Som en af de største producenter af kamerasensorer til andres telefoner er det ikke overraskende, at Sonys Xperia-serie længe har haft gode kameraer. Med XZ Premium udnytter de hjemmebanefordelen og er først ude med en ny sensor med indbygget hukommelse. Det giver væsentlig hurtigere eksponeringer samt mulighed for ekstrem slowmotion-video. Kameraet har lidt lavere opløsning, men har til gengæld fået ny optik med lidt mere vidvinkel.
På automatik kan man selvfølgelig ikke ændre så meget. I indstillingerne kan man vælge følgefokus, om kameraet skal prøve at fange hurtige objekter, før man trykker af, og andre almindelige funktioner. Den manuelle tilstand er temmelig begrænset, men man kan dog justere hvidbalance, eksponeringskompensation, lukkerhastighed og fokus.
Effekterne ligger som separate kamera-apps, inklusive – mærkeligt nok – 4K video-optagelse. Det burde da have været en indstilling …?
Heller ikke Sony er hoppet på trenden med dobbelt objektiv. I stedet har de koncentreret sig om at gøre deres i forvejen glimrende hovedkamera endnu bedre. Og ikke mindst hurtigere. Det betyder, at objekter, der bevæger sig hurtigt, ikke bliver så forvrængede. Og hvis automatikken registrerer et bevægeligt objekt i søgeren, begynder den at tage billeder, allerede inden du trykker af, hvilket betyder, at man ofte når at få billedet, selv om man var lidt langsom på udløseren.
XZ Premium fokuserer også hurtigere, især i svagt lys. Her får man også et bedre resultat end før med næsten helt støjfri billeder. Takket være kameraets hurtighed får man sjældent slørede billeder, selv om det mangler optisk billedstabilisering.
Den største forskel i forhold til tidligere er, at skarpheden i hjørnerne af billedet er blevet betydelig bedre. Derimod gør HDR-tilstanden ikke så godt et job som hos konkurrenterne med at kompensere for skygger.
Konklusion
Hvis du vil prøve at fange motiver i bevægelse, er det kameraet i Xperia XZ Premium, der er bedst. Det tager billedet for dig, allerede inden du har trykket af, og du undgår forvrængning pga. en langsom sensor. Til ekstreme slowmotion-videoer er det er det eneste, der kan filme med hele 960 billeder i sekundet.
Billedkvaliteten har fået et løft med bedre skarphed over hele billedfladen, og i svagt lys slipper man næsten helt for støj. Betjeningen kunne dog have været mere intuitiv.
Også i denne test:
Apple iPhone 7 Plus
Kongen af tele
Et godt hverdagskamera med en telelinse, der kan tage billeder, som ingen andre smartphones kan.
HTC U11
HTC tilbage i toppen
Efter tidligere svingende modeller har HTC endelig fået orden på kameraproblemerne.
Huawei P10 Plus
Spændende muligheder
Det dobbelte kamera giver kreative muligheder, men automatikken misser indimellem.
LG G6
Vidvinkel er en vinder
Tag gruppebilleder uden problemer og billeder under trange forhold, som ingen andre mobiler kan.
Samsung Galaxy S8
Samsung er stadig kongen
Har man allerede et fremragende kamera, så er det dumt at lave drastisk om på det.