annonse
annonse
annonse

Test: Leica Q2

Leica Q2

Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Plus
Knivskarpt objektiv og ekstrem detaljereskarphed. Smart digitalzoom. Hurtig autofokus og fornem søger. Vejrbeskyttet.
Minus
Ingen tilslutningsmuligheder, blege jpeg-billeder, upræcis følgefokus.

Myten lyder, at Leica kun er for rige ældre mænd, der kan lide at smykke sig med svinedyre kameraer med design fra dengang, de selv var unge.

Sandheden er, at Leica laver mange forskellige kameraer med forskellige målgrupper. F.eks. Leica Q2, den anden udgave af et af vores yndlingskameraer. Et diskret “smykke”, der nok henvender sig mere til den yngre garde.

2019-modellen af kameraet ligner forgængeren Leica Q, som vi testede for en evighed siden, men stadig har gode minder om. For ikke at tale om billederne. Den nye udgave, der også minder om Leica M, er ligesom forgængeren et kompaktkamera med 28 mm fast brændvidde.

Objektivet er det eneste, der er tilbage fra originalen, men nu er det vejrbeskyttet ligesom resten af kameraet. IP52-certificering betyder, at kameraet kan tåle støv, sand og let regn, men ikke tages med under vand.

Det er dog rigeligt til gadefotografering, landskabsbilleder i dårligt vejr og selvfølgelig rejsefotografering og dokumentarfoto. Det er også et glimrende feriekamera. Diskret, kompakt, relativt let og ikke mindst hurtigt. Fine egenskaber for et feriekamera.

Få knapper og en simpel menu med kun de vigtigste indstillinger. Foto: Lasse Svendsen

Tekniske opgraderinger

Formfaktoren er den samme som på Q-modellen, men færre knapper, en bedre touch-skærm og et større batteri – hentet fra Leica SL – har gjort Q2 til et bedre kamera.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Det har også fået en ny OLED-søger med 3,7 megapixel opløsning, der er lige så stor som før, men meget bedre. Den har ikke synlig forsinkelse eller artefakter ved panorering eller serieoptagelse og er knivskarp med synligt bedre farvegengivelse.

Skudtakten topper ved 10 billeder i sekundet (fps), ISO-følsomheden ved 50.000 (50 er minimum) og lukkerhastigheden ved 1/40.000 sekund, når elektronisk lukker er valgt. Objektivets bladlukker strækker sig ned til 1/2000 sekund og har blitzsynkronisering på alle lukkertider.

Billedsensoren er ny. En full-frame CMOS-sensor med en opløsning på 47,3 megapixel – tilsvarende den, der sidder i Panasonic Lumix S1R – plus optisk billedstabilisering åbner for nye muligheder. Bl.a. 4K-video, hvilket forgængeren ikke har.

Batteriet har 30 procent større kapacitet. Foto: Lasse Svendsen

Summilux f/1.7 og digitale brændvidder

Det skarpe 28 mm objektiv med lysstyrke f/1.7 har en manuel fokusring med afstandsskala og hyperfokalmarkeringer. Det har også tretrins blændering op til f/16 og makroindstilling, som giver en nærgrænse på 17 cm.

Summilux-objektivet er bygget som et SL- eller M-objektiv og giver samme gedigne kvalitetsfølelse.

Her kan man faktisk vælge andre brændvidder end 28 mm, dog med digital beskæring. Tryk på knappen ved tommelfingeren for at skifte mellem 28 mm brændvidde fra hele billedsensoren og 35, 50 eller 75 mm med beskæring. Så beskærer kameraet fra billedfladen, og en ramme i søgeren og på skærmen viser udsnittet.

Hvis man vælger 35 mm, får man stadig meget respektable 30 megapixel opløsning – mere end forgængerens 24 megapixel fra hele billedfladen. Et tryk til giver 50 mm og 15 megapixel, mens 75 mm falder til 6,6 megapixel.

Kameraet gemmer raw-filen som DNG i fuld opløsning ved siden af den beskårede jpeg-fil, når man vælger digitale brændvidder.

Autofokus og seriebilleder

Der er mange flere forbedringer på Q2. Autofokus er hurtigere og mere præcis, og man kan flytte fokuspunkterne med firevejsknappen bagpå eller med fingeren på touch-skærmen, når den står på Live View.

Autofokus fungerer glimrende på serieoptagelse, så længe kamera og motiv står stille. Hvis der er mere action, må man skifte til følgefokus, der fungerer fint, så længe man planlægger lidt, og motivet ikke er alt for hurtigt. Ved panorering følger autofokus godt med, men hvis hastigheden stiger, kæmper den med at holde trit.

Kameraet har ansigtsgenkendelse og gruppering af fokuspunkter, men ikke øjenfokus, der ellers er praktisk til portrætter. Det er dog heller ikke noget rendyrket portrætkameraer.

Touch-skærmen kan også bruges til at vælge indstillinger. Foto: Lasse Svendsen

Jpeg? Øh…

Jeg studsede lidt, da jeg så jpeg-filerne på skærmen, og da jeg fik dem op på iMac’en, blev jeg skuffet. Billederne så nærmest farveløse ud. Blege, med udvasket kontrast og slet ikke det Leica-look, man er vant til.

Leica har af uforståelige grunde valgt en jpeg-kalibrering, der ikke kan bruges til det store. Men heldigvis er det muligt at justere farver, skarphed og kontrast i kameraet og gemme indstillingerne.

Så kan jpeg-filerne blive rigtig fine.

Billeddynamik

Raw-filerne i DNG-format giver enormt meget at arbejde med i efterbehandlingen. Især fra ISO 50 til 3200. Man kan trække lyset op i hvert fald tre trin uden problemer med farver eller støj. Kontrasten kan skrues kraftigt op, og der er meget at hente i DNG-filerne. Kontrast, dynamisk omfang og farvedybde er rigtig godt varetaget på Q2, og selv jpeg-filerne kan tåle meget redigering, før der opstår problemer.

Objektivet

Den nye 47 megapixel full-frame billedsensor er ingen udfordring for den skarpe 28 mm vidvinkel. Som giver fænomenal detaljeskarphed – klart bedre end fra forgængeren – og helt i top for et full-frame-kamera.

Skarpheden og lyset falder lidt i hjørnerne på fuld blænde (altså laveste tal), men fra f/2.8 er der hverken vignettering eller andre optiske problemer at spore. Helt fantastisk. Linjefortegningen er minimal for en 28 mm, og hvis man bruger den medfølgende modlysblænde, er objektivet ikke særlig følsomt over for strølys eller ghosting.

Summilux 28 mm er et fabelagtigt vidvinkelobjektiv. Foto: Lasse Svendsen

Beskæring

Med beskedne 6,6 megapixel er der ikke meget at trække på, hvis man skal printe i stort format fra 75 mm brændvidde. Den digitale beskæring udfordrer skarpheden og opløsningen så meget, at jeg ikke ser mange anvendelsesmuligheder for 75 mm.

50 mm giver derimod langt mere at arbejde med og kan også bruges på portrætter, hvor man ikke skal have et tæt udsnit. 35 mm er oplagt, og jeg skiftede som regel mellem 28 og 35 mm uden at bekymre mig om tab af billedkvalitet.

En ramme markerer udsnittet på 35, 50 og 75 mm. Foto: Lasse Svendsen

Billedstøj

ISO 6400 gik som en leg. Selvfølgelig er der billedstøj her, men det er dejlig lidt. Problemer kan opstå, når man går over ISO 12.800, især på billeder taget i mørket, som skal trækkes lidt op, men absolut er godkendt.

Video

Q2 er ikke noget videokamera. Der er ingen mikrofonindgang, ikke engang USB- eller HDMI-stik, men optagelser i 4K ser forbløffende rene og skarpe ud. Så man kan afgjort få fine videofiler fra kameraet, hvis man vil.

Konkurrenter

Der findes ikke særlig mange kompaktkameraer med full-frame billedsensor. Det aldrende Sony RX1R II er det eneste, der stadig er i salg. Det har en 42 megapixel billedchip og opklappelig søger, 35 mm f/2.0 og sløve 5 fps skudtakt. Batterilevetiden er latterligt lav – 220-230 billeder – men kameraet er mindre og billigere, og leverer trods sine mangler rigtig god billedkvalitet.

Konklusion

Leica Q2 er det fineste, skarpeste, enkleste og mest tilfredsstillende kompaktkamera på markedet i dag. Det er lydløst, diskret, hurtigt og en fornøjelse at fotografere med, og billedkvaliteten jorder alle andre kompakter.

Elefanten i rummet er den høje pris. Men man kan se sådan på det: Prisen for en 28 mm f/1.4 Summilux til Leica M er langt højere end for et Q2. Og så får man hverken makro, autofokus, billedstabilisering – eller et kamera at tage billederne med. Det er værd at tænke på.

Myten lyder, at Leica kun er for rige ældre mænd, der kan lide at smykke sig med svinedyre kameraer med design fra dengang, de selv var unge.Sandheden er, at Leica laver mange forskellige kameraer med forskellige målgrupper. F.eks. Leica Q2, den anden udgave af et af vores yndlingskameraer. Et diskret “smykke”, der nok henvender sig mere til den yngre garde.2019-modellen af kameraet ligner forgængeren Leica Q, som vi testede for en evighed siden, men stadig har gode minder om. For ikke at tale om billederne. Den nye udgave, der også minder om Leica M, er ligesom forgængeren et kompaktkamera med 28 mm fast brændvidde.Objektivet er det eneste, der er tilbage fra originalen, men nu er det vejrbeskyttet ligesom resten af kameraet. IP52-certificering betyder, at kameraet kan tåle støv, sand og let regn, men ikke tages med under vand.Det er dog rigeligt til gadefotografering, landskabsbilleder i dårligt vejr og selvfølgelig rejsefotografering og dokumentarfoto. Det er også et glimrende feriekamera. Diskret, kompakt, relativt let og ikke mindst hurtigt. Fine egenskaber for et feriekamera.[caption id="attachment_94276" align="alignnone" width="989"] Få knapper og en simpel menu med kun de vigtigste indstillinger. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Tekniske opgraderinger

Formfaktoren er den samme som på Q-modellen, men færre knapper, en bedre touch-skærm og et større batteri – hentet fra Leica SL – har gjort Q2 til et bedre kamera.Det har også fået en ny OLED-søger med 3,7 megapixel opløsning, der er lige så stor som før, men meget bedre. Den har ikke synlig forsinkelse eller artefakter ved panorering eller serieoptagelse og er knivskarp med synligt bedre farvegengivelse.Skudtakten topper ved 10 billeder i sekundet (fps), ISO-følsomheden ved 50.000 (50 er minimum) og lukkerhastigheden ved 1/40.000 sekund, når elektronisk lukker er valgt. Objektivets bladlukker strækker sig ned til 1/2000 sekund og har blitzsynkronisering på alle lukkertider.Billedsensoren er ny. En full-frame CMOS-sensor med en opløsning på 47,3 megapixel – tilsvarende den, der sidder i Panasonic Lumix S1R – plus optisk billedstabilisering åbner for nye muligheder. Bl.a. 4K-video, hvilket forgængeren ikke har.[caption id="attachment_94279" align="alignnone" width="989"] Batteriet har 30 procent større kapacitet. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Summilux f/1.7 og digitale brændvidder

Det skarpe 28 mm objektiv med lysstyrke f/1.7 har en manuel fokusring med afstandsskala og hyperfokalmarkeringer. Det har også tretrins blændering op til f/16 og makroindstilling, som giver en nærgrænse på 17 cm.Summilux-objektivet er bygget som et SL- eller M-objektiv og giver samme gedigne kvalitetsfølelse.Her kan man faktisk vælge andre brændvidder end 28 mm, dog med digital beskæring. Tryk på knappen ved tommelfingeren for at skifte mellem 28 mm brændvidde fra hele billedsensoren og 35, 50 eller 75 mm med beskæring. Så beskærer kameraet fra billedfladen, og en ramme i søgeren og på skærmen viser udsnittet.Hvis man vælger 35 mm, får man stadig meget respektable 30 megapixel opløsning – mere end forgængerens 24 megapixel fra hele billedfladen. Et tryk til giver 50 mm og 15 megapixel, mens 75 mm falder til 6,6 megapixel.Kameraet gemmer raw-filen som DNG i fuld opløsning ved siden af den beskårede jpeg-fil, når man vælger digitale brændvidder.

Autofokus og seriebilleder

Der er mange flere forbedringer på Q2. Autofokus er hurtigere og mere præcis, og man kan flytte fokuspunkterne med firevejsknappen bagpå eller med fingeren på touch-skærmen, når den står på Live View.Autofokus fungerer glimrende på serieoptagelse, så længe kamera og motiv står stille. Hvis der er mere action, må man skifte til følgefokus, der fungerer fint, så længe man planlægger lidt, og motivet ikke er alt for hurtigt. Ved panorering følger autofokus godt med, men hvis hastigheden stiger, kæmper den med at holde trit.Kameraet har ansigtsgenkendelse og gruppering af fokuspunkter, men ikke øjenfokus, der ellers er praktisk til portrætter. Det er dog heller ikke noget rendyrket portrætkameraer.[caption id="attachment_94277" align="alignnone" width="989"] Touch-skærmen kan også bruges til at vælge indstillinger. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Jpeg? Øh…

Jeg studsede lidt, da jeg så jpeg-filerne på skærmen, og da jeg fik dem op på iMac’en, blev jeg skuffet. Billederne så nærmest farveløse ud. Blege, med udvasket kontrast og slet ikke det Leica-look, man er vant til.Leica har af uforståelige grunde valgt en jpeg-kalibrering, der ikke kan bruges til det store. Men heldigvis er det muligt at justere farver, skarphed og kontrast i kameraet og gemme indstillingerne.Så kan jpeg-filerne blive rigtig fine.

