere føle sig hjemme. Stryg fra top til bund for systemindstillinger og fra højre mod venstre for at vælge imellem video, foto, tidsinterval og seriebilleder. Tryk let på skærmen for at vælge opløsning, perspektiv, Low Light og billedstabilisering. Her kan du også aktivere Protune, som giver en række manuelle kameraindstillinger.
Begrænset batteri
Batterikapaciteten er desværre den samme som på Hero6: Ca. tre kvarter med optagelser i 4K/50-60 fps, mens 1080p/50 fps giver omkring 80-90 minutter. Det er ikke alverden, og derfor er det rart, at et reservebatteri kun koster 200 kroner, så man kan fylde lommerne med friske batterier. Og at kameraet fungerer med ekstern strøm via USB-C.
Tilbehørskongen
Det var engang, hvor nærmest alle producenter lavede actionkameraer. Men GoPro har udkonkurreret dem alle sammen. Ikke nødvendigvis fordi GoPro altid var så meget bedre – vi har i årenes løb testet flere konkurrenter med bedre videokvalitet – det er tilbehøret, ingen har formået at konkurrere med.
Uanset dine behov, og hvor du skal fæstne kameraet, så findes der GoPro-tilbehør, som gør det muligt. Brystfæste, håndfæste, hjelmfæste, selfie-stang og endda GoPro hundesele – listen bliver bare ved.
Superstabil video
Hero6 Black havde, måske med undtagelse af Sony FDR-X3000R, den bedste videokvalitet blandt actionkameraer. Men med kun digital billedstabilisering, hvor Sonys er optisk, var netop den del ikke helt på niveau.
Hero7 Black er det første GoPro-kamera med billedstabilisering i 4K/50-60p. Og stabiliseringen er nu blevet så god, at den fint kan sammenlignes med optiske alternativer. Ned ad en ujævn vej bliver video-streamen så jævn, at man nærmest skulle tro, at kameraet sad på en gimbal.
Svag linjeflimmer på skarpe genstande kan forekomme, men det er meget lidt og ikke noget, man tænker over. Den eneste mærkbare ulempe er, at billedet bliver beskåret med 10 procent, så man ikke helt får pixel-for-pixel 4K-opløsning. Men det er tæt nok på.
Sætter vi opløsningen ned til 1440p/50 fps, kan Hero7 Black direkte sammenlignes med forgængeren, idet begge kameraer har billedstabilisering her. Hero6 Black stabiliserer en hel del, men slet ikke så meget som det nye flagskib.
GoPro kalder den nye teknologi Hypersmooth, og det forstår vi godt. Det er virkelig hyperjævnt! Det er kun professionelle videoproducenter, der vil føle behov for en ekstern gimbal. Heller ikke i efterbehandlingen i Adobe Premiere Pro lykkedes det os at opnå lige så god stabilisering.
Fra mørkt til lyst
En anden forbedring er, at kameraet lynhurtigt justerer fra mørke til lyse omgivelser. Her var forgængeren allerede rigtig god, men Hero7 Black er virkelig uovertruffet. Så snart vi vendte kameraet hen mod et vindue i dagslys, blev blænden dæmpet på det rigtige tidspunkt. Da vi vendte kameraet ind mod rummet igen, blev blænden åbnet, og lyset fra rummet blev lukket ind. Lynhurtig!
Kameraet har ligesom forgængeren en Low Light-funktion, der automatisk sætter billedtakten ned i mørke omgivelser for at reducere billedstøj. Det kan være nyttigt, men kan også blive noget ustabilt, hvis du skal filme en scene med hurtige skift mellem meget og lidt lys. Her bør funktionen slås fra.
Ellers identisk videokvalitet
Videokvaliteten er ellers magen til forgængerens. Det betyder også, at både stillbilleder, Burst- og Time Lapse-fotografering er ligesom på den tidligere model. Hvor det var rigtig godt.
Lineært perspektiv
Endelig skal vi nævne en cool funktion, som har eksisteret siden Hero5 Black, men som man ofte glemmer at få med. Nemlig at man kan sætte perspektivet (POV) til lineært. Actionkameraer har ret ekstrem vidvinkel for at få omgivelserne med, hvilket giver noget nær fiskeperspektiv. Men indstiller man kameraet til Linear, så korrigeres horisont og lodrette linjer, og giver helt almindeligt perspektiv på udsnittet. Sejt!
Konklusion
Med Hero7 Black har GoPro taget et i forvejen rigtig godt actionkamera og givet det nogle få, men vigtige forbedringer. Såsom elektronisk billedstabilisering helt op til 4K/50-60p, og selve stabiliseringen er meget mere jævn end før. Den kan nu sammenlignes med optiske alternativer, som om kameraet var monteret på en gimbal. Desuden justerer kameraet sig hurtigere end nogensinde fra mørke til lyse omgivelser.
Ellers er videokvaliteten rigtig god som altid, og vi vil derfor på det varmeste anbefale Hero7 Black. Du kan godt gå efter en billigere model, men så går du også glip af en masse.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer