annonse
annonse
annonse

Test: Nikon Nikkor Z 24-70 mm f/4 S

Nikon Nikkor Z 24-70 mm f/4 S
Nikon Nikkor Z 24-70 mm f/4 S

Kompakt og skarp normalzoom

Den første zoom til Z-systemet er et solidt argument for at vælge Nikon.

Meget høj skarphed over hele billedfladen, marginal fortegning, kompakt og let.
Vignettering på blænde f/4.0.

Da Nikon slap nyheden om et nyt kamerasystem, fulgte der også en ny serie objektiver med. Z-serien, som den hedder, er så ny, at der endnu ikke er særlig mange objektiver til den, men vi har testet tre af dem. Det ene er Nikon Nikkor Z 24-70 mm f/4 S, som er den første zoom til det nye kamerasystem.

Den er relativt kompakt og let, vejer kun et halvt kilo og kan fås som såkaldt kitobjektiv med Nikon Z7 og Z6.

Med brændvidder fra 24 mm vidvinkel til 70 mm tele taler vi om allround-brug her. Da telebrændvidden stopper ved 70 mm, er det ikke noget sports- eller action-objektiv, men det egner sig fint til landskaber, rejser og portrætter.

Nikkor Z 24-70 mm f/4 S er lavet fra bunden, med 14 linse-elementer i et kompakt og vejrbestandigt objektiv, men uden indbygget billedstabilisering. Den sidder i kameraerne i Z-serien og fungerer faktisk i tandem med Nikkor VR-objektiver med indbygget stabilisering.

Elektromagnetisk blænde

Den optiske konstruktion er relativt avanceret, hvilket ikke er ualmindeligt i denne prisklasse. Fire asfæriske linse-elementer, hvoraf det ene er et Extra Dispersion-element (ED), der skal kontrollere lysbrydningen bedre, og syv blændelameller styres lynhurtigt og sømløst af en elektromagnet.

Sømløs er også indstillingsringen på objektivet, som er placeret bag zoomringen. Den kan programmeres som blændering og med højre- eller venstrestyring af blænderne fra f/4.0 til f/22. Men den er trinløs uden nogen særlig modstand og kræver lidt tilvænning.

Autofokus

Fokus er et samspil mellem objektiv og kamera, og ved vores test af Nikon Z7 fungerede autofokus, så længe der var lys nok. Når kameraet ikke kæmpede med følgefokus, havde jeg ingen problemer med hverken zoomhastighed eller fokuspræcision.

Størrelsen og vægten gør det desuden til et fremragende allround-objektiv, hvis man kan leve med, at objektivet stopper ved 70 mm – og ikke går op til 105 eller 120 mm.

Ydelse

Det er pokkers skarpt på alle brændvidder og havde ingen problemer med den ekstreme 45 megapixel opløsning i Nikon Z7. Skarpheden er bedst og allermest jævn fra blænde f/4.0 til og med blænde f/8.0 – især fra 24 til 50 mm – den er også meget høj på f/11, men falder brat fra f/16.

På 70 mm dæmper diffraktionen skarpheden lidt fra f/11, så her er det området f/4.0 til f/8.0, der er bedst.

Objektivet har næsten ingen fortegning, ikke engang på 24 mm, og det er heller ikke særlig følsomt over for strølys eller ghosting. Det har god kontrol over kromatisk aberration, men man bemærker vignettering på især 24 mm. Den forsvinder fra f/5.6, men er egentlig synlig i faldende grad fra 24 til 70 mm.

Konklusion

Nikons første zoom i det nye Z-system er en meget vellykket konstruktion. Både mekanisk og optisk, hvor den stiller op i den skarpeste klasse blandt normalzooms. Den har nærmest ingen synlig fortegning og er konsekvent knivskarp, samtidig med at den er handy og kompakt. Lidt vignettering er som forventet og ikke noget problem i praksis. Men vi kunne godt have tænkt os bedre modstand i rotationen af indstillingsringen på objektivet.