Billeddynamik

Raw-filerne i DNG-format giver enormt meget at arbejde med i efterbehandlingen. Især fra ISO 50 til 3200. Man kan trække lyset op i hvert fald tre trin uden problemer med farver eller støj. Kontrasten kan skrues kraftigt op, og der er meget at hente i DNG-filerne. Kontrast, dynamisk omfang og farvedybde er rigtig godt varetaget på Q2, og selv jpeg-filerne kan tåle meget redigering, før der opstår problemer.

Objektivet

Den nye 47 megapixel full-frame billedsensor er ingen udfordring for den skarpe 28 mm vidvinkel. Som giver fænomenal detaljeskarphed – klart bedre end fra forgængeren – og helt i top for et full-frame-kamera.Skarpheden og lyset falder lidt i hjørnerne på fuld blænde (altså laveste tal), men fra f/2.8 er der hverken vignettering eller andre optiske problemer at spore. Helt fantastisk. Linjefortegningen er minimal for en 28 mm, og hvis man bruger den medfølgende modlysblænde, er objektivet ikke særlig følsomt over for strølys eller ghosting.[caption id="attachment_94278" align="alignnone" width="989"] Summilux 28 mm er et fabelagtigt vidvinkelobjektiv. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Beskæring

Med beskedne 6,6 megapixel er der ikke meget at trække på, hvis man skal printe i stort format fra 75 mm brændvidde. Den digitale beskæring udfordrer skarpheden og opløsningen så meget, at jeg ikke ser mange anvendelsesmuligheder for 75 mm.50 mm giver derimod langt mere at arbejde med og kan også bruges på portrætter, hvor man ikke skal have et tæt udsnit. 35 mm er oplagt, og jeg skiftede som regel mellem 28 og 35 mm uden at bekymre mig om tab af billedkvalitet.[caption id="attachment_94275" align="alignnone" width="989"] En ramme markerer udsnittet på 35, 50 og 75 mm. Foto: Lasse Svendsen[/caption]

Billedstøj

ISO 6400 gik som en leg. Selvfølgelig er der billedstøj her, men det er dejlig lidt. Problemer kan opstå, når man går over ISO 12.800, især på billeder taget i mørket, som skal trækkes lidt op, men absolut er godkendt.

Video

Q2 er ikke noget videokamera. Der er ingen mikrofonindgang, ikke engang USB- eller HDMI-stik, men optagelser i 4K ser forbløffende rene og skarpe ud. Så man kan afgjort få fine videofiler fra kameraet, hvis man vil.

Konkurrenter

Der findes ikke særlig mange kompaktkameraer med full-frame billedsensor. Det aldrende Sony RX1R II er det eneste, der stadig er i salg. Det har en 42 megapixel billedchip og opklappelig søger, 35 mm f/2.0 og sløve 5 fps skudtakt. Batterilevetiden er latterligt lav – 220-230 billeder – men kameraet er mindre og billigere, og leverer trods sine mangler rigtig god billedkvalitet.

Konklusion

Leica Q2 er det fineste, skarpeste, enkleste og mest tilfredsstillende kompaktkamera på markedet i dag. Det er lydløst, diskret, hurtigt og en fornøjelse at fotografere med, og billedkvaliteten jorder alle andre kompakter.Elefanten i rummet er den høje pris. Men man kan se sådan på det: Prisen for en 28 mm f/1.4 Summilux til Leica M er langt højere end for et Q2. Og så får man hverken makro, autofokus, billedstabilisering – eller et kamera at tage billederne med. Det er værd at tænke på.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Leica Q2
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Type: 47,3 Mp full-frame kompaktkamera
 • Optik: 28 mm f/1.7
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
 • Søger: 3,68 Mp OLED, 0,76x forstørrelse
 • Serieoptagelse: 10 fps
 • Video: 4K, 30/24 fps
 • Tilslutninger: n/a
 • Batteritid: 370 skud/opladning
 • Mål og vægt: 130 x 80 x 92 mm / 734 g
 • Højdepunkter: Vejrbeskyttet (IP52), touch-skærm, Bluetooth, Wi-Fi, 35/50/75 mm digital beskæring, billedstabilisering, 1/40.000 s elektronisk lukker
 • Web: leicastore.dk
Leica Q2 produktside
Pris: 37595,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Nu tjener Power penge For første gang i kædens historie har Power overskud i regnskabet.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

annonse
Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×