Sony har tre fremragende portrætobjektiver til deres Alpha-kameraer. Lysstærke objektiver med god optisk ydelse, alle i området 85-135 mm – klassiske portrætbrændvidder. Men det fjerde og nyeste i serien er det mest specielle. Med en unik funktion, der gør det særlig velegnet til portrætfotografering.
Brændvidden er 100 mm – et fint kompromis mellem 85 og 135 mm og perfekt til Sonys full-frame-kameraer i Alpha-serien. Det, der adskiller det fra de andre, er STF-forkortelsen, som betyder, at fotografen kan justere blødheden i det defokuserede område og få motivet til at fremstå endnu klarere. STF står for Smooth Transfer Focus, og sammen med et apodiseringselement (APD) kan man få meget blødt tegnede konturer.
De 11 buede blændelameller hjælper også, og holder man sig mellem blænde T5.6 (f/2.8) og T8 (STF-området), bliver portrætterne enestående lækre. Blænderingen er elektronisk, men kan indstilles i trin eller glidende og lydløst. Sidstnævnte er særlig nyttigt til video-optagelser.
Objektivet har også indbygget optisk billedstabilisering, der kan slås fra, når kameraet står på stativ, og en knap til fokuslås. Skarpe øjne vil desuden lægge mærke til en makro-omskifter, som reducerer nærgrænsen til området mellem 57 og 100 cm.
Den komplekse konstruktion er vejrbeskyttet, virker solidt bygget og yder rigtig godt på alle blænder. Det er ikke Sonys allerskarpeste objektiv, men det er heller ikke meningen.
Skarpheden er allerbedst – næsten på niveau med Sonys 90 mm makro – fra T5.6 til T16 i centrum og allerskarpest i kanterne fra T6.3 til T11. T-værdierne afspejler den lysgennemstrømning, objektivet har med APD-elementet, der fungerer som et gradueret filter og reducerer lysindtaget.
Den kromatiske aberration er godt dæmpet over store dele af billedfladen på alle blænder og så lav, at den er ubetydelig, i kanterne. Der er heller ingen linjefortegning, og objektivet udviser i det hele taget fremragende ydelse på alle områder. Såsom knap synlig vignettering.
Sonys 100 mm F2.8 STF skaber en enestående portræteffekt med sin specielle konstruktion. Her får man meget blødere konturer end normalt for lyse objektiver og glimrende skarphed over store dele af billedfladen. Med billedstabilisering og vejrbeskyttelse er det desuden velegnet i alle slags omgivelser.
Også i denne test:
Sony FE 24-105 mm F4 G OSS
Superb rejsezoom til Sony
Hvis man kan give afkald på lidt lysstyrke, er det denne Sony-zoom, man skal have.
Nikon AF-S 105 mm F1.4E ED
Nikon-tele i en klasse for sig
Prisen er svær at sluge, men billedkvaliteten opvejer den til fulde.
Olympus M.ZUIKO Digital ED 45 mm f/1.2 PRO
Ekstrem portrættele
Olympus’ lille 45 mm er et af de skarpeste og mest lysstærke objektiver, vi har testet.
Fujifilm XF 80 mm F2.8 R LM OIS WR Macro
Nyttig makrotele
Makro-objektiver behøver ikke at have begrænsninger. Se bare denne makrotele fra Fujifilm.
Fujifilm XF 23 mm F2 R WR
Fortræffelig Fuji-optik
Den lille 23 mm vidvinkel giver skarpe billeder under alle forhold.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer