TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Nikon Z7 II

Rammer plet på alle vigtige punkter

Små ændringer har gjort Nikons bedste kamera endnu bedre.

Af / 26/01/2021 - 10:32
Nikon Z7 II

Lyd & Billede mener

  • Superb farvegengivelse, ekstrem skarphed og stort dynamikomfang. Måske klassens bedste ergonomi, solidt og vejrbestandigt kamerahus, velfungerende billedstabilisering og to kortpladser.
  • Den vipbare skærm kan ikke drejes. 4K 60 fps med 1,08x beskæring.

Tiden flyver. Det virker, som om vi testede Nikon Z7 i går, men det var faktisk i december 2018. I mellemtiden har konkurrenterne lanceret nye kameramodeller og opdateret eksisterende kameraer, som vi løbende har testet.

Imens har der været stille fra Nikon, som kun udsendte to full-frame-kameraer i 2020: Det kompakte Z5 og det fantastiske spejlreflekskamera D780.

Men det lå selvfølgelig i kortene, at der måtte komme opdateringer til Z7 og Z6, og det gjorde der så i slutningen af 2020, hvoraf vi for nylig testede Z6 II.

Nikon har ikke haft for vane – heldigvis, kan man sige – at lancere Mark II- og III-versioner af deres kameraer i tide og utide, men nu gør de det altså med Z7 II og Z6 II, og ændringerne er ikke store. Se bare her:

  • Billedserier på op til 10 fps med 12 bit raw-filer
  • To Expeed 6-processorer
  • Forbedret fokusalgoritme med udvidet ansigts- og øjenfokus
  • To kortpladser: XQD/CFexpress og SDXC
  • Reduceret søgerforsinkelse
  • Stik til MB-11 vertikalgreb
  • Op til 15 minutters eksponeringer
  • 4K 60 fps m. 1,08x beskæring
  • Nyt EN-EL15c batteri m. 410 billeder pr. opladning
Nikon Z7II front scaled 1
Samme 46 megapixel billedsensor som Z7, men Z7 II har to processorer, hvilket øger hastigheden på alting betragteligt. (Foto: Lasse Svendsen)

Endelig dobbelt kortplads

Nikon Z7 II er altså et Z7 med så få ændringer, at der næppe er nogen pointe i at skifte til den nye model for Z7-ejere, men for dem, der er på udkig efter en opgradering af et endnu ældre kamera, kan ændringerne på Mark II-versionen være udslagsgivende for valget.

Annonce

Kameraet har samme fremragende 46 megapixel full-frame billedsensor som Z7, hybrid autofokus med 493 fokuspunkter, der dækker 90 procent af billedfladen, og samme vipbare touch-skærm og OLED-søger, som vi testede i 2018.

Ændringerne er kun synlige udenpå, hvis man vender kameraet på hovedet. I bunden er der nemlig stik til det nye vertikalgreb MB-11 (som også kan tage almindelige AA-batterier) med indstillingshjul og udløserknap til billeder i højformat.

Z7 II bruger det nye batteri EN-EL15c, der fysisk er det samme som det gamle, men pga. bedre kapacitet og lavere strømforbrug er batterilevetiden øget fra 330 til 420 billeder pr. opladning. Kameraet kan også bruges med en ekstern strømkilde via USB-C-porten på siden.

Kameraet har langt om længe fået en ekstra kortplads med plads til SD-kort, der understøtter UHS-II, ud over XQD- eller CFexpress-kort. De kan konfigureres som udvidet hukommelse eller til at gemme separate filformater.

Nikon Z7II cards scaled 1
Kortpladser til XQD-, CFexpress- og SD-kort. (Foto: Lasse Svendsen)

Hurtigere autofokus

Nikon har også opdateret kameraet med en ekstra processor og ændret fokusalgoritmen. Det har gjort kameraet hurtigere, og autofokus mærkbart hurtigere og mere præcis.

Mens skudtakten kun er gået fra 9 til 10 fps, er antallet af billeder i serie øget til 77 ukomprimerede 12 bit raw-filer (dog kun med ét centralt fokuspunkt) eller ca. 200 jpeg-billeder ved fuld hastighed. Det er en stor forbedring i forhold til forgængerens ni raw-filer eller lidt over 20 jpeg-filer ved serieoptagelse.

Antallet af fokuspunkter er ikke ændret. Z7 II har samme hardware med 493 fokuspunkter, men understøtter nu ansigts- og øjenfokus i både auto-områdefokus og bredt områdefokus. Det mærkes ved, at kameraet låser fokus meget hurtigere end før. Det er også mærkbart hurtigere til at finde tilbage, hvis motivet falder uden for fokusområdet, især på følgefokus, og øjen- og ansigtsfokus er langt mere effektiv end før.

Kameraet kan også registrere og følge dyr, ikke kun mennesker, og det fungerer med andre dyr end bare hunde og katte.

Få andre ændringer

Ellers har Nikon ikke lavet mange ændringer på Z7 II. Touch-skærmen kan stadig kun vippes, ikke drejes, og søgeren er den samme OLED-type med 3,7 megapixel, men med lidt mindre forsinkelse (lag), hvilket gør, at der er lidt mindre flimmer og kortere tid mellem visningen af billedrammer.

Den meget velfungerende femaksers billedstabilisering er den samme, og videoegenskaberne er for det meste uændrede, men kameraet kan nu optage video i 4K 60 fps med moderat 1,08x beskæring, i 8 bit og med 144 Mbit/s, til hukommelseskortet i kameraet.

Kameraet har også tilslutninger til mikrofon, hovedtelefoner og fjernstyring samt HDMI-udgang og USB-C-stik til opladning.

Nikon Z7II ports scaled 1
Indgange, udgange og strøm via USB-C. (Foto: Lasse Svendsen)

Billedkvalitet

Billedkvaliteten er ikke ændret i forhold til Z7. Det er et af få kameraer med lysfølsomhed ned til ISO 64, hvilket reducerer billedstøjen endnu mere og udvider det dynamiske omfang en del. Det er nyttigt for bl.a. landskabsfotografer, der kan få mere dynamik ud af deres billeder, men også rart for portræt- og bryllupsfotografer. Som er blandt de mest oplagte brugere af Z7 II.

Billedkvaliteten er identisk med det, vi fik ud af Z7, og det vil sige den måske bedste farvegengivelse fra noget full-frame-kamera samt dynamik helt i top:

“Jpeg-filerne bliver fornemme op til ISO 6400 og er fuldt brugbare derover, selv om dynamikken og farverne bliver svagere, og ved høj ISO ligger Z7 kun lidt efter ydelsen fra ​​a7R III. Men efterårsløv, hudtoner samt rødt, grønt og blåt ser utrolig naturtro ud og sætter en ny standard for farvegengivelse i klassen.”

Se testen af Z7 for mere om billedkvaliteten.

Nikon Z7II topp scaled 1
Man kan ikke se det ved første øjekast, men Nikon har faktisk lavet en del ændringer på Z7 II. (Foto: Lasse Svendsen)

Konkurrenter

Nikon Z7 forsvinder ikke fra butikshylderne lige med det samme og vil i et stykke tid være et (billigere) alternativ til Z7 II. Billedkvaliteten og de fleste af funktionerne er de samme.

Læs også Flagskib til professionelle fotografer Med klassens højeste opløsning er Sonys flagskib et kamera, som mange vil have, men ikke alle har brug for.

Canon EOS R5 med 8K-video er også en naturlig konkurrent og har højere skudtakt og endnu bedre billedstabilisering – til en højere pris – mens Sony a7R IV har endnu bedre opløsning og bedre følgefokus. Men ingen af dem har så tilfredsstillende brugervenlighed som Z7 II.

Nikon Z7II skjerm scaled 1
Vippbar, men ikke vribar skjerm. Foto: Lasse Svendsen

Konklusion

Nikon Z7 II svarer igen på kritikken af forgængeren med forbedret autofokus, to kortpladser og mulighed for vertikalgreb.

Nikon kunne også have givet kameraet en endnu bedre søger, en drejelig touch-skærm og endnu bedre videoegenskaber. Men Z7 II’s eksemplariske brugervenlighed og en billedkvalitet, der er helt i top for full-frame-kameraer, gør Nikon-kameraet til et meget stærkt alternativ til konkurrenternes flagskibskameraer.

Karakter
Nikon Z7 II
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume