TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Olympus stylus TG-2

Sejere end de seje

Olympus’ hårdføre kamera til al slags vejr kan du tage med i krig. Det ved, hvor du har været, og billedkvaliteten er bedst i klassen.

Af / 14/04/2013 - 03:09
Olympus stylus TG-2

Lyd & Billede mener

  • God skarphed og opløsning Hurtige reaktioner Robust og vandtæt
  • Ingen blænde/lukkerkontrol Lagrer ikke råfiler

Stødsikre og vandtætte kameraer er populære. Ikke så mærkeligt måske. De tåler et fald i asfalten og kan tages med under vand, og skulle de blive støvede eller beskidte, skyller du bare kameraet under lunkent vand. Eftertragtede kvaliteter for aktive mennesker og særligt snorkeldykkere eller andre, som vil forevige flora og fauna under vandoverfladen.

Selv om de robuste kameraer er bygget til hårdhændet behandling, endda også minusgrader, er billedkvaliteten ikke helt på niveau med de bedste kompaktkameraer. Simpel optik og ganske lille billedsensor er årsagen. Olympus ændrede dette billede med Tough TG-1, som blev lanceret i foråret 2012. Et meget solidt kamera med overlegen optisk ydelse og lysstyrke, som egnede sig godt til undervandsekspeditioner.

Endnu sejere
Efterfølgeren Stylus TG-2 iHS (alle Olympus-kameraer hedder Stylus nu) er teknisk set samme kamera som sidste års vinder i kompaktklassen, TG-1. Den væsentligste ændring er et endnu mere robust hus, som kan tages tre meter længere ned under vandoverfladen – til 15 meter – og tåle 10 cm længere fald. Med andre ord er der ikke nogen væsentlig forskel i billedkvalitet. Ikke noget galt med det, forgængeren var nemlig bedst i klassen i den disciplin.

Så får man altså et vældig solidt kamera med god optik. Zoomen strækker sig fra vidvinkel på 25 mm med en rigtig god lysstyrke på f/2.0 til 100 mm tele med en maksimal lysstyrke på f/4.9. Men under vand bruger man helst vidvinkel, og da er det en kæmpe fordel med så god lysstyrke på 25 mm brændvidde.

Farligt tæt på
Kameraet har den samme skarpe og lysstærke OLED-skærm, gummipakninger omkring alle åbninger og integreret GPS-modtager med elektronisk kompas, som logger, hvor billederne er taget. Filtereffekter kan lægges på, når du tager billederne, og med 1 cm’s nærgrænse kan du tage billeder af tænderne i gabet på en havkat. Hvis du tør.

Annonce

Det har selvfølgelig video-optagelse i fuld 1080p HD-kvalitet, men også mulighed for 120 eller 240 billeder i sekundet i reduceret opløsning, hvis man vil lave film til slowmotion-afspilning. Plus fire undervandseffekter, som skal give bedre farvebalance og eksponering under vand. Som på TG-1 sidder der en LED-lampe ved siden af blitzen, der lyser motivet op under vand, før billedet tages.

TG-2 har også Olympus’ bankebetjening, hvor man kan ændre indstillinger ved simpelthen at banke let på siderne, toppen, bunden eller bagsiden. Nyttig funktion, når man har handsker på. Blandt tilbehøret er en vidvinkelforsats, en telekonverter og en håndrem med redningsvest på. Så undgår man, at kameraet synker, hvis det skulle falde i vandet. Ønsker man at dykke dybere end 15 meter, findes der også et undervandshus, som kan tage kameraet ned til 45 meters dybde, og et par undervandsblitz til at lyse op på mørke dybder.

Billedkvalitet
Sammenlignet med forgængeren er forskellen i billedkvalitet ikke-eksisterende. Du får den samme fine skarphed, den balancerede farvegengivelse og relativt lidt billedstøj op til ISO 1600. Med andre ord rigtig godt for et kompakt kamera til al slags vejr. Objektivet er det samme, og det betyder lidt linjefortegning og lavt lystab (vignettering) i hjørnerne. Det er kun i svagt lys, at billedstøj kan blive generende, for da hæves ISO-følsomheden, og farvestøj blander sig med kornstøjen.

Video-optagelserne er også gode i godt lys, med relativt høj skarphed, god detaljegengivelse og definition, lille og præcis autofokus. Lydkvaliteten er også god. Kort sagt: Det bliver ikke meget bedre for et kamera i klassen til al slags vejr.

Konklusion
Olympus Stylus TG-2 iHS er det hidtil mest robuste kompaktkamera og også det, der leverer den bedste billedkvalitet. Ikke på niveau med Olympus Stylus XZ-2 eller Sony RX100, men bestemt godt nok til at hamle op med et Canon IXUS eller et almindeligt kompaktkamera. Hvis det er et kamera til al slags vejr, du er ude efter, så kan du stoppe eftersøgningen her.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?