Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Miggo Pictar One Plus MKII

Praktisk greb

Sæt Pictar på mobilen, hvis du savner dit kamera.

Skrevet af / 22/04/2018 - 22:25
Miggo Pictar One Plus MKII
Lasse Svendsen

De fleste af os knipser billeder med mobilen, nogle flere end andre, men vi har én ting til fælles: Supertynde og glatte mobiltelefoner i glas og aluminium med håbløst små knapper.

For nogle er et cover eller et etui en løsning på de slanke mobiler, men det løser ikke problemet med, at man skal trykke på skærmen for at tage billeder, ændre indstillinger og justere eksponeringen.

Det er her, israelske Miggo kommer ind. De har tænkt, at det må være muligt at gøre noget ved de små knapper og det klodsede greb, og har lavet Pictar med støtte fra Kickstarter.

Det er kort fortalt et simpelt greb i plastic, som trækkes ned over mobilen og giver et bedre greb og bedre kontrol. Selv kalder de det “DSLR your phone” – lav din telefon om til et spejlrefleks. Påstanden er selvfølgelig overdrevet, for kameraet er det samme selv med Pictar påmonteret. Men der er noget om snakken alligevel.

Pictar One MKII fås i to størrelser. En til almindelige mobiler som f.eks. iPhone 6 og en lidt større version, der passer til både Apple- og Android-telefoner i plusformat.

Sådan fungerer det

Funktionerne er de samme. Så snart man sætter Pictar på, strammes telefonen fast i et gummieret greb, og man har ca. en cm spillerum, så Pictar faktisk passer til langt de fleste smartphones, der er solgt de sidste to-tre år.

Der er ingen fysisk forbindelse at tage hensyn til; i stedet bruger Pictar højfrekvent lyd til at kommunikere med mobilen. Det gør tingene nemmere, men udgør også en begrænsning, hvilket vi straks kommer til.

Et lille 3,6 volts batteri driver enheden, der ikke henter strøm fra mobilen overhovedet. Batterilevetiden er opgivet i fire til seks måneder afhængigt af brug.

Udløseren på toppen opfører sig ligesom på et rigtigt kamera. En let tryk halvvejs ned starter autofokus, og så trykker man helt ned for at tage billedet. To indstillingshjul på toppen og et trykfølsomt hjul foran aktiverer kameraets funktioner, som man så kan indstille, som det nu passer.

Hjulet foran kan bruges som zoom, det ene af hjulene på toppen som eksponeringskompensation, der gør billederne lysere eller mørkere, og det andet lader dig skifte mellem eksponeringsprogrammerne. Såsom blændeautomatik, manuel eksponering osv.

Men det kræver, at man har downloadet Pictar-app’en, ellers fungerer det ikke. Den har mange funktioner, ikke ulig et almindeligt kamera. Man kan vælge forskellige færdigindstillede parametre til portræt, landskab, makro, sport, video – og sågar selfie. Tryk hjulet foran ind for at skifte til selfie-tilstand og frontkamera.

App’en giver også mulighed for ISO-prioriteret eller lukkerprioriteret automatik, fuldt manuel eksponering – og selvfølgelig fuldautomatisk eksponering. Bemærk, at A’et i app-indstillingerne ikke betyder lukkerprioriteret automatik (aperture), men fuldautomatisk eksponering.

Mere skal der ikke til for at få et sikkert greb om mobilen og bedre kontrol. (Foto: Lasse Svendsen)

Sådan opleves det

Alt dette kan konfigureres i app’en.

Som jeg må indrømme er ret god af en foto-app at være. Den er i mange tilfælde bedre at bruge end de mest simple foto-apps og giver om ikke andet fotografen enklere og bedre kontrol over mobilkameraet.

Ideelt set burde Pictar fungere sammen med andre foto-apps, men det ville kræve enten Bluetooth, Wi-Fi eller en fysisk forbindelse til mobilen.

Miggo skal have ros for at have inkluderet et kvarttommes stativfæste og en monteringssko (cold shoe) på toppen til videolampe eller blitz, der kan udløses af mobilens indbyggede blitz.

Det matte plastgreb gør i praksis mobilen meget mere kamera-agtig, og det tager maks. ti sekunder, før man føler sig tryg og tilpas ved mobilen med det påmonterede Pictar-greb.

Men kvalitetsindtrykket er desværre dårligt. Grebet er lavet af billig plast, og indstillingshjulene har for meget og vilkårlig friktion. Værre er det, at udløseren ikke giver tilstrækkelig feedback, når man trykker den ned.

Indstillingerne i Pictar-app’en minder om dem, man finder i et almindeligt kamera. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Det er ikke sikkert, at billederne bliver bedre med Pictar One MKII – kameraet er trods alt det samme – men det er mere trygt og mere tilfredsstillende at fotografere med den på mobilen. App’en er gennemført, ergonomien er uendelig meget bedre end på telefonen, og det er sjovt at knipse løs, som man ville have gjort med et kompaktkamera.

Den lever ikke op til sit slogan, og plastkvaliteten trænger til en forbedring – i hvert fald til denne pris – men Pictar One MKII viser, at det er muligt at forbedre mobilkameraoplevelsen, bare ergonomien er bedre.

Lyd & Billede mener

Smart løsning til mobilfotografering, som giver et langt mere sikkert greb og bedre kontrol over mobilkameraet. Fungerer kun med Pictar-app’en. Kvalitetsindtrykket er skuffende, og prisen høj.

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Scroll to Top