Sportsdykkere, der ikke vil have et klodset undervandshus med under vandet, har ikke haft mange alternativer at vælge imellem. Blandt kompaktkameraerne, som kan tåle mere end et vandsprøjt, har Olympus’ små Tough-kameraer været foretrukket af mange.
Også af os. Det lille kamera kan tåle dybder ned til 15 meter, har både GPS med sporing og raw-filformat integreret, og leverer generelt fremragende billedkvalitet i de fleste situationer.
Nikon har deres Coolpix AW130, men det er lidt bagud på ydelse, så Tough TG-5 er nærmest det eneste alternativ i kompaktklassen.
Men nu har Panasonic så entreret markedet med Lumix FT7. Som med 28-128 mm zoom, 4K-video med 4K stillbilledserier på 30 billeder i sekundet (fps), vandtæthed ned til 31 meter (!) og indbygget søger er en seriøs konkurrent til Olympus-kameraet.
Her får man længere zoom, over dobbelt så god vandtæthed og altså en elektronisk søger. Den er f.eks. praktisk i sollys, når det stærke lys visker billedet ud på skærmen.
Olympus TG-5 har 25-100 mm zoom, men med bedre lysstyrke på vidvinkel. Det har også GPS-tracking, manometer (trykmåler), termometer, kompas og 20 fps skudtakt. Men altså ingen søger. Og hvis man skal dybere ned end 15 meter, må man bruge undervandshus.
Stødsikkert og vandtæt
Et robustkamera er et godt alternativ til et almindeligt kamera, for ikke at tale om et mobilkamera. De kan ikke bare tages med under vand, men også tåle flere tæsk og kan skylles med rent vand, når de bliver snavset til.
Man må dog acceptere nogle kompromiser. FT7 er noget større end et almindeligt kompaktkamera, fordi konstruktionen skal være mere robust. Gummipakninger forsegler alle åbninger og samlinger, og zoomobjektivet er monteret vertikalt i kameraet.
Panasonic-kameraet – som fås i sort, blå og orange – kan ikke alene optage video i 4K-opløsning, men også skyde 30 fps serier med stillbilleder i 4K, som man kan gemme. Desuden har det geo-tagging (via mobilen) og mulighed for manuel eksponering. Blandt andet.
Fordeler og ulemper
Andre praktiske funktioner omfatter USB-opladning, en Quick-menu (Q), der giver hurtig adgang til mange af funktionerne og selvfølgelig søgeren. Selv om den er lille – 0,2 tommer – og ikke særlig skarp, er det bedre end ingen søger.
Når kameraet tændes på on/off-knappen – som i øvrigt sidder faretruende tæt på videoknappen, så man risikerer at slukke kameraet, når man egentlig vil starte eller stoppe en optagelse – må man igennem en kort godkendelsessekvens. Hver gang man tænder kameraet, spørger det, om man vil læse forholdsreglerne for undervandsbrug.
Helt unødvendigt, hvis du spørger os.
Billed- og videokvalitet
FT7 leverer god billedkvalitet i de fleste situationer. Der er også en undervandstilstand, som kompenserer lidt for manglende kontrast og lys i dybet. Ellers er det ikke så avanceret, at det er svært at bruge. Jeg oplevede, at autofokus havde lidt problemer i visse situationer, og da man ikke kan indstille fokus manuelt, risikerer man, at nogle af billederne bliver uskarpe.
Den optiske skarphed er godkendt. Zoomen giver fin billedskarphed i centrum på de fleste brændvidder, men tegner for blødt i hjørnerne og på tele. Desuden er objektivet følsomt over for strølys, hvilket kan ses på flere af billederne taget i sollys.
Det er heller ikke fri for billedstøj, og allerede fra ISO 800 må man regne med, at billederne kan blive lidt grumsede. Ved video-optagelse i 4K er kvaliteten god, men også her kæmper autofokus med at holde fokus.
Billedkvaliteten er dog stadig godkendt, for selv om Olympus TG-5 leverer bedre billedskarphed med kun 12 megapixel, ligger FT7 godt inden for, hvad man kan forvente af en så lille billedsensor (1/2,3 tommer).
Konklusion
Panasonic Lumix FT7 er et godt alternativ til Nikons og Olympus’ robustkameraer. Det er bedre end dem begge på vandtæthed, har indbygget søger og god brugervenlighed. Billedkvaliteten halter lidt bagefter Olympus-kameraet, som har fordelen af bl.a. GPS og bedre lysstyrke.
FT7 er bedst egnet til dem, der har brug for mere end 15 meters dykkedybde, og som kan se fordelen ved en elektronisk søger, og så er det afgjort prisen værd.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer