TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Panasonic Lumix GF5

Kompakt billedkvalitet

Med trykfølsom skærm og simpel betjening er Lumix GF5 perfekt til nybegynderen, som ønsker et lille kamera med høj billedkvalitet.

Af / 26/06/2012 - 18:40
Panasonic Lumix GF5

Lyd & Billede mener

  • Rigtig god billedkvalitet Fuld HD videokvalitet God ergonomi og let betjening
  • Ingen mikrofonindgang Træg følgefokus

De kompakte systemkameraer kan fint erstatte det traditionelle spejlreflekskamera. Så får man et meget mindre kamera, som er mere handy at have med, men alligevel leverer strålende billedkvalitet. Panasonic Lumix GF3 var det første minikamera blandt kompakte systemkameraer, og det nye GF5 er lige så kompakt, men forbedret på flere områder.

Den trykfølsomme skærm, som lader dig styre mange af kameraets funktioner, har dobbelt så høj opløsning på GF5. Lysfølsomheden er også fordoblet. En ny billedvisning gør det nemmere at se, hvordan billederne bliver, før man tager dem. De seks kreative filtereffekter er øget til 14. Og monomikrofonen er skiftet ud med stereomikrofoner. Nu kan man lagre 1080p fuld HD-video i det anvendelige MP4-format, foruden til AVCHD, som manges computer mangler god støtte for.

GF5 kan leveres med Panasonics fine 14-42 mm zoom, men også med den nye X Vario PZ 14-42 mm f/3.5-5.6 med optisk billedstabilisator for 1.200 kroner mere. Et ganske lille zoomobjektiv med elektrisk zoom, der trækker sig sammen som et teleskop, når det ikke er i brug, og gør GF5 til et af de mindste systemkameraer på markedet.

Brugervenlighed
Det gummibeklædte håndgreb foran er blevet større end på GF3, og tommelgrebet på bagsiden er bibeholdt og gør kameraets ergonomi rigtig god for et så lille systemkamera. Knapperne er få – blitzudløseren, videoknappen og knappen til smart eksponeringsautomatik er sammen med navigeringshjulet på bagsiden og et par hurtigknapper alt, hvad man behøver at forholde sig til. Foruden indstillingsvalgene på den trykfølsomme skærm.

Det fleste af kameraets indstillinger gøres med fingeren på skærmen akkurat som på en smartphone. Her er det også muligt at tilpasse hurtigmenuens indhold til eget behov, og selv nybegyndere vil finde ud af, at læringstærsklen ikke er den stejleste. GF5 er et simpelt kamera at bruge, og det er nemt at få fine billeder med.

Annonce

Billedkvalitet
Det lille kamera er hurtigt og let at bruge. Autofokus fungerer fint i godt lys, selv om følgefokus ikke altid rammer plet, når motivet er i hurtig bevægelse. Serieoptagelse på 4 fps giver dig i hvert fald muligheden for at fange hurtige motiver, og på HD-video fungerer autofokus godt i de fleste situationer. Farvegengivelsen i dagslys er rigtig god. Fine hudtoner og korrekt gengivelse af blade på træer, god billeddynamik med tydelige tegninger i lyse partier, såsom skyer på en sollys dag, virker også godt. Hvidbalancen indendørs giver synligt gulstik, men ellers er farverne fra GF5 fine.

Med X Vario-zoomen bliver detaljeskarpheden høj, og der er ikke meget skæmmende linjefortegning i billederne. Der er heller ikke meget generende billedstøj her, først ved ISO 3200, hvor synlig kornstøj dukker op. Højere ISO-værdier skal man være forsigtig med at bruge, for da er korn- og farvestøj markant. Videokvaliteten er ikke nogen forbedring i forhold til GF3, bortset fra stereomikrofonerne, som giver lidt bedre lydkvalitet end på forgængeren. Video-optagelserne bliver alligevel meget bedre end fra et kompaktkamera, med højere skarphed, mindre bevægelsesuskarphed og mindre billedstøj.

Konklusion
Hvis man har brug for erfaring, ønsker et simpelt kamera og stiller høje krav til billedkvaliteten, får man meget for pengene med Panasonic Lumix GF5. Det er et ypperligt kamera for nybegyndere, som leverer rigtig god billedkvalitet til en rimelig pris. Desuden er det så lille, at det er nemt at have med på tur, og med X Vario-zoomen er det et fortræffeligt rejsekamera. Der findes også et X Vario 45-175 mm, hvis man har brug for telezoom, foruden over 30 andre objektiver at vælge imellem til Lumix GF5.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere