Meget forsigtigt har Nikon taget deres bedste amatørkamera og pudset lidt på designet for at gøre det mere attraktivt for køberne. Der er ikke lavet nogen revolutionære ændringer på Nikon D5500, og billedkvalitet og ydelse er nærmest ikke forbedret i forhold til forgængeren. Men brugervenligheden er lidt bedre.
Resultatet er et spejlreflekskamera, der er lidt mindre og lettere end normalt, med vrid- og vipbar touch-skærm, som gør det nemmere at bruge, og Wi-Fi for trådløs kobling til smartphone. Og fjernstyring af kameraet. Nikon har givet den skarpe touch-skærm pegefokus og udløser, så man kan fokusere på et bestemt punkt på skærmen og tage et billede med blot en let berøring.
Sammen med bl.a. en flad billedprofil på video-optagelser for dem, der selv vil lave deres billedjusteringer, er det omtrent hele historien om D5500. Under skallen er der ikke foretaget de store ændringer i forhold til D5300, som stadig sælges, men til en lavere pris.
En skudhastighed på 5 billeder i sekundet, 39 punkts autofokus, mikrofonindgang, 1080p 50 fps HD-video med råfiler fra HDMI-udgangen og den samme 24 megapixel billedsensor med Nikons Expeed 4 processor, Det er, hvad der sidder i D5500. Det eneste, der mangler fra D5300, er GPS-logging.
Touch-skærm er noget, man enten bruger meget eller aldrig. Personligt synes jeg, at det er praktisk at kunne ændre indstillinger med pegefingeren, fordi det går hurtigt og er overskueligt. Det kan man ikke på D5300.
Nu er der også en sensor ved siden af søgeren, som slukker skærmen, når man kigger i søgeren. Ikke nødvendigvis fordi man har brug for at spare på strømmen. Kameraet har nemlig en langt bedre batterilevetid med 820 eksponeringer mod D5300’s 600 eksponeringer.
Endelig et Nikon-kamera med touch-skærm, hvilket forbedrer brugervenligheden.
Billedkvalitet
Nikon siger, at den 24 megapixel billedsensor, der sidder i D5500, ikke er identisk med den, vi testede i D5300, men i praksis er der nærmest ingen synlig forskel på billedkvaliteten. Der er heller ikke noget lavpasfilter foran sensoren her, hvilket giver lidt finere detaljer.
Billeddynamikken er som forventet fremragende med meget høj detaljeskarphed og rigtig god, mættet farvegengivelse – så længe man ikke bruger en forkert billedprofil på stillbillederne. Indtil videre ingen forbedringer at spore. Men på billedstøj kan det se ud, som om Nikon har lavet nogle små forbedringer. Billedstøjen, som før var synlig ved ISO 3200, er bedre dæmpet, uden at det går ud over detaljeskarpheden, og billederne er fuldt brugbare ved ISO 6400. Men man skal stadig anvende ISO 12.800 og 25.600 med forsigtighed.
Videokvaliteten er heller ikke værst med god skarphed og lav billedstøj. Det medfølgende Nikkor DX 15-55 mm VR II objektiv har stillegående autofokus og er et godt valg sammen med D5500. Som også, mod et pristillæg, kan fås med et 18-140 mm med endnu mere zoom.
I brug
Forbedringerne er små på Nikon D5500, som dog endelig har fået touch-skærm – og klassens bedste batterilevetid. Billedkvaliteten er fuldt på højde med de bedste i klassen, men kameraet er ikke lige så hurtigt som tilsvarende – kompakte – kameraer fra Sony eller Olympus.
Men Nikon-kameraet er stadig et af de bedste spejlreflekser, som fotointeresserede amatører kan købe i dag. Bare ikke til action, som kræver høj skudtakt og hurtig følgefokus.