TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Olympus Tough TG-1

Klassens barskeste

Vandtætte kameraer er fuld af kompromiser. Men ikke Olympus TG-1, som er det seriøse kamera for aktive fotografer.

Af / 10/10/2012 - 00:00
Olympus Tough TG-1

Lyd & Billede mener

  • God skarphed og opløsning Hurtige reaktioner Solid kvalitet
  • Ingen blænde/lukkerkontrol Lagrer ikke råfiler

Kameraer er små computere med optik. De tåler ikke hvad som helst, og at falde ud af lommen eller blive dyppet i en vandpyt kan være fatalt for kameraet. Så det siger sig selv, at de ikke trives i det våde element eller under krævende fysiske forhold. Undtaget er de stænk- og stødsikre kameraer, som tåler at falde til jorden og kan tages med i vandet, uden at kameraet dør mellem hænderne på dig.

Sådanne kameraer er udmærket til aktive fotografer, som står på ski, dykker og tager i fjeldet. Men barskheden til trods er billedkvaliteten ikke i samme klasse som de bedste kompaktkameraer. Det skyldes, at optikken ofte er pakket ind i kameraet, at billedsensoren er lille, og at omkostningen ved at lave mere solide kameraer fører til mange tekniske kompromiser, som er ødelæggende for ydelsen.

Overlegen optik
Undtagelsen er det selvfølgelig Olympus, der står for. De ejede længe markedet for stænksikre kameraer, men har den seneste tid fået konkurrence fra Nikon, Canon, Sony og Panasonic. Som langt hen ad vejen har indhentet Olympus Tough-seriens forspring. Men det var før TG-1. Et kamera af samme støbning som tidligere Tough-kameraer, bare endnu barskere og – ikke mindst – med overlegent meget bedre billedkvalitet end noget andet stænk- og stødsikkert kompaktkamera.

En større og bedre billedsensor er godt støttet af et godt objektiv. Med god lysstyrke. I hvert fald på vidvinkel – 28 mm f/20 – og en meget hurtigere og smartere billedprocessor. Det giver TG-1 en billedkvalitet, som selv det stænk- og stødsikre Panasonic Lumix FT4, må give fortabt over for.

Tæt og barskt
Olympus-kameraet er heller ikke blottet for praktiske egenskaber. Kigger man rundt på kameraet, ser man tydeligt mærkede knapper, en meget skarp og lysstærk OLED-skærm med god kontrast og gummipakninger omkring alle åbninger. GT-1 tåler 12 meters dykning, fald fra 2 meter og fungerer ned til 10 graders frost. Med andre ord: Et fald på sten, dykning langt under snorkeldybde og kulden i snedækkede fjelde skal ikke knække kameraet.

Annonce

Den indbyggede GPS-modtager logger, hvor billederne tages, så du kan sortere efter steder senere. Videoklippene lagres i fuld 1080p HD-kvalitet, og Olympus har lagt 12 kreative filtereffekter ind, hvoraf dramatisk tone, nøglehul og fisheye måske er de smarteste. Der er også fire undervandseffekter – wide 1, wide 2, snapshot og makro – som skal give bedre farvebalance og eksponering under vand. Ved siden af blitzen sidder en LED-lampe, som kan bruges under vandet til at oplyse et motiv, før billedet tages. Og give sikrere fokus og lysmåling.

Kameraet har arvet Olympus’ “bankebetjening”, hvor man kan ændre grundlæggende indstillinger ved simpelthen at banke med knoerne på siden, toppen, bunden og bagsiden. Praktisk, når man har handsker på, hvad enten man er på fjeldet eller under vand.

Blandt tilbehøret til TG-1 finder vi tele- og fisheye-konverter, som fastgøres foran objektivet; undervandshus, som holder tæt ned til 40 meter; og håndledsrem med flyde-element. Hvis kameraet falder i vandet, holder håndledsremmen det flydende. Vælger man telekonverteren, kan kameraets Super Resolution zoom komme til sin ret. Så kan man foruden konverterens 6,8x zoom opnå hele 13,6x zoom, når Super Resolution med 8x zoom er valgt.

Billedkvalitet
Så TG-1 er virkelig barskt. Men ikke uden substans. Billedkvaliteten – som ofte er sådanne kameraers akilleshæl – er langt bedre og meget mere jævn fra TG-1. Det betyder ikke, at det er på niveau med Olympus XZ-1 eller Sony RX100. De stiller i en anden klasse, men relativt set, blandt de stænk- og stødsikre, er det her topkvalitet.

Lysmåleren overeksponerer lejlighedsvis på motiver med meget lys og høj kontrast, og det er hverken muligt at kontrollere blænde eller lagre billederne som råfiler. Og ja, der er betydelig billedstøj ved høje ISO-værdier, men selv om kornstøj dukker op allerede ved ISO 800 og gradvis øges, er billeder taget ved ISO 1600 fuldt brugbare til moderate forstørrelser. Højere ISO-værdier giver endnu mere billedstøj.

De to områder, hvor TG-1 udmærker sig, er farvegengivelse og skarphed. Det meget fine objektiv er rettegnende med ganske lidt linjefortegning og lavt lystab i hjørnerne. Faktisk på niveau med meget dyrere kameraer. Farverne fra kameraet har fine tonekurver og leverer temmelig neutrale hudtoner. Meget bedre, end vi er vant til i denne klasse.

Video-optagelserne er kort og godt strålende. Med meget høj skarphed og definition, hurtig autofokus og meget lidt flimmer, så længe man ikke panorerer for hurtigt. Selv lydkvaliteten på video er forbavsende god, i betragtning af at kameraet bruger mikroskopiske mikrofoner til stereolyden.

Konklusion
Karaktererne må sættes i forhold til kameratypen. Da er det en klokkeklar femmer i alle discipliner undtagen kvalitet. Her uddeler vi en sekser. For skal man have et kamera, som tåler at blive tabt, kan klare en dukkert eller ti og samtidig leverer billedkvalitet, som man kan blive meget tilfreds med, er det Olympus TG-1, der er sagen. Barskere bliver det ikke for godt og vel 3.000 kroner.

Olympus DI TG 1 bak
Kameraet er større, end det ser ud, men så ligger det også bedre i hånden.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?