TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Nikon Z9

Suverænt professionelt kamera

Nikon Z9 er det bedste professionelle kamera, vi har testet. Det siger ikke så lidt.

Af / 17/02/2022 - 16:59
Nikon Z9

Lyd & Billede mener

  • Høj opløsning kombineret med lynhurtig skudtakt og stor buffer. Meget høj billedkvalitet. 8K 30 fps og 4K 120 fps video, 10 bit Apple ProRes RAW. Meget kapabel autofokus med mange tilpasningsmuligheder. Solid byggekvalitet med gennemført ergonomi.
  • Moderat opløsning i søgeren og begrænset udvalg af belyste knapper. That’s it.

De dyreste professionelle kameraer indeholder gerne den allerbedste teknologi, så de kan give maksimal ydelse. Kameraerne er bygget til fart, men også til at holde, og de skal kunne tåle mange knubs i løbet af deres levetid. Desuden skal billedkvaliteten være upåklagelig.

Så når Nikon lancerer deres første professionelle kamera i den spejlløse Z-serie, har de ikke råd til at ramme ved siden af. Kameraet skal levere hver gang, og det kan jeg allerede nu slå fast, at Nikon Z9 gør. Det er sandsynligvis det bedste professionelle kamera i sin klasse lige nu, og her skal jeg forklare hvorfor.

Nikon Z9 front scaled 1
(Foto: Lasse Svendsen)

Kameraet er fra bunden bygget til fotografer, der lever af at fotografere f.eks. sport, men også landskaber og dyreliv. Uanset om det er på fodboldbanen eller racerbanen, i Arktis eller i junglen.

Nikon er ikke helt ukendt med at servicere professionelle fotografer. Det har de gjort uafbrudt, siden Nikon F kom i 1959, og Nikon Z9 er det allersejeste, de nogensinde har lavet. Se bare her:

  • Ny, stablet 45,7 Mp full-frame CMOS-billedsensor med elektronisk lukker
  • Billedserier med op til 30 fps (jpeg)/20 fps (raw)
  • 120 fps jpeg i serie med 11 Mp
  • 8K 30 fps 10 bit N-Log, HLG
  • 4K 60 fps 10 bit Apple ProRes 422 HQ N-Log
  • Ny Expeed 7-processor
  • Ny fokusalgoritme med AI deep learning
  • 2 kortpladser, CFexpress B/XQD
  • 3000 nit OLED-søger uden blackout
  • 4-aksers touch-skærm
  • Bagbelyste knapper
  • Indbygget billedstabilisering
  • Omfattende vejrbestandighed
  • 12 bit N-RAW og ProRes RAW kommer i en firmware-opdatering
Nikon 24 120 4 scaled 1
(Foto: Lasse Svendsen)

Ny billedsensor

Med 45,7 megapixel, 8K video-optagelse og en elektronisk lukker, der giver op til 30 fps i serier – eller 20 fps med raw-filer – er Nikon Z9 et kamera, der er velegnet til absolut alt, hvad man kan forestille sig at bruge et kamera til. Sammenligner man med Nikon D6 – eller Canon EOS R3, for den sags skyld – er specifikationerne ret opsigtsvækkende i Z9’s favør.

Annonce
Læs også Det vildeste Nikon-kamera Nikon har opgraderet deres flagskib der, hvor der er mest brug for det, og ladet resten være. Klogt.

30 fps billedserier fra en full-frame billedsensor på næsten 46 megapixel er det kun Sony a1, der kan matche af professionelle kameraer i denne klasse. Her kan man også skyde serier med hele 120 fps, hvis man vælger at gå ned til 11 megapixel jpeg-filer.

Nikon Z9 bak venstre scaled 1 Nikon Z9 toppside scaled 1
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)

Nikon-kameraet har en ny version af den billedsensor, vi kender fra Nikon Z7 (og Z7 II). Den er det, der hedder stablet, hvilket vil sige, at elektronikken er monteret direkte på sensoren for at øge skudtakten og fokushastigheden. Det hjælper også på videoegenskaberne.

Kameraet har ikke nogen mekanisk lukker. I stedet er det billedsensoren, der fungerer som lukker, og den giver lukkertider på ned til 1/32.000 sekund, blitzsynkronisering på 1/250 sekund og den hidtil hurtigste dataoverførsel på et spejlløst systemkamera.

Der sidder ganske vist en lukker med lameller foran billedsensoren, men den fungerer kun som beskyttelse af sensoroverfladen og åbnes og lukkes kun, når man tænder og slukker for kameraet. Der er en separat menuindstilling for blændegardinet.

Nikon Z9 ports scaled 1
(Foto: Lasse Svendsen)

Endelig 3D-autofokus

Med den nye billedsensor, en ny Expeed-processor og en helt ny fokusalgoritme til Nikons 3D-fokus – som vi kender fra D6 – er Z9 blevet et sandt monster. Kameraet har 493 fokuspunkter og automatisk motivgenkendelse, og skelner selv mellem hunde og katte, men man kan også vælge, hvad autofokus skal fokusere på, ved selv at vælge motivet, og i menuerne kan man også gå ind og justere fokusegenskaberne, som man selv vil.

F.eks. kan man ændre følsomheden og tilpasse den til det objektiv, der sidder på kameraet, og man kan slå motivgenkendelsen helt fra.

Den store OLED-søger er blevet mere lysstærk. Desværre er opløsningen ikke øget, men der er heldigvis ingen blackout ved serieoptagelse. Som i øvrigt kan foregå nærmest i det uendelige. Hvis skudtakten er 20 fps, kan man tage serier på 1.000 billeder med komprimerede raw-filer, og det er også den maksimale hastighed for serieoptagelse med raw-filer.

Nikon Z9 lagring scaled 1
(Foto: Lasse Svendsen)

Nikons 3D-fokus er noget af det bedste, man kan finde i et hvilket som helst kamera, og selv fugle, der har det med pludselig at ændre retning, formåede kameraet at låse fokus på, også når fuglen forsvandt bag andre fugle og så dukkede op igen. Imponerende.

Den ekstreme præcision på kameraets følgefokus giver fotografen sikkerhed for, at flere af billederne vil være knivskarpt fokuseret. Få ting er mere irriterende end at arbejde en hel dag bare for at opdage, at det ene billede, der kunne have været pletskuddet i en lang serie af billeder, må kasseres, fordi motivet ikke er helt i fokus.

Nikon Z9 skjerm scaled 1
(Foto: Lasse Svendsen)

Sådan er det i brug

Som de fleste professionelle kameraer, der er bygget til fart og tunge teleobjektiver, har Z9 integreret vertikalgreb. Det har også en fireaksers touch-skærm, der desuden kan vippes 90 grader til højre, belyste knapper bagpå, mange programmérbare knapper og valg af fokusmetode ved venstre tommelfinger. Hvis man holder kameraer i landskabstilstand.

Kamerahuset er en hel del mindre og lidt lettere end på Nikon D6. Det betyder ikke, at man har et dårligere greb om det, eller at der er dårligt med plads. Slet ikke. Der er god plads til voksne hænder, også med handsker på, men nogle vil opleve joystick-knappen bagpå som lige lovlig tæt på skærmen, og knappen til at låse op for indstillingshjulet til serieoptagelse, selvudløser og bracketing er meget lille og ikke så nem at ramme med handsker på.

Bortset fra det er kameraet en ergonomisk fornøjelse, og det balancerede godt med den nye Nikkor Z 100-400 mm f/4.5-5.6. Som i lighed med den nye Nikkor Z 24-120 mm f/4 har indbygget billedstabilisering, der sammen med kameraets indbyggede giver op til seks trins stabilisering.

Kameraet kan oplades via USB-C-porten, og Nikon opgiver batterilevetiden til 740 billeder på en opladning. Det er dog et meget konservativt skøn. Efter tæt på 1.000 billeder og videofiler var jeg kun nede på 63 procent batterikapacitet.

Der er også tilslutning til mikrofon med op til 24 bit lyd, hovedtelefoner og kablet fjernstyring samt Wi-Fi til overførsel til en FTP-server via PC. Noget, der også kan gøres med en tilsluttet mobil eller via Ethernet.

Ligesom på Z7 II er der to kortpladser, enten til CFexpress Type B eller XQD, som fysisk ligner hinanden. CFexpress er lidt hurtigere og bedre egnet til 8K-video. Som er et helt kapitel for sig.

Nikon 24 120 3 989x659 1 Nikon 24 120 2 989x659 1 Nikon 24 120 1 989x659 1
<
>
Nikon 24 120 2 989x659 1

Videoegenskaber

Intet moderne professionelt kamera er komplet uden video-optagelse. Nikon Z9 er ingen undtagelse, og her må jeg indrømme, at producenten har overgået sig selv. Intet andet Nikon-kamera til dato har så mange muligheder for video-optagelse som Z9.

Ligesom Sony a1 og Canon EOS R5 (men ikke EOS R3) kan man optage 8K 30 fps video i 10 bit N-Log, med HLG for visning på en skærm med HLG-understøttelse.

Det kan kameraet gøre, så længe der er strøm på batteriet, og det er ikke begrænset til en halv times optagelse ad gangen. Har man ikke brug for 8K, kan man vælge 4K-optagelse fra hele billedfladen – med op til 120 fps – og i kontinuerlig optagelse på over to timer ifølge Nikon.

Optagelserne kan ses på en ekstern skærm koblet til via HDMI med reduceret forsinkelse eller sendes til en ekstern optager.

Stillbilleder kan også hentes ud i 33 megapixel opløsning fra et 8K-feed, i jpeg-kvalitet.

Nikon har allerede afsløret, at der kommer en firmware-opdatering, som gør det muligt at optage video i 8K 60 fps i 12 bit N-RAW-format og Apple ProRes RAW HQ, men har ikke sagt mere om hvornår end foråret 2022.

Nikon 100 400 4 scaled 1
(Foto: Lasse Svendsen)

Billedkvalitet

Der er meget mere at fortælle om funktionerne og de mange indstillingsmuligheder, man får med Z9. Men til syvende og sidst skal kameraet måles på, hvor gode billederne bliver. Her er det billedkvaliteten, der er afgørende. Det gælder, uanset om det er fiskeørn på jagt efter føde, det afgørende øjeblik i en sportsbegivenhed eller billederne fra catwalken, der er opgaven.

Med 46 megapixel til rådighed er Z9 ikke begrænset til sport og action, som et D6 med 21 megapixel f.eks. kan være. For den høje opløsning og billeddynamik gør også kameraet til et fremragende værktøj til bryllupper, landskaber, portrætter og mode. Og video.

Hvor kameraet brillerer. Det er ikke kun farvegengivelsen, dynamikken og skarpheden, der er fantastisk på 8K-video. Elektroniske lukkere er ofte for langsomme til at få alle data hurtigt nok med, til at man undgår “rullende lukker”. Dvs. at lodrette og diagonale linjer bøjes under afspilning af en optagelse med panorering.

Det sker også her, men i meget mindre omfang, end jeg har set fra andre kameraer. Det er så lidt og så beskedent, at jeg vil påstå, at det er ubetydeligt. Samtidig er skarpheden fra 8K 25 fps (som jeg for det meste brugte) fantastisk på et stort 8K-TV fra Sony. Som virkelig fik detaljerne i optagelserne frem, også hvor der var så lidt lys, at man kunne være bekymret for billedstøj.

Men heller ikke det behøver man at frygte. Detaljeskarpheden og billeddynamikken er på niveau med Z7 II, men det ser ud til, at Nikon har fået endnu mere ud af støjreduktionen her. ISO 12.800 er ikke noget problem, og ved ISO 25.600 er støjen så finkornet, at den ikke ødelægger hverken farvegengivelsen eller detaljeopløsningen i nævneværdig grad. På Z9 er det muligt at udvide ISO-området fra 32-102.400 til 64-256.000.

Nikon har altid været blandt de bedste til lysmåling og hvidbalance, og Z9 er ingen undtagelse. Det tackler vanskelige motiver bedre end de fleste kameraer, vi har testet, og er bedre til at håndtere blandingslys end D6. Det er f.eks. halogenlamper og lysstofrør, hvor mange kameraer har svært ved at finde den rigtige hvidbalance.

På raw-filer er det ikke noget stort problem, og her kan man vælge 14 bit tabsfri raw eller raw med to niveauer af komprimering, som reducerer filstørrelsen med op til en tredjedel.

Nikon 100 400 2 989x659 1 Nikon 100 400 3 989x659 1 Nikon 100 400 1 989x659 1
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)

Konkurrenter

På den ene side har Nikon Z9 stadig konkurrence fra producentens eget D6, som mange fotografer bruger med spejlrefleksoptik. På den anden side er der Sony a1, Canon EOS R3 og R5, som er blandt de hurtigste spejlløse kameraer i den professionelle klasse.

Men jeg mener, at hverken a1 eller R5 er lige så komplette som Z9. Og D6 og EOS R3 har ikke nær samme opløsning kombineret med skudtakt som Z9. Så indtil vi får testet EOS R3, står Nikon Z9 som det sejeste professionelle kamera i sin klasse.

Nikon 100 400 5 scaled 1
(Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Nikon Z9 er den naturlige efterfølger til en lang række professionelle kameraer, de analoge fra F til F6 og de digitale spejlreflekser fra D1 til D6. Men Z9 er ikke bare et nummer i rækken; det er det første professionelle kamera fra Nikon i lang tid, der er bygget helt fra bunden som netop dét. Et solidt kamera til de mest kræsne professionelle, der gerne vil have både i pose og sæk. Det får de her.

Billedkvaliteten med den skarphed og farvegengivelse, vi kender fra Z7 II, er kombineret med rå ydelse og 8K-video i et kamera, der er velegnet til alt. Det er ikke almindeligt, at et professionelt kamera i denne klasse er så komplet. Men det er Nikon Z9, og det er kort og godt det bedste professionelle kamera, man kan få lige nu.

Karakter
Nikon Z9
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere