annonse
annonse
annonse

Test: Olympus PEN E-PL9

Systemkamera for de stilbevidste

Størrelsen taget i betragtning er Olympus’ nye PEN-kamera en lille kraftkarl.

Plus
Strålende skarphed og nydelig farvegengivelse. 4K-video og vipbar touch-skærm. Kompakt og let.
Minus
Synlig støj ved høj ISO og lidt begrænset billeddynamik. Små knapper.

For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke bliver brugt særlig meget. Men de små systemkameraer kan komme til undsætning. De minder meget om spejlreflekskameraer, bare i en mindre indpakning.

F.eks. Olympus’ lille PEN E-PL9. Et virkelig kompakt systemkamera, der let kan være i en taske eller rygsæk. Med en vægt på små 400 gram mærker man nærmest ikke, at man har det med.

Kameraet passer godt til dem, der har brug for et hurtigt og kompakt kamera med udskiftelig optik og god billedkvalitet. Helst meget bedre end den kvalitet, man kan få fra mobilkameraet.

Det lille PEN-kamera opfylder alle disse krav. Det er baseret på det lidt større Olympus OM-D E-M10 Mark III og har de samme tekniske egenskaber, bare uden den elektroniske søger, der rager op på toppen af OM-D-kameraet.

Dermed er det blandt de mindste systemkameraer på markedet og betydelig mindre end et spejlreflekskamera. PL9 er kun lidt større end Canon EOS M100, men er et mere avanceret alternativ og minder mere om det større EOS M6.

Olympus har trods størrelsen ikke sparet på meget i PL9. Her får man både 4K video-optagelse, serieoptagelser med op til 8,6 billeder i sekundet, en velprøvet 16 megapixel billedsensor og vipbar touch-skærm. Som kan vippes 90 grader, hvis man vil sænke kameraet for at få et andet perspektiv, eller vendes 180 grader rundt til selfies.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Små knapper, men touch-skærmen vejer i høj grad op for det. (Foto: Olympus)

Flere farver

Det har også integreret billedstabilisering. Ikke femaksers som i OM-D-kameraet, men med kompensation i tre akser ned til 3,5 eksponeringstrin. PEN-kameraet leveres med en kompakt 14-42 mm zoom, som svarer til 28-84 mm, og fås i sort, hvid og beige.

Kameraet har ikke mange knapper at holde rede på. Et programhjul og et indstillingshjul på toppen samt en håndfuld knapper på bagsiden er alt. De er lidt små til store fingre, men de fleste indstillingsvalg kan også foretages på touch-skærmen.

Som sædvanlig har kameraet Olympus’ fine udvalg af såkaldte kunstfiltre; ikke ulig Instagram-filtre, men der er flere – over 30 – og de er mere anvendelige.

Videoklip

Der er både blitzsko og en indbygget blitz. Som er lidt kraftigere end den i OM-D-kameraet og kan vippes opad for at få blødere blitzlys. En anden praktisk detalje er muligheden for at bruge den som trigger og fjernstyre andre blitz.

Ellers er der de sædvanlige indstillingsvalg for eksponering, lysmåling, blænde, lukkertid og ISO, og PL9 har også Olympus’ Advanced Photo Mode. Her kan man vælge flere specialiserede funktioner såsom multieksponering, Live Composite, HDR, fokusstabling (bracketing) for større fokusdybde på makrobilleder, linjekorrektion og meget andet.

Det har også video-optagelse i 4K og mulighed for at vælge videoklip i 1, 2, 4 eller 8 sekunders sekvenser, som man efterfølgende “klistrer sammen” til en kontinuerlig video.

I modsætning til tidligere PEN-modeller har PL9 både Wi-Fi- og Bluetooth-billedoverførsel. Med Bluetooth kan kameraet være kontinuerligt forbundet med mobilen, så man kan se billederne bare ved at åbne Olympus-app’en og vælge overførsel af billeder.

Hurtigt og håndtérbart

Det lille kamera ligger godt i hånden og er et glimrende rejsekamera, men også perfekt til gadefotografering.

Med Olympus’ store udvalg af objektiver er der altid et, der passer til opgaven. F.eks. det kompakte og lette M.Zuiko 12 mm f/2.0 til landskaber, M.Zuiko 17 mm f/1.8 til gade- og rejsefotografering, og det superbe M.Zuiko 45 mm f/1.8 til portrætter. Brug faktor 2x for billedvinkel svarende til 24 x 36 mm småbilledformat: 24, 34 og 90 mm.

Det har samme fokussystem som OM-D E-M10 III med 121 fokuspunkter og en skudhastighed på op til 8,6 fps med fokus på første billede. Med kontinuerlig autofokus falder skudtakten til 4,8 fps.

