De holder, hvad de lover, gør Nikon. Efter lanceringen af deres spejlløse kamerasystem i 2018 er de allerede godt i gang med at opfylde løfterne. I 2019 skulle det komme flere objektiver til Nikons full-frame-kameraer i Z-serien, og med 24-70 mm f/2.8 S er tallet nu oppe på fem.
Det inkluderer 50 mm f/1.8, 35 mm f/1.8, 24-70 mm f/4.0 og 14-30 mm f/4.0, som vi også har testet. Det aktuelle er det mest lysstærke af de to zoomobjektiver indtil videre og mere henvendt til professionelle end begyndere. Med brændvidder mellem 24 og 70 mm er den relativt lysstærke (f/2.8) zoom en normalzoom til allround-brug og for mange fotografer et helt uundværligt objektiv.
Som alle Nikkor Z-objektiver er det lavet til den brede bajonetfatning på Nikons Z-kameraer med meget kortere registerafstand (fra linse-element til billedflade) end spejlrefleksobjektiver.
Display
Som alle Nikkor Z-objektiver mangler det en blændering, men ligesom på de andre er der en programmérbar funktionsring. Der er også en funktionsknap, som f.eks. kan låse autofokus, og et lille display på objektivet, som kan vise blændevalg, fokusafstand, dybdeskarphed eller brændvidde. Godt tænkt, men selv om man kan skrue op for lysstyrken på det lille display, er det nærmest umuligt at se noget som helst på det i almindeligt dagslys.
Fordi Z7 og Z6 har indbygget billedstabilisering, har Nikon ikke besværet sig med optisk billedstabilisering på Z 24-70 f/2.8 S. Men det er vejrbeskyttet og meget tillidsvækkende bygget.
Hurtig autofokus
Det er også ret tungt. Med en længde på over 12 cm og en vægt på godt 800 gram er det mærkbart mere uhandy end Nikkor Z 24-70 mm f/4.0. Der medfølger en modlysblænde, og objektivet kan tage 82 mm skruefiltre eller filterholdere.
Objektivet er faktisk velegnet til video. Det fokuserer hurtigt og præcist, og det er relativt let at lave focus-pull med fokusringen på objektivet. Stepper-motoren i sig selv afgiver en så lav summen, at det næppe er et problem ved optagelse med separate mikrofoner, og man kan kun lige akkurat høre, at elektromotoren flytter linse-elementerne indeni.
Det er heller ikke plaget af Focus Breathing, hvor brændvidden ellers ændrer sig, når objektivet fokuserer.
Optisk ydelse
Med det anvendelige zoomområde er det her en type objektiv, der er meget brugt af fotografer. Så duer det ikke med mange kompromiser på den optiske ydelse, men som på de fleste 24-70 mm zooms er der også lidt at sætte en finger på her.
Hvis vi starter på 70 mm, så er der marginal, men synlig pudeformet fortegning. I den anden ende, på 24 mm, er fortegningen mere udtalt, og her er den tøndeformet. På 24 mm er der også synlig vignettering – lystab – i hjørnerne på f/2.8, som i vid udstrækning er elimineret fra f/3.5. Interessant nok er der også vignetter på 70 mm og f/2.8. Ikke lige så meget, men alligevel.
Opløsningen og skarpheden er rent ud sagt enestående for en 24-70 mm, fra f/4.0 til f11. Af full-frame-zooms er det nok kun Canon RF 28-70 mm f/2.0 og Leica Vario-Elmarit SL 24-90 mm f/2.8-4.0, der er i nærheden af tilsvarende optiske ydelse.
Strølys og reflekser var aldrig et problem med Nikon-objektivet. Det har god kontrol over kromatisk aberration, og der er ingen synlige afvigelser såsom astigmatisme eller sfærisk fortegning her. Defokuseringen – bokeh – af baggrunde ser også rigtig pæn ud, til dels pga. de ni afrundede blændelameller, men selvfølgelig også på grund af den gennemførte optisk konstruktion.
Konklusion
Nikons mest lysstærke normalzoom er meget dyrere end den mindre og lettere Nikkor Z 24-70 mm f/4.0, men den er også skarpere og har en mere jævn optisk ydelse. Der er dog ikke den store forskel, så man må afveje pris, størrelse og vægt mod ønsket om ekstrem skarphed og bedre lysstyrke.
Under alle omstændigheder er der ingen tvivl om, at Nikon er lykkedes rigtig godt med Nikkor Z 24-70 mm f/2.8, og vi glæder os til, at de kommende Nikkor Z-objektiver er klar til test.