Du har sikkert set det: Billeder, der ser forvrængede ud, fordi husene hælder ind mod midten, og billedet ikke har vertikale linjer, kun diagonale. Et typisk eksempel er et snapshot af familien foran f.eks. Big Ben, hvor det ser ud, som om tårnet bliver smallere og smallere i højden.
Det gør selvfølgelig ikke alverden, men for fotografer, der lever af at fotografere arkitektur eller landskaber, eller dokumentere kunst og bymiljøer, eller fotografere produkter til reklamer eller kataloger, er lige linjer en dyd. Ellers havner billedet aldrig på forsiden af Architectural Digest.
I gamle dage, da fysiske film var normen, brugte fotograferne mellem- eller storformatkameraer, hvor objektivet kunne vrides og forskydes i forhold til filmplanet. Canon og Nikon lavede efterhånden objektiver med samme funktion til deres spejlreflekskameraer, og nu har Nikon igen lavet sådan et såkaldt tilt/shift-objektiv.
PC Nikkor, som det hedder – for Perspective Control – er et temmelig unikt objektiv til fotografer, der har brug for netop disse funktioner, og ikke noget, man smider på et gammelt Nikon for sjov.
Nogle vil sige, at perspektivkontrol er noget, man kan lave i efterbehandlingen af billederne. Det er til en vis grad rigtigt, men man har bedre kontrol i situationen med et objektiv, der har mekanisk kompensation af vertikale og horisontale linjer i motivet.
Så kan fotografen lettere bestemme udsnittet, kompensere for perspektivfejl og mere eller mindre overflødiggøre efterfølgende perspektivkompensation.
Skru perspektivet på plads
Det er derfor, Nikons PC Nikkor 19 mm f/4E ED er udstyret med indstillingshjul til forskydning (shift), skråstilling (tilt) og rotation. Objektivet kan vippes og forskydes adskillige millimeter for at rette linjer op, men også for at flytte fokusplanet i billedet.
To små låsehåndtag gør det muligt at rotere objektivet to steder. Det forreste låser den forreste del – den, der vipper – som kan drejes 45 og 90 grader. Det bagerste gør det muligt at rotere hele objektivet rundt om sin egen akse. Også forskydningen, så objektivet kan bruges i portrætformat.
Forskydning bruges til at rette linjer op, f.eks. i arkitektur, mens skråstilling bruges til at placere skarphedsområdet i motivet. F.eks. på landskabsbilleder, hvor man vil have kontrol over skarphedsdybden uden at skulle ændre blændeværdi.
Med forskydning på +/-12 mm, skråstilling på +/-7,5 grader, rotation 90 grader til venstre og til højre samt låseknapper til alle positioner – også 0 – er det et usædvanlig fleksibelt objektiv.
En brændvidde på 19 mm og 97 graders billedvinkel gør det perfekt til full-frame kameraer som Nikon D810, når man har brug for ekstrem vidvinkel og opløsning. Hvis man bruger det på f.eks. D500 med APS-billedsensor – som vi gjorde – svarer brændvidden til 28,5 mm med 73 graders billedvinkel.
Objektivet har kun manuel fokus.
Billedkvalitet
Da vi ikke havde et D810 tilgængeligt til testen af PC 19 mm, må vi basere vores vurdering på D500’s APS-format. Det udfordrer ikke til vignettering i samme grad, fordi billedcirklen er mindre, men det har ikke noget at sige for opfattelsen af kromatisk aberration, sfærisk kontrol, astigmatisme, skarphed og fortegning.
Hjørneskarpheden i position 0 med D500 er fænomenal. Den falder ikke påfaldende før blænde f/22, og skarpheden er mest jævn fra f/4.0 til f/16. Rigtig godt. Der er meget lidt kromatisk aberration, astigmatisme og sfærisk fortegning.
Fortegningen er moderat, og det er ikke nævneværdig vignettering nogen steder – stadig på APS-format. Man udfordrer selvfølgelig den optiske kvalitet med så meget skråstilling og forskydning som her, men selv om det påvirker billederne, er det ikke nok til at skjule, at Nikkor-objektiv er fantastisk til formålet.
Konklusion
Et objektiv af denne type kan ikke undgå at blive dyrt. Den komplekse konstruktion og de avancerede linseelementer må nødvendigvis koste. Relativt lave produktionstal bidrager utvivlsomt også, men for dem, der virkelig har brug for sådan et objektiv, er PC Nikkor 19 mm alle pengene værd. Meget mere fleksibelt bliver det ikke på denne side af de gamle bælgobjektiver.