Enkelt og elegant. Godt overblik over de vigtigste funktioner. Blitzen sidder til venstre for blitzskoen. (Foto: Olympus)

Billedkvalitet

Med den samme billedsensor, som vi har testet i andre Olympus-kameraer, forventer vi meget fin billedkvalitet med god skarphed samt den tiltalende farvebalance, som Olympus er kendt for.

Og PL9 skuffer ikke. Det eneste væsentlige, vi har at udsætte på kameraet, er at billedstøjen dukker tidligere op end på nyere billedsensorer.

Fra ISO 800 ses svag kornstøj i mørke dele af billederne. Den øges ved ISO 1600, og fra ISO 3200 er kornstøjen temmelig grov og meget synlig. Jeg vil sige, at grænsen går ved ISO 1600, hvis man ikke skyder raw-filer, så man kan fjerne støjen i efterbehandlingen. Men op til 1600 er det altså ikke noget problem at fotografere, uanset lysforhold.

Ligesom på OM-D E-M10 III er der også her nogle begrænsninger i billeddynamikken. Det ses på billederne i form af udvaskede højlys i motiver med meget kontrast, men mellemtoner og skygger ser rigtig godt ud her.

PEN E-PL9 leverer fremragende skarphed og nydelig farvegengivelse, der egner sig lige så godt til landskaber som til portrætter. Kameraets billedprocessering gør et fremragende stykke arbejde med alle motiver, og det står ikke tilbage for andre kompakte systemkameraer i klassen.

E-PL9 fås i sort, hvid og en lækker beige variant. (Foto: Olympus)

Konklusion

Olympus PEN E-PL9 er et af de stiligste og samtidig og mest anvendelige systemkameraer til under 10.000 kroner. Det leverer varen på billedkvalitet, skudtakt og autofokus, og kombinerer attraktive billedindstillinger som kunstfiltre, Live Composite og filmklip med 4K-video og nem betjening.

Et kamera, der egner sig til både begyndere og viderekomne, skal være let at bruge, men ikke ribbet for funktioner. De krav opfylder Olympus til fulde.

For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke bliver brugt særlig meget. Men de små systemkameraer kan komme til undsætning. De minder meget om spejlreflekskameraer, bare i en mindre indpakning.F.eks. Olympus’ lille PEN E-PL9. Et virkelig kompakt systemkamera, der let kan være i en taske eller rygsæk. Med en vægt på små 400 gram mærker man nærmest ikke, at man har det med.Kameraet passer godt til dem, der har brug for et hurtigt og kompakt kamera med udskiftelig optik og god billedkvalitet. Helst meget bedre end den kvalitet, man kan få fra mobilkameraet.Det lille PEN-kamera opfylder alle disse krav. Det er baseret på det lidt større Olympus OM-D E-M10 Mark III og har de samme tekniske egenskaber, bare uden den elektroniske søger, der rager op på toppen af OM-D-kameraet.Dermed er det blandt de mindste systemkameraer på markedet og betydelig mindre end et spejlreflekskamera. PL9 er kun lidt større end Canon EOS M100, men er et mere avanceret alternativ og minder mere om det større EOS M6.Olympus har trods størrelsen ikke sparet på meget i PL9. Her får man både 4K video-optagelse, serieoptagelser med op til 8,6 billeder i sekundet, en velprøvet 16 megapixel billedsensor og vipbar touch-skærm. Som kan vippes 90 grader, hvis man vil sænke kameraet for at få et andet perspektiv, eller vendes 180 grader rundt til selfies.[caption id="attachment_76716" align="alignnone" width="930"] Små knapper, men touch-skærmen vejer i høj grad op for det. (Foto: Olympus)[/caption]

Flere farver

Det har også integreret billedstabilisering. Ikke femaksers som i OM-D-kameraet, men med kompensation i tre akser ned til 3,5 eksponeringstrin. PEN-kameraet leveres med en kompakt 14-42 mm zoom, som svarer til 28-84 mm, og fås i sort, hvid og beige.Kameraet har ikke mange knapper at holde rede på. Et programhjul og et indstillingshjul på toppen samt en håndfuld knapper på bagsiden er alt. De er lidt små til store fingre, men de fleste indstillingsvalg kan også foretages på touch-skærmen.Som sædvanlig har kameraet Olympus’ fine udvalg af såkaldte kunstfiltre; ikke ulig Instagram-filtre, men der er flere – over 30 – og de er mere anvendelige.

