Når man ikke kan få billedvinklen bred nok, er et fisheye-objektiv ofte løsningen. Men til gengæld får man ekstrem kugleformet fortegning. 180 graders billedvinkel giver nemlig ingen rette linjer.
Det får man heller ikke her, i Nikons første fisheye-zoom, der har en brændvidde på 8-15 mm. Det giver meget sjov i efterbehandlingen af billederne. Især dem, der er taget med et full-frame-kamera som Nikon D850. Bruger man i stedet et D500, får man et lidt smallere udsnit.
Zoomen er let og kompakt, den er vejrbeskyttet og kan altså tåle regn og slud. Den har også en filterholder bagpå og leveres med en modlysblænde og et separat dæksel til denne. Med lidt perspektivkorrektion er det velegnet til arkitektur, landskab, eller når man simpelthen vil have spektakulær fortegning. For det får man i den grad.
Den kraftige billedvinkel giver mulighed for billeder, som en vidvinkelzoom ikke kan klare, men det er ikke uden ulemper. På plussiden skal det bemærkes, at en fisheye-zoom som denne kan bruges til meget mere end ren fisheye.
Men man må gå på kompromis på billedkvaliteten. På 8 mm er kanterne i billedfladen meget uskarpe og med massiv vignettering, så her må man beskære. Skarpheden falder også kraftigt fra centrum ud mod kanterne, men hvis man zoomer til 15 mm, bliver den mere jævn. Billederne er selvfølgelig stadig lige så kraftigt fortegnede. Den generelle skarphed er kun moderat i hjørnerne, men god i centrum, især fra 10 til 15 mm.
180 graders billedvinkel kræver, at man ved, hvad man laver, og sådan et objektiv bliver hurtigt for særligt interesserede. Men man må sige, at Nikon AF-S 8-15 mm f/3.5-4.5 ED er et meget cool svar på ønsket om en mere anvendelig fisheye.