TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Nikon Nikkor 58 mm f/1.4

Kostbar lysfanger

Med en af de mest alsidige brændvidder er Nikons lysstærke 58 mm et knivskarpt, men dyrt valg.

Af / 07/03/2014 - 15:27
Nikon Nikkor 58 mm f/1.4

Lyd & Billede mener

  • Solid byggekvalitet og fremragende optisk ydelse på alle blænder, undtagen største blænde. Et godt valg til Nikons full-frame kameraer.
  • Skuffende tab af skarphed på fuld blændeåbning samt høj pris gør, at Nikon-objektivet ikke få topkarakter.

Hvis man skal have en brændvidde, der passer til det meste, så er et 50 mm normalobjektiv et godt valg. Det dækker en tilstrækkelig bred billedvinkel, til at man får det meste med i de fleste situationer, og har mindre perspektivfortegning end en vidvinkel typisk har. F.eks. en 28 mm, som har en mærkbart bredere billedvinkel.

En anden ting, der taler til 50-millimeterens fordel, er at det er muligt at lave lysstærk optik til en overkommelig pris. Medmindre der er tale om Leica, hvis håndbyggede normalobjektiver starter ved 17.000 kroner,  mens et tilsvarende Nikkor 50 mm f/1.4 koster under 3.000 kroner.

Derfor er der grund til at spørge, om Nikons nye 58 mm med tilsvarende lysstyrke er knap 14.000 kroner værd. Objektivet er lavet til Nikons full-frame kameraer og skulle være bedre egnet til kameraer, hvis billedsensor har et højt pixeltal. F.eks. Nikon D610 med 24 megapixel, som vi testede Nikkor 58 mm f/1.4 med.

Den mekaniske konstruktion er upåklagelig, objektivet er forholdsvis stort, og med den medfølgende modlysblænde ligner det Canons fremragende EF 85 mm f/1.2 L lidt.

Den optiske ydeevne er – ikke overraskende – meget høj. Men der er nogle sten i skoen. Det er ikke særlig skarpt i hjørnerne på fuld blænde, altså f/1.4. Skarpheden i centrum er kun moderat på denne blænde, og interessant nok er Nikons langt billigere Nikkor 50 mm f/1.4 G bedre på fuld blænde. Skarpheden bliver betydelig bedre på blænde f/2.8, og derfra op til f/11 er den meget høj, også i hjørnerne.

Annonce

Fortegning er der så lidt af, at det er uden betydning. Det samme gælder vignettering (lystab i hjørnerne), og kromatisk aberration er der også meget lidt af. Faktisk noget af det laveste, jeg kan huske at have set.

Alt i alt en fænomenal ydelse, hvis man ser bort fra den reducerede skarphed på fuld blænde. Men prisen er høj. De fleste ville nok kunne klare sig lige så godt med Nikkor 50 mm f/1.4 G til en brøkdel af prisen.

Til: Nikon FX-format

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?