Actionkameraer er superpopulære, og det er ikke så underligt. For en relativt overkommelig sum kan man få et lille videokamera, der er både nemt og sjovt at bruge. De er ukomplicerede og kan fæstnes på mange forskellige ting, så man kan optage video af sport, adventure-ferier og alt mulig andet.
Markedet for denne type videokameraer vokser stadig, og salgstallene har for længst passeret almindelige videokameraer. Væksten forventes at fortsætte, og i år vil der blive solgt 11 millioner af dem på verdensplan. Der er over to millioner actionkameraer mere end i 2015.
Kongen af markedet er stadig GoPro, der er selve indbegrebet af actionkameraer og det bedst kendte mærke. Men flere vil have en bid af kagen, og nu kaster Olympus sig ind på actionmarkedet ved at udvide deres Tough-serie af stillbilledkameraer, som er de bedst kendte robustkameraer, til også at omfatte video.
Her kombinerer de Tough-kameraernes robusthed med actionkameraernes kompakte enkelhed i Tough TG-Tracker – et vandtæt, robust og simpelt actionkamera med 4K-video, der holder tæt ned til 30 meters dybde. Med andre ord kan man dykke med det uden et undervandshus; det kan man ikke med Sony FDR X1000V, som vi også testet.
Olympus har lagt flere fristelser ind i TG-Tracker. Som navnet indikerer, kan det logge din færden, så længe kameraet er i Log-tilstand (og med på turen). Bagefter kan du se, hvor du har været, i Tracker-app’en til Android- og Apple-telefoner, og data kan lægges ind i arkivet, når du lagrer video-optagelserne.
Men det er ikke alt. Langtfra, endda. Kameraet kan også aflæse barometerstand, dybde under vand, temperatur, højde og kompasretning, og det kan logge en selvvalgt grænse for g-kraft registreret af det indbyggede accelerometer. F.eks. hvis man hopper over en forhindring på cykel eller springer ud med faldskærm.
Ud over 30 meters dykkedybde fungerer det ved minus 10 grader, og det kan tåle fald fra 2,1 meter samt 100 kg tryk. Altså et ægte Tough-kamera, bare med 4K-video oven i alt det andet.
God brugervenlighed
Eller rettere sagt, kameraet optager ikke 4K-video i fuld 3840 x 2160 pixel opløsning. I stedet interpolerer det op fra billedsensorens 7,2 megapixel til 8,3 megapixel. Dermed kan man argumentere for, at det ikke er et “ægte” 4K-videokamera, og desværre kan det også ses på video-optagelserne og de stillbilleder, man kan hente ud af videofilerne.
For du kan ikke tage stillbilleder på normal vis med TG-Tracker. Men først lidt om brugervenligheden.
Da kameraet er så lille og let (180 gram), er det nemt at tage med sig. Knapperne er placeret på toppen og er store nok til, at man kan betjene dem med handsker på. En menuknap åbner Indstillinger, som man så kan bruge piletasterne og OK-knappen til at ændre i. Den vipbare skærm er ganske vist lille, men gør kameraet lettere at betjene end f.eks. Sonys actionkameraer, der ikke har nogen skærm.
Jeg havde foretrukket, at skærmen også var vridbar, for med start/stop-knappen til optagelse oven på kameraet er det mest hensigtsmæssigt at holde kameraet sådan, at man bruger tommelfingeren til at starte og stoppe optagelsen.
Det lille batteri holder i halvanden time ved video, før det skal genoplades, og hvis du har brug for mere lys på optagelsen, kan en LED-lygte tændes over objektivet.
Kraftig fortegning
Kameraet har fast fokus og fast brændvidde – 13,9 mm – og rigtig god lysstyrke på blænde f/2.0. Objektivet giver en ekstrem billedvinkel på 204 grader (161 med digital billedstabilisering aktiveret), som i menuen kan reduceres til 156 grader (126 med stabilisering).
Der medfølger et “pistolgreb”, man kan bruge som håndtag og til delvis stabilisering af håndholdte optagelser, der er lagres i MOV-format. Det betyder, at man ikke kan se 4K-optagelserne på mobilen (overført via Wi-Fi), og de fleste tv’er understøtter heller ikke afspilning af MOV-format via hukommelseskortlæseren.
Olympus’ kamera er så let at bruge, at det er sjovt at have det med for at lave kortere eller længere optagelser af al mulig skæg og ballade. Bare tænd på knappen, og du er klar til at optage. Du behøver næsten ikke at bruge skærmen, for den ekstreme billedvinkel fanger alligevel alt foran dig på optagelsen.
Sænker man kameraet under vand, finder det selv ud af, at det er neddykket, og begynder dybdemåling, ligesom det justerer eksponeringen. Det fungerer glimrende, men man må leve med en ret grovkornet billedkvalitet af 4K-kvalitet at være. Stillbilleder fra videofilen ser heller ikke overbevisende ud med lav opløsning og antydninger af billedstøj, selv på optagelser i godt lys.
Den skarpe billedvinkel giver også fortegning, som er temmelig heftig. Hvis man ikke retter kameraet direkte mod horisonten, buer den kraftigt opad eller nedad. Effekten er ikke lige så tydelig under vand, men på land kan man hele tiden se, hvordan hverken horisontale eller vertikale linjer er særlig rettegnende.
Billedvinklen har en anden uheldig bivirkning, nemlig uskarpe kanter og mørke hjørner. Optagelserne er altid skarpest i midten, og ud mod kanterne falder skarpheden markant, ligesom lystabet i hjørnerne (vignettering) er til at tage og føle på.
Konklusion
Man køber ikke Olympus TG-Tracker for at få 4K-video i broadcast-kvalitet, men fordi det er nemt at lave sjove videoer af diverse aktiviteter. For mange vil videokvaliteten sikkert være mere end god nok – den er i hvert fald bedre end fra actionkameraer med 1080 HD-video – men den kan ikke matche de bedste 4K-actionkameraer.
Brugervenligheden, batterilevetiden og de mange funktioner, der er nyttige for aktive brugere, opvejer dog i høj grad de manglende 4K-kvaliteter.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer