Mobilkamera vs. kompaktkamera

Når billedkvalitet betyder mest

Den bedste billedkvalitet får du ikke med mobilen, men med et rigtigt kamera.

Mobiltelefoner er de rene multiværktøjer. Siden Apple revolutionerede mobilbranchen med iPhone for otte år siden, har de erstattet en lang række gadgets. MP3-afspiller, radio, kalender og kamera er blot noget af det, vi har fået integreret i vores smartphones. Fantastisk nok virker det hele sammen, og det er forbløffende, når man ser på, hvordan vi havde det før 2007.

Dengang kunne mobilen ikke bruges til meget mere end telefonsamtaler, SMS’er og en lejlighedsvis e-mail eller to. Billeder var noget, man brugt et separat kamera til.

I dag er det lige omvendt.

De fleste foretrækker at bruge deres mobiltelefon til at tage billeder med. Den er altid i nærheden og klar til at tage et lynskud, der straks kan deles på sociale medier. Det bedste kamera er som bekendt det, man har med sig.

Nemt og bekvemt
Det kan ses på dagligdagen for de fleste af os. Da det er så nemt at tage billeder og at dele dem, dukker de op overalt på internettet. Billeddeling på Facebook, Snapchat, Instagram, 500px og Flickr gør disse tjenester til verdens største fotoalbums.

Alene på Flickr – en af de største billeddelingstjenester på nettet – uploades der op mod 180.000 billeder. I timen! Og her dominerer smartphones. Det mest anvendte kamera på Flickr er nemlig iPhone. Faktisk er de fem mest anvendte kameraer mobiltelefoner!

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Årsagen er, at brugerne har ændret deres adfærdsmønster radikalt de seneste år, og de digitale kameraers popularitet er faldet. Selv om de leverer overlegent meget bedre billedkvalitet og nu også er trådløse, så man kan uploade billeder i bedre kvalitet via mobilen.

Sådan gik det, sidste gang vi testede kameramobiler.

Bedre billedkvalitet
Men hvor stor forskel er der egentlig mellem en god mobil og et kamera? Svaret finder du i denne uformelle test af det bedste mobilkamera, som vi sammenligner med to gode kompaktkameraer og Panasonics nye kameratelefon: Lumix CM1.

Indtil man formår at ophæve fysikkens love, er det ikke muligt at få samme tekniske billedkvalitet fra en mobil som fra et kamera. De allerfleste smartphones har meget små billedchips, hvor fotosensorerne sidder så tæt, at de ikke er lige så lysfølsomme som sensorerne i et kamera.

Et kompaktkamera som Canon PowerShot G7 X har en billedsensor, der er mange gange større end den, der sidder i iPhone 6 Plus. Det diagonale mål på iPhones sensor er 6 mm, på G7 X er det 16 mm. Endnu større bliver det, hvis man vælger et kamera med det mest anvendte billedsensorformat: APS-C, som bl.a. Nikon bruger på Coolpix A.

Den nye Panasonic Lumix CM1 er den første mobiltelefon med en stor 1 tommes billedsensor, hvilket er lige så stort som i Canon-kameraet. Som man kan se af billederne på de næste sider, betyder størrelsen en del.

En større billedflade fanger kort fortalt mere lys. Det giver bedre billedkvalitet med lavere støj, bedre farvemætning og skarpere billeder, fordi optikken foran kan laves bedre.

Andre fordele ved et kamera i forhold til en mobiltelefon er hurtigere fokus og skudtakt, bedre billeder i svagt lys, kraftigere blitz, overlegen ergonomi og langt bedre funktionalitet.

Det bedste argument for mobilkameraet er simpelthen, at det altid er med. At man også kan lege med kreativ billedredigering i apps, og selvfølgelig det bekvemme ved at kunne dele sine pletskud øjeblikkeligt er med til at gøre det sjovt at fotografere med mobilen.

sony_qx1

Muligheder for bedre mobilbilleder
Hvis man ikke vil slæbe rundt på et kamera, er der nogle alternativer, som kan give bedre mobilbilleder:

Sony QX10 til 3.500 kroner er et kamera med udskiftelig optik, som man sætter fast på bagsiden af telefonen. Så kan man gemme billederne fra QX10’s AP-C billedsensor på mobilen og dele dem på sociale medier, Flickr osv. Med udskiftelig optik kan man skifte objektiv efter behov og samtidig få meget bedre billeder end med mobilen.

Olloclip og lignende, som monteres foran kameraet på mobilen, koster nogle hundrede kroner. Det er små objektiver, som fås til de mest solgte mobiltelefoner, og som giver dig makro, fiskeøje og tele. Men du får ikke bedre billedkvalitet.

Det får du måske med Samsung Galaxy K Zoom, som faktisk er en fuldt fungerende Android-telefon til 3.200 kroner med 10x optisk zoom. Men desværre også med samme problem som næsten alle andre mobiler: En meget lille billedsensor.

Bedste pris på Mobilkamera vs. kompaktkamera
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.