TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Nikon 1 AW1

Supersejt dykkerkamera

Dette kamera trives i frostgrader og lader sig ikke mærke med en tur i iskoldt havvand. Mød det mest hårdføre i klassen: Nikon 1 AW1.

Af / 19/03/2014 - 10:07
Nikon 1 AW1

Lyd & Billede mener

  • God og jævn billedkvalitet fra et robust vandtæt kamera, der er let at bruge, lynhurtigt, godt prissat og har et par party-tricks, som man kan imponere vennerne med.
  • Svag batteritid og små knapper på bagsiden er de største ulemper ved Nikon AW1. Et programhjul ville også være godt.

Bortset fra en latterligt lav batterilevetid på knap 200 billeder i koldt vejr fungerede Nikons vandtætte systemkamera fejlfrit i løbet af testperioden. At billedkvaliteten også er god, er absolut ingen ulempe. Derfor tøver jeg ikke med at anbefale AW1 til alle, der har brug for en robust kamera med ekstreme egenskaber.

Det lille systemkamera er baseret på Nikons kompakte systemkamera 1 J3 og benytter samme 14 megapixel billedsensor og billedprocessor. Men AW1 adskiller sig drastisk fra J3 og andre systemkameraer, ved at det er vandtæt ned til 15 meters dybde, egnet til fotografering i 10 graders frost og tåler fald fra 2 meters højde.

Man kan vælge imellem to objektiver, som også er vandtætte. Den medfølgende 30-75 mm zoom og en vandtæt udgave af 1 Nikkor 10 mm f/2.8. Som svarer til 27 mm vidvinkel. Det kan selvfølgelig bruge alle andre Nikkor 1 objektiver, men indtil videre er det kun disse to, der er vandtætte.

Nikon-AW1-kit

Lynhurtig og robust
Kameraet er ikke bare vandtæt, det har også dybdemåler og højdemåler, som sammen med GPS registrerer alle billeddata, så man ikke alene ved, hvor henne billederne blev taget, men også hvor langt over eller under havoverfladen det var.

Annonce

Det eneste minus, jeg har fundet efter noget tids brug, er at knapperne på bagsiden er for små, når man har handsker på. Ellers er det meget nemt at bruge. En indbygget gyrosensor registrerer kameraets hældning, så man kan trykke på knappen ved siden af det gummierede greb og vippe kameraet til vandret for at ændre optagefunktion.

Det aktiverer et skærmbillede med en halvcirkel – bevægelsesstyring – som viser ikoner og tekst til de fem optagefunktioner: Bevægelsesbillede, som tager en kort slowmotion-sekvens afsluttet med et stillbillede; bedste billede, der tager en serie billeder og giver dig forslag til det mest vellykkede; fuld eksponeringsautomatik; kreative filterindstillinger, som også giver dig valget mellem delvis og fuld manuel eksponering; og video-optagelse i Full HD.

Du kan også indstille blænde, lukkertid eller begge dele under video-optagelse – noget, man sjældent får mulighed for på andet end professionelle kameraer.

Der er tre undervandstilstande, som kompenserer for lys og hvidbalance, når man optager under vand.

Det lille Nikon-kamera er, ligesom J3 og V2, hurtigere end de fleste professionelle spejlreflekskameraer, såsom Nikon D4 og Canon EOS-1D X. Kameraet kan nemlig tage billedserier på 15 billeder i sekundet  – med autofokus og op til 60 bps med AF på første billede– og afspille filmklip i slowmotion optaget med hele 60 billeder i sekundet.

Nikon-kameraet er solidt bygget og har pakninger, som holder vandet ude ned til 15 meters dybde.
Nikon-kameraet er solidt bygget og har pakninger, som holder vandet ude ned til 15 meters dybde.

Det giver nogle fede effekter, som få andre kameraer kan gøre magen til, og som garanteret vil få dine venner til at tabe kæben. Især hvis billedsekvenserne er taget under vand, off-piste eller på skateboard-rampen.

Kraftige gummipakninger forsegler alle låsbare åbninger i metalhuset, der er let og kompakt, men meget solidt og bygget til at modstå stød.

Billedkvalitet
Billedkvaliteten er også solid og byder på god opløsning op til ISO 1600, hvor billedstøj ikke rigtig er et problem. Farvegengivelsen er generelt god, og billeddynamikken over gennemsnit for et kamera med en relativt lille billedsensor.

I svagt lys bliver der synlig billedstøj fra ISO 3200 i mørke partier, og her ser vi også farvestøjen gøre sin entré. Løsningen er at tage råfiler, som lettere lader sig efterbehandle for at dæmpe støjen fra filer med høj ISO-værdi.

Det medfølgende zoomobjektiv kender vi fra J2, som leveres med en almindelig, ikke-vandtæt version af 1 Nikkor 11-27,5 mm. Det har synlig fortegning og vignettering på vidvinkel og fuld blændeåbning, men er relativt skarpt i hjørnerne. På blænde f/5.6 er det meget skarpt ved alle brændvidder, og objektivet passer fint til kameraets 14 megapixel billedsensor i 1 tommes format.

Konklusion
Et programhjul (PSAM), større knapper og bedre batterilevetid er det eneste, vi savner på Nikon 1 AW1. Med høj billedkvalitet, god brugervenlighed og ekstreme egenskaber som 15 meters dykkedybde har kameraet ikke rigtig nogen seriøse konkurrenter i denne klasse. Hvis det er egenskaber som disse, du er ude efter, skuffer Nikon 1 AW1 ikke.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?