annonce
annonce

test: Leica Elmarit-TL 18mm F2.8 ASPH

Svinedyr Leica-vidvinkel

Her får gade- og rejsefotografer, der sværger til Leica, lige hvad de har brug for.

Høj skarphed, moderat fortegning, meget let og kompakt.
Relativt dyrt.

Som sædvanlig, havde jeg nær sagt, stiller Leica op i en højere prisklasse. Også med det nye Elmarit-TL 18 mm F2.8. En superkompakt vidvinkel svarende til 27 mm, der passer til Leicas T-serie og det nye CL-kamera.

Det har hverken blændering, vejrbeskyttelse, modlysblænde eller optisk billedstabilisering, men det er der næppe heller plads til. Objektivet vejer kun 80 gram, er lidt over 2 cm tykt og indeholder otte små linse-elementer. En lysstyrke på blænde f/2.8 må siges at være moderat for det, der reelt er en 27 mm, men et anstændigt kompromis for at holde størrelsen nede. Og prisen (jeg tør ikke tænke på, hvad det ville koste som 18 mm f/1.8).

Med objektivet på et Leica CL har man noget nær den perfekte rejsekombination. Objektivet fokuserer hurtigt og har en perfekt billedvinkel til f.eks. landskabs- og gadefotografering. Indstil blænden til f/4.0 eller f/5.6 og skyd løs. Så får du mere end skarphedsdybde nok og optimal optiske ydelse.

Der er nemlig lidt vignettering på største blænde, ledsaget af moderat fortegning, men skarpheden er rigtig god i centrum. Fra blænde f/4.0 forsvinder vignetteringen, og skarpheden bliver bedre i kanterne. Der er også relativt lav kromatisk aberration, og objektivet virker ikke særlig følsomt over for strølys.

Det er konstrueret, så man kan slippe for at bruge modlysblænde, og vores test viser, at det klarer sig godt uden.

Leica Elmarit-TL 18 mm F2.8 ASPH er faktisk det billigste objektiv i TL-serien, der strækker sig fra 11 til 135 mm. Det er også det mindste og letteste med en god margin og – kan vi opsummere – rigtig godt korrigeret på alle parametre undtagen vignettering på fuld blændeåbning. Et lille skår i glæden, for ellers er Leica-objektivet fremragende på alt andet.

Som sædvanlig, havde jeg nær sagt, stiller Leica op i en højere prisklasse. Også med det nye Elmarit-TL 18 mm F2.8. En superkompakt vidvinkel svarende til 27 mm, der passer til Leicas T-serie og det nye CL-kamera. Det har hverken blændering, vejrbeskyttelse, modlysblænde eller optisk billedstabilisering, men det er der næppe heller plads til. Objektivet vejer kun 80 gram, er lidt over 2 cm tykt og indeholder otte små linse-elementer. En lysstyrke på blænde f/2.8 må siges at være moderat for det, der reelt er en 27 mm, men et anstændigt kompromis for at holde størrelsen nede. Og prisen (jeg tør ikke tænke på, hvad det ville koste som 18 mm f/1.8). Med objektivet på et Leica CL har man noget nær den perfekte rejsekombination. Objektivet fokuserer hurtigt og har en perfekt billedvinkel til f.eks. landskabs- og gadefotografering. Indstil blænden til f/4.0 eller f/5.6 og skyd løs. Så får du mere end skarphedsdybde nok og optimal optiske ydelse. Der er nemlig lidt vignettering på største blænde, ledsaget af moderat fortegning, men skarpheden er rigtig god i centrum. Fra blænde f/4.0 forsvinder vignetteringen, og skarpheden bliver bedre i kanterne. Der er også relativt lav kromatisk aberration, og objektivet virker ikke særlig følsomt over for strølys. Det er konstrueret, så man kan slippe for at bruge modlysblænde, og vores test viser, at det klarer sig godt uden. Leica Elmarit-TL 18 mm F2.8 ASPH er faktisk det billigste objektiv i TL-serien, der strækker sig fra 11 til 135 mm. Det er også det mindste og letteste med en god margin og – kan vi opsummere – rigtig godt korrigeret på alle parametre undtagen vignettering på fuld blændeåbning. Et lille skår i glæden, for ellers er Leica-objektivet fremragende på alt andet.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Leica Elmarit-TL 18mm F2.8 ASPH
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: 18 mm vidvinkelobjektiv (tilsv. 27 mm)
Lysstyrke: f/2.8
Nærgrænse: 30 cm
Filterdiameter: 39
Linse-elementer: 8 i alt, i 6 grupper
Mål og vægt: Ø 61 mm x 20,5 mm / 80 g
Andet: Fokusring
Til: Leica TL
Web: leicastore.dk

Pris: 8995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk. [Heateor-SC]

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-