Videoklip

Der er både blitzsko og en indbygget blitz. Som er lidt kraftigere end den i OM-D-kameraet og kan vippes opad for at få blødere blitzlys. En anden praktisk detalje er muligheden for at bruge den som trigger og fjernstyre andre blitz.Ellers er der de sædvanlige indstillingsvalg for eksponering, lysmåling, blænde, lukkertid og ISO, og PL9 har også Olympus’ Advanced Photo Mode. Her kan man vælge flere specialiserede funktioner såsom multieksponering, Live Composite, HDR, fokusstabling (bracketing) for større fokusdybde på makrobilleder, linjekorrektion og meget andet.Det har også video-optagelse i 4K og mulighed for at vælge videoklip i 1, 2, 4 eller 8 sekunders sekvenser, som man efterfølgende “klistrer sammen” til en kontinuerlig video.I modsætning til tidligere PEN-modeller har PL9 både Wi-Fi- og Bluetooth-billedoverførsel. Med Bluetooth kan kameraet være kontinuerligt forbundet med mobilen, så man kan se billederne bare ved at åbne Olympus-app’en og vælge overførsel af billeder.

Hurtigt og håndtérbart

Det lille kamera ligger godt i hånden og er et glimrende rejsekamera, men også perfekt til gadefotografering.Med Olympus’ store udvalg af objektiver er der altid et, der passer til opgaven. F.eks. det kompakte og lette M.Zuiko 12 mm f/2.0 til landskaber, M.Zuiko 17 mm f/1.8 til gade- og rejsefotografering, og det superbe M.Zuiko 45 mm f/1.8 til portrætter. Brug faktor 2x for billedvinkel svarende til 24 x 36 mm småbilledformat: 24, 34 og 90 mm.Det har samme fokussystem som OM-D E-M10 III med 121 fokuspunkter og en skudhastighed på op til 8,6 fps med fokus på første billede. Med kontinuerlig autofokus falder skudtakten til 4,8 fps.[caption id="attachment_76718" align="alignnone" width="930"] Enkelt og elegant. Godt overblik over de vigtigste funktioner. Blitzen sidder til venstre for blitzskoen. (Foto: Olympus)[/caption]

Billedkvalitet

Med den samme billedsensor, som vi har testet i andre Olympus-kameraer, forventer vi meget fin billedkvalitet med god skarphed samt den tiltalende farvebalance, som Olympus er kendt for.Og PL9 skuffer ikke. Det eneste væsentlige, vi har at udsætte på kameraet, er at billedstøjen dukker tidligere op end på nyere billedsensorer.Fra ISO 800 ses svag kornstøj i mørke dele af billederne. Den øges ved ISO 1600, og fra ISO 3200 er kornstøjen temmelig grov og meget synlig. Jeg vil sige, at grænsen går ved ISO 1600, hvis man ikke skyder raw-filer, så man kan fjerne støjen i efterbehandlingen. Men op til 1600 er det altså ikke noget problem at fotografere, uanset lysforhold.Ligesom på OM-D E-M10 III er der også her nogle begrænsninger i billeddynamikken. Det ses på billederne i form af udvaskede højlys i motiver med meget kontrast, men mellemtoner og skygger ser rigtig godt ud her.PEN E-PL9 leverer fremragende skarphed og nydelig farvegengivelse, der egner sig lige så godt til landskaber som til portrætter. Kameraets billedprocessering gør et fremragende stykke arbejde med alle motiver, og det står ikke tilbage for andre kompakte systemkameraer i klassen.[caption id="attachment_76717" align="alignnone" width="930"] E-PL9 fås i sort, hvid og en lækker beige variant. (Foto: Olympus)[/caption]

Konklusion

Olympus PEN E-PL9 er et af de stiligste og samtidig og mest anvendelige systemkameraer til under 10.000 kroner. Det leverer varen på billedkvalitet, skudtakt og autofokus, og kombinerer attraktive billedindstillinger som kunstfiltre, Live Composite og filmklip med 4K-video og nem betjening.Et kamera, der egner sig til både begyndere og viderekomne, skal være let at bruge, men ikke ribbet for funktioner. De krav opfylder Olympus til fulde.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Olympus PEN E-PL9
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: 16 MP systemkamera med MFT billedsensor
Optik: 14-42 mm f/3.5-5.6 (tilsv. 28-84 mm)
Skærm: 8 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
Søger: Nej
Serieoptagelse: 8,6 fps
Video: 4K/30p, 102 Mbit/s
Batteri: 350 skud/opladning
Mål og vægt: 117 x 68 x 39 mm / 380 g
Højdepunkter: Wi-Fi, Bluetooth, billedstabilisering, DFD-fokus, vipbar touch-skærm, vipbar blitz, 1/16.000 s. elektronisk lukker, timelapse video
Web: olympus.dk

Pris: 5999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Nu tjener Power penge For første gang i kædens historie har Power overskud i regnskabet.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

annonse
Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×