Olympus M.Zuiko ED 40-150 mm f/2.8 PRO

Lysstærk professionel zoom

Endelig får Olympus- og Panasonic-fotografer en lysstærk telezoom med noget nær perfekt optisk ydelse.
Lyd & Billede mener
Meget høj og jævn skarphed, nul fortegning samt vejrtætning og hurtig autofokus. Perfekt telezoom til sport, natur og action.
Modlysblænden sidder for løst.
Specifikationer
  • Type: 40-150 mm zoom (tilsv. 80-300 mm)
  • Lysstyrke: f/2.8
  • Korteste fokusafstand: 70 cm
  • Filterdiameter: 72 mm
  • Linse-elementer: 16 i alt, i 10 grupper
  • Mål og vægt: Ø 79 mm, 160 mm / 880 g
  • Andet: Modlysblænde, vejrtætnet, aftageligt stativfæste
forfatter

De fleste, der laver spejlløse systemkameraer, har et stort fælles problem: Udvalget af optik er magert. Faktisk så magert, at køberne i stedet ofte vælger et spejlreflekskamera fra Nikon eller Canon. Der tilsammen har over 200 objektiver at vælge imellem.

Men der findes hæderlige undtagelser.

Olympus og Panasonic har længe haft et stort forspring, når det gælder objektivudvalg på markedet for spejlløse systemkameraer. Der er over 65 objektiver, som passer til et Olympus- eller Panasonic-kamera. Alt fra fiskeøje over vidvinkelzoom til optik med høj lysstyrke. Og brændvidder op til 600 mm.

Nu er der så endelig kommet en telezoom med ordentlig lysstyrke.

De fleste telezooms er henvendt til amatørfotografer, der har brug for mere rækkevidde. Hvad enten det er for at forevige junior på fodboldbanen eller tage billeder af folk og fæ på afstand.

Ulempen ved de fleste telezooms – der typisk har 70 til 200 eller 300 mm brændvidde – er dårlig lysstyrke og moderat optisk kvalitet. Det er ikke godt nok til professionelle eller til amatører, der stiller store krav. De er bedre tjent med Olympus’ nye 40-150 mm f/2.8. Et solidt bygget, vejrtætnet objektiv med en billedvinkel, som svarer til 80-300 mm i 135-fuldformat.

(I denne klasse skal man gange med faktor 2 for at få et brændviddetal, der svarer til billedvinklen på den gamle 135 mm filmstandard).

Telezoomen, der koster 11.000 kroner, stiller op i samme klasse som tilsvarende zooms fra Canons EOS- eller Nikons DX-system, men er altså tilpasset Micro Four Thirds-systemet. Derfor er den mindre og lettere end Canons og Nikons alternativer.

Olympusoppslag

Kantskarphed de luxe
Men ikke dårligere. Olympus-objektivet er meget tillidsvækkende bygget i aluminium med gummipakninger, der gør det vejrbestandigt. Det kommer med aftageligt stativfæste og modlysblænde, som kan trækkes over objektivet. Så man ikke behøver at tage den af for at få plads i tasken. Fokusringen kan trækkes tilbage for hurtigt skift til manuel fokus, og der er en funktionsknap på siden af objektivet, som låser fokus.

Objektivet blev testet på Olympus OM-D E-M1 og E-M5 II – begge med indbygget femtrins billedstabilisering – i alt fra strålende solskin til slud og kulde. Det fungerede fejlfrit, selv når det var drivvådt af sne, og den lydløse autofokus var forrygende hurtig i de allerfleste situationer.

Den optiske ydelse er simpelthen fremragende. Der er praktisk taget ingen linjefortegning på nogen brændvidder. Skarpheden er forbløffende jævn på alle blænder og brændvidder, med blænde f/2.8 på 40 mm og over f/11 på 150 mm som de eneste undtagelser.

I førstnævnte tilfælde kan man se et moderat fald af skarphed i hjørnerne, men det falder på plads ved blænde f/4.0. På 150 mm træder diffraktion ind ved lav blænde, men også det er så moderat, at det ikke på nogen måde er kritisk. Vignettering – lystab i hjørnerne – er nærmest ikke-eksisterende, og objektivet er heller ikke plaget af strølys eller kromatisk aberration.

Det er endda lykkedes Olympus at få baggrundsskarpheden jævnt diffus, så man kan få fine portrætter med relativt lav dybdeskarphed og pænt tegnet baggrund.

Olympus_MC-14_black
Telekonverteren øger brændvidden til 420 mm uden nævneværdig forringelse af billedkvaliteten.

Telekonverter
Der findes også en telekonverter – MC-14 – som øger brændvidden med 1,4x. Med den bliver den længste brændvidde 420 mm, og lysstyrken falder fra f/4.0 til f/2.8. Den er ligeledes vejrtætnet og kan bruges med 40-150 mm zoomen i al slags vejr. Og den er så lille, at den uden problemer kan være i jakkelommen.

Den optiske ydelse forringes kun lidt med MC-14 på Olympus-zoomen. Hvis man nærstuderer testbillederne, kan man se, at skarpheden falder lidt med konverteren på, men det er let at kompensere for i efterbehandling om nødvendigt.

Telekonverter

Konklusion
Olympus’ lysstærke telezoom er ikke billig, men for dem, der kræver den højest mulige billedkvalitet, findes der ikke noget skarpere alternativ. Den optiske ydelse står ikke tilbage for noget andet, vi har set, og til dem, der har brug for den rækkevidde, som Olympus 40-150 mm f/8.0 giver, er det et perfekt objektiv.

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.