TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Panasonic Lumix DMC-G6

Trådløst systemkamera for de fleste

Avancerede kameraer kan være komplicerede at bruge. Men der findes undtagelser, såsom Panasonics nye Lumix G6. Perfekt for ambitiøse amatørfotografer.

Af / 05/09/2013 - 04:27
Panasonic Lumix DMC-G6

Lyd & Billede mener

  • Skarp billedkvalitet Flot farvegengivelse God søger, skærm og Wi-Fi-funktion Meget brugervenligt
  • Moderat batteritid Funktionskontakten Plasticfølelsen

Sammen med Olympus skabte Panasonic det mest spændende kamerasegment, siden Oskar Barnack opfandt småbilledkameraet. De kompakte systemkameraer – også kaldet hybrider – vokser voldsomt i popularitet. Grunden er udmærket billedkvalitet i et mindre og lettere kamera end det traditionelle spejlrefleks.

Hybrider er gerne innovative. Elektroniske søgere, trykfølsomme skærme og Wi-Fi gør dem til små computere. Og akkurat som computere er brugervenligheden fejlfri. Tag f.eks. Wi-Fi. En nyttig funktion, som også Lumix G6 har, men som hidtil har været en pine at få til at fungere. Endeløse knaptryk og udfald af signal er mere reglen end undtagelsen.

Panasonic har valgt at løse problemet med NFC: Near Field Communication, som kræver en tablet eller en smartphone med NFC for at fungere. Man aktiverer bare NFC på begge enheder, og så finder modtageren – altså mobilen – alle nødvendige data. Og vups, har man trådløs overførsel og styring fra mobilen.

Wi-Fi og trykfølsom skærm
For Wi-Fi gør det muligt at overføre billeder trådløst til mobilen eller tablet’en. Og med en app kan man fjernstyre kameraet fra sin mobil. Hvis man har en iPhone uden NFC, må man taste password ind til kameraet på mobilen. Man kan også se billeder på et smart-tv via Wi-Fi. Enten direkte eller via trådløst hjemmenetværk.

Den vridbare og trykfølsomme skærm giver adgang til alle de indstillingsvalg, de fleste af os har brug for. Her er det kun opsætningsmenuen, der må aktiveres med menuknappen på kameraet. De øvrige indstillinger er let tilgængelige på det overskuelige kamerahus. Fem af knapperne er mærket Fn, og dem kan man selv programmere, så de aktiverer en foretrukken funktion.

Annonce

Brugervenligheden er der ikke meget at udsætte på. Her vil erfarne fotografer finde det, de behøver, og mindre erfarne kan støtte sig til kameraets intelligente autoeksponering. Som tager sig af alt, inklusive tilpassede motivvalg, således at kameraet automatisk veksler mellem f.eks. makro- og landskabsfotografering.

Panasonic_DMC-G6k_back_LCD

Et indstillingshjul på bagsiden kan bruges til blænde- eller lukkertidsvalg. Og en kontakt bag udløserknappen kan bruges til eksponeringskompensation eller zoom, hvis man benytter et objektiv med elektronisk zoom. Men den kan slås fra. Og er alt for let at fare vild med.

Forsiden af medaljen er fuld af gode løsninger. Den store søger med en 1,44 megapixel OLED-skærm er trods lavere opløsning ikke dårligere end tilsvarende skærme i Sony NEX-7 eller Fujifilm X-100S. Billedsensoren på 16 megapixel er en ny variant af den, vi testede i Lumix GH3; lysfølsomheden er udvidet til ISO 25.600 i forhold til forgængeren G5; og kameraet kan skyde billedserier på op til 7 billeder i sekundet eller 5 med kontinuerlig autofokus.

Skarpe detaljer og fremragende farver
Kameraet har mange muligheder for justering af billedparametre. Såsom farve, kontrast, skarphed og mængden af støjreduktion i plus/minus fem trin. En anden funktion kaldes Clear Retouch og giver fotografen mulighed for at fjerne uønskede objekter i det billede, der er taget. Denne funktion er meget motivafhængig. Nogle gange fungerer den fint, men som regel ikke. Man må bruge pegefingeren for at viske det område ud, der skal fjernes – med det resultat, at der sidder “rester” tilbage efter objektet. Hvis man i det hele taget fik det fjernet.

Heldigvis er der ganske lidt at udsætte på billedkvaliteten. Lumix G6 føjer sig ind i rækken af nyere systemkameraer, som leverer teknisk kvalitet i top. Her er det den optiske og ikke den elektroniske kvalitet, der afgør, hvor god den tekniske kvalitet bliver.

Glem ISO 25.600 lysfølsomhed. Da drukner detaljer i støj. Grov farvestøj og store korn laver en farvelade uden lige. Ved ISO 12.800 går det bedre, da dukker detaljer frem i billedet, og ved ISO 6400 er der faktisk så tilpas brugbar støjkontrol, at man fint kan anvende billederne. ISO 3200 er rigtig godt, og fra 1600 og nedad er der superblød støjbehandling og glimrende detaljegengivelse. Med andre ord: Lumix G6 er fuldt på højde med Sony NEX-6, Olympus OM-D og Nikon D5200 med hensyn til støjkontrol.

Panasonic_DMC-G6k_back

Desuden er det faktisk bedre med mere jævn farvebalance og fin farvemætning. Faktisk det bedste, jeg har set fra et Lumix-kamera indtil videre. Hvad enten man tager portrætter eller landskab.

Sammen med fremragende detaljeskarphed og rigtig god billeddynamik er der ikke meget, der trækker ned på G6. Videokvaliteten er skarp og kun med lidt billedstøj. De to mikrofoner fungerer fint og opfanger ikke for meget støj; men da kameraet har mikrofonindgang, vil jeg råde alle, som kan lide at lave video, til at købe en separat videomikrofon. Gerne med variabelt følsomhedsområde og hovedtelefonudgang.

Attraktivt for alle
Panasonic Lumix DMC-G6 får spejlreflekskameraer til at virke gammeldags. Et bredt udvalg af funktioner og indstillinger gør kameraet egnet for fotografer i alle aldre og med forskellige kundskabsniveauer. Nybegyndere får et kamera, som er nemt at komme i gang med og vokser med fotografens erfaringsniveau. De erfarne finder kun få væsentlige mangler, og ingen vil have meget at udsætte på billedkvaliteten. Læg dertil et bredt udvalg af tilbehør til Lumix-systemet – bl.a. over 50 objektiver – og det er let at se, at Lumix G6 til knap 6.000 kroner kan fremstå som et af de mest attraktive og moderne systemkameraer i dagens marked.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume