Hvem skulle have troet, at de spejlløse systemkameraer ville give nyt liv til spejlreflekskameraerne? Som mange har dømt ude, men som har fået en opblomstring, idet man har kombineret de tekniske fremskridt fra de spejlløse kameraer med spejlrefleksernes traditionelle fordele.
Det er, præcis hvad Nikon har gjort med D780. Et full-frame spejlreflekskamera i traditionel aftapning, hvor meget af teknologien er hentet fra det spejlløse Nikon Z6.
Godt nyt, især for de mange, der allerede er investeret i Nikon og har både kameraer og objektiver, der passer sammen. For mange af dem virker det meningsløst at skifte system, for ikke at tale om mærke. Selv om kameraerne efterhånden bliver forældede, er objektiverne lige så gode, som de altid har været.
Ny billedsensor med 4K-video
Her mener Nikon, at der er et marked for kameraer som D780. Det er en efterfølger til det fire år gamle D750, og på sin vis er det et D750 med opdateret teknologi indeni. De stiller begge op i full-frame-klassen – med 24 x 36 mm billedflade, optisk søger og 24 megapixel billedsensor.
Designet er altså ikke ændret så meget, men D780 har hurtigere skudtakt, overlegent mere præcis autofokus, 4K-video, touch-skærm og mulighed for hele 900 sekunders (15 minutters) eksponeringstid samt 1/8000 sekunds lukkertid. For bare at nævne nogle få ting.
Den nye bagbelyste 24 megapixel billedsensor har – ligesom på D750 – 51 fokuspunkter, men også de samme 273 hybridfokuspunkter, som vi så i Z6.
Og ikke nok med det: Skudtakten er øget til 7 fps (billeder i sekundet), men hele 12 fps i lydløs tilstand og med Live View. Altså når man bruger skærmen som søger. Touch-skærmen har i øvrigt dobbelt så mange pixels og kan, ligesom på 750, vippes i to retninger.
Men D780 har også 4K video-optagelse fra hele billedfladen (uden beskæring), med HLG, N-Log og 10 bit video til ekstern optager via HDMI-udgangen.
Og batterilevetiden? 2.260 eksponeringer, ofte mere, er vores erfaring.
Godt greb og fin ergonomi
At tage Nikon-kameraet i hånden er som at møde en gammel ven. Det tager to sekunder, så falder alt på plads. Knapper, hjul, indstillinger og greb er velkendte og for det meste placeret, hvor man forventer det på et Nikon spejlreflekskamera.
Den opklappelige blitz fra D750 er udeladt på D780, Info-knappen og i-knappen har byttet side bagpå, video/stillbillede-omskifteren og Live View-knappen er flyttet hen ved siden af søgeren, knappen til lysmålemetode har byttet plads med ISO-knappen, osv. Og så er der endelig en separat AF-ON-knap. Små ændringer, men alle sammen til det bedre.
Håndgrebet er stort nok til, at det er muligt at holde kameraet i et sikkert greb, også med handsker, men man kan ikke sætte et vertikalgreb på, som man kan på D750. Det kan være en ulempe for naturfotografer, som har brug for noget at holde på, når de fotograferer vertikalt, i portrættilstand.
At kameraet er større end Z6 eller Z7, er en ulempe for dem, der har brug for et lille, let kamera til rejse- og feriebrug, men en fordel for dem, der har brug for et godt greb og bedre balance, når de bruger længere teleobjektiver.
Kameraet er langt bedre rigget til video end noget andet spejlrefleks fra Nikon. Bryllupsfotografer får således i både pose og sæk med D780. De kan skyde video til det ene hukommelseskort og stillbilleder til det andet, tilslutte mikrofon og hovedtelefoner, og bruge alle eksisterende Nikon-objektiver. Også objektiverne i Nikkor D-serien, hvis man skulle have nogen af dem liggende.
Der er flere tilpasningsmuligheder og programmérbare indstillinger, end vi har plads til at remse op. Men knapperne foran kan også programmeres, programhjulet giver adgang til to forhåndsvalgte indstillinger, og i menuerne kan man justere og tilpasse endnu flere funktioner.
Skudtakt og autofokus
Bemærk, at kameraets øjenregistrerende autofokus – som også er perfekt til portrætter af både brudepar og småbørn – kun fungerer efter hensigten, når man bruger kameraets Live View-funktion. Den er ikke lige så træfsikker som på Sony a7 III, men klart den bedste, vi har prøvet på noget spejlreflekskamera hidtil.
Det er ikke noget sportskamera, selv om skudtakten er god med 12 fps i Live View, og landskabsfotografer vil nok foretrække D850 eller Nikons spejlløse Z7, som giver endnu bedre detaljeopløsning.
Men D780 er et godt kompromis. Det er hurtigt nok til en masse andre ting, og det nye autofokusmodul har gjort kameraets følgefokus både hurtigere og mere præcis. Fotografen kan aktivere fokusindstillingerne med et knaptryk på siden og vælge den foretrukne indstilling, der vises på skærmen bagpå og på displayet på toppen.
Desværre har kameraet hverken joystick-knap eller touch-funktion på skærmen til at flytte fokuspunkter rundt med. Man må stole på, at man har valgt den rigtige fokusfunktion, men den kontinuerlige autofokus er lynhurtig, og skudtakten er tilstrækkelig til at få skarpe billeder af bevægelige motiver.
Billedkvalitet
Nikon D780 er også velegnet til koncertfotografering. Her er den lydløse indstilling også praktisk. Autofokus er meget følsom, ned til -6 EV, og kameraet giver fremragende billedkvalitet selv ved høje ISO-værdier. ISO 3200 og 6400 byder ikke på nogen problemer, ikke engang på jpeg-filerne, som ikke bliver generende kornede, før man nærmer sig ISO 12.800.
Hvis man skyder raw-filer, kan man vælge imellem 12 eller 14 bit tabsfrit komprimerede filer, hvilket giver meget at arbejde med i efterbehandlingen. Billeddynamikken er enestående, og det er let at få rene og detaljerede billeder fra kameraets raw-filer.
Farvegengivelsen er nok den bedste, vi har set fra et spejlreflekskamera i meget lang tid. Portrætter i raw-format giver fotografen et eldorado af hudtoner og finmaskede graderinger at lege med, og selv jpeg-filerne er fuldt anvendelige, selv om de har lidt aggressiv støjundertrykkelse ved høj ISO i normalindstillingen.
Så billedkvaliteten er ikke bare ekstremt god, den er også bedre end på D750, og videokvaliteten er selvfølgelig i en helt anden klasse på D780. 4K giver ikke alene meget bedre skarphed og flere detaljer, men også finere kontrast og bedre farvedynamik. Mere seriøse videofotografer kan tilslutte en ekstern optager for 10 bit video med N-Log til gradering eller hybrid-log.
Ved video-optagelse kan man bruge elektronisk billedestabilisering med marginale 1,1x beskæring. Hvilket er acceptabelt, al den stund kameraet ikke har indbygget mekanisk stabilisering.
Der er meget at holde af ved D780. Som på de fleste spejlreflekskameraer, Nikon laver, er alt gennemført til perfektion, men kameraet er ikke uden mangler. Selv om ingen af dem er seriøse. Prisen er derimod afskrækkende. Der er ikke så langt op til Nikon Z7, og Z6 er væsentlig billigere end D780.
Konklusion
Hvis du skal have et nyt systemkamera, er der meget andet at vælge imellem. Det er ikke svært at finde kameraer, der er bedre egnet til det ene eller det andet, og Nikons nye Z-serie, Sonys a-serie, Micro Four Thirds og Fujifilms X-system har kameraer til forskellige behov.
Men Nikon D780 opfylder et meget specielt behov. Behovet for et nyt, opdateret og bedre full-frame spejlreflekskamera, der passer til eksisterende Nikon-objektiver. På den måde krydser D780 alle bokse af, og som allround-kamera er det simpelthen uovertruffet i sin klasse.