Da Nikon slap nyheden om et nyt kamerasystem, fulgte der også en ny serie objektiver med. Z-serien, som den hedder, er så ny, at der endnu ikke er særlig mange objektiver til den, men vi har testet tre af dem. Det ene er Nikon Nikkor Z 24-70 mm f/4 S, som er den første zoom til det nye kamerasystem. Den er relativt kompakt og let, vejer kun et halvt kilo og kan fås som såkaldt kitobjektiv med Nikon Z7 og Z6. Med brændvidder fra 24 mm vidvinkel til 70 mm tele taler vi om allround-brug her. Da telebrændvidden stopper ved 70 mm, er det ikke noget sports- eller action-objektiv, men det egner sig fint til landskaber, rejser og portrætter. Nikkor Z 24-70 mm f/4 S er lavet fra bunden, med 14 linse-elementer i et kompakt og vejrbestandigt objektiv, men uden indbygget billedstabilisering. Den sidder i kameraerne i Z-serien og fungerer faktisk i tandem med Nikkor VR-objektiver med indbygget stabilisering.

Elektromagnetisk blænde

Den optiske konstruktion er relativt avanceret, hvilket ikke er ualmindeligt i denne prisklasse. Fire asfæriske linse-elementer, hvoraf det ene er et Extra Dispersion-element (ED), der skal kontrollere lysbrydningen bedre, og syv blændelameller styres lynhurtigt og sømløst af en elektromagnet. Sømløs er også indstillingsringen på objektivet, som er placeret bag zoomringen. Den kan programmeres som blændering og med højre- eller venstrestyring af blænderne fra f/4.0 til f/22. Men den er trinløs uden nogen særlig modstand og kræver lidt tilvænning.

Autofokus

Fokus er et samspil mellem objektiv og kamera, og ved vores test af Nikon Z7 fungerede autofokus, så længe der var lys nok. Når kameraet ikke kæmpede med følgefokus, havde jeg ingen problemer med hverken zoomhastighed eller fokuspræcision. Størrelsen og vægten gør det desuden til et fremragende allround-objektiv, hvis man kan leve med, at objektivet stopper ved 70 mm – og ikke går op til 105 eller 120 mm.

Ydelse

Det er pokkers skarpt på alle brændvidder og havde ingen problemer med den ekstreme 45 megapixel opløsning i Nikon Z7. Skarpheden er bedst og allermest jævn fra blænde f/4.0 til og med blænde f/8.0 – især fra 24 til 50 mm – den er også meget høj på f/11, men falder brat fra f/16. På 70 mm dæmper diffraktionen skarpheden lidt fra f/11, så her er det området f/4.0 til f/8.0, der er bedst. Objektivet har næsten ingen fortegning, ikke engang på 24 mm, og det er heller ikke særlig følsomt over for strølys eller ghosting. Det har god kontrol over kromatisk aberration, men man bemærker vignettering på især 24 mm. Den forsvinder fra f/5.6, men er egentlig synlig i faldende grad fra 24 til 70 mm.

Konklusion

Nikons første zoom i det nye Z-system er en meget vellykket konstruktion. Både mekanisk og optisk, hvor den stiller op i den skarpeste klasse blandt normalzooms. Den har nærmest ingen synlig fortegning og er konsekvent knivskarp, samtidig med at den er handy og kompakt. Lidt vignettering er som forventet og ikke noget problem i praksis. Men vi kunne godt have tænkt os bedre modstand i rotationen af indstillingsringen på objektivet.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Nikon Nikkor Z 24-70 mm f/4 S
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: Zoom
  • Lysstyrke: f/4.0
  • Nærgrænse: 30 cm
  • Filterdiameter: 72 mm
  • Linse-elementer: 14 i alt, i 11 grupper
  • Mål og vægt: Ø 78 x 89 mm / 500 g
  • Andet: Modlysblænde, vejrbeskyttet
  • Til: Nikon Z
  • Web: nikon.dk
Pris: 8490,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Error: View f1cf4efu6y may not exist

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-