Foto-entusiasterne har kronede dage. Kameraproducenterne konkurrerer om at lave kameraer, der er så proppet med funktioner, at man skal bruge flere uger for at sætte sig ind i det hele. Mens markedet for overkommelige kameraer er i frit fald, er interessen for avancerede kameraer usvækket.
Derfor er det ikke overraskende, at Panasonic opdaterer deres mest sexede systemkamera med forbedret billedsensor og billedprocessor samt 4K-video. Lad os heller ikke glemme indbygget billedstabilisering, som sammen med optisk stabilisering skal give endnu skarpere billeder.
Lumix GX8 ligner forgængeren meget, men er opdateret på de væsentligste tekniske punkter. Det betyder bl.a. ultrahøj video-opløsning, også kaldet UHD eller 4K. Med 4K-video får man 3840 x 2160 pixel opløsning – fire gange så højt som HD-video – og som sædvanlig for Panasonics systemkameraer med 4K er der mulighed for at plukke stillbilleder i 8 megapixel opløsning ud af 4K-videostrømmen.
Kameraet er det første i sin klasse (Micro Four Thirds-format, eller MFT), der får en 20 megapixel billedsensor. Sammen med et forbedret billedprocessor skal det give GX8 den bedste stillbilledkvalitet i noget MFT-kamera. Alle andre systemkameraer med MFT-format har en ældre 16 megapixel billedsensor.
Den talmæssige stigning betyder dog ikke mere end 20 procent flere pixels på en lige så stor billedflade, og vi ved af erfaring, at flere pixels ikke nødvendigvis er godt for omfanget af billedstøj.
Integreret billedstabilisering og vejrtætning
Ligesom forgængeren GX7 har GX8 integreret billedstabilisering, men her fungerer den i samspil med optikkens stabilisering. Det kræver en software-opdatering til flere af objektiverne med O.I.S., som Panasonic kalder det. Men så fungerer den indbyggede firetrins billedstabilisering også problemfrit med den optiske.
Det kan ikke ses på billederne, men de mange forbedringer har gjort, at kameraet er vokset på alle ledder.
Kameraet har selvfølgelig Panasonics lynhurtige DFD-autofokus og kan let følge motiver i bevægelse. Med en skudtakt på op til otte billeder i sekundet – eller 10 fps med den elektroniske lukker – er GX8 blandt de hurtigste kompakte systemkameraer og velegnet til actionfoto.
Med 4K-video integreret kan man filme i 8 megapixel opløsning og vise resultatet på et 4K-tv, men det er ikke alt. Med muligheden for at plukke stillbilleder fra videoen i 8,3 megapixel opløsning ser de fantastisk meget bedre ud på et 4K-tv. Samtidig åbner det for muligheder, som man ikke får med 10 fps.
Tag f.eks. det, Panasonic kalder Pre-Burst, hvor 30 billeder tages hurtigt, før man trykker udløseren ned, og 30 mere tages, mens man holder den nede. Så kan man gennemse billedserien og finde det perfekte øjeblik, samtidig med at resultatet er af en kvalitet, som få kameraer kan matche fra højhastighedsoptagelser.
Kamerahuset er vejrtætnet og meget solidt bygget. Panasonic har tydeligvis lyttet til kritikken og forbedret ergonomien med et stort indstillingshjul på toppen kombineret med et ekstra hjul rundt om udløseren. Som sidder på toppen af et behagelig stort håndgreb.
GX8 har også fået opdateret OLED-søger – stadig vipbar i 90 grader – med bedre farvegengivelse og forstørrelse, og Panasonic har løst det problem med vignettering, som søgeren i GX7 havde.
Touch-skærmen med OLED-panel er vridbar, hvilket er praktisk til bl.a. video-optagelser, hvor man holder kameraet væk fra kroppen.
Vridbar touch-skærm med OLED-panel giver bedre kontrol over indstillingerne og er praktisk ved video-optagelser.
Større
GX8 ligger rigtig godt i hånden, faktisk bedre end forgængeren, men den pris, man må betale, er et stort kamerahus. Større, end mange nok bryder sig om. For GX8 er vokset så meget på alle ledder, at det opleves som unødvendig stort for et kamera i MFT-format. Noget af pointen med MFT er jo netop den kompakte størrelse, som gør disse kameraer mere bærbare end andre systemkameraer.
Sætter man GX8 ved siden af fuldformatkameraet a7II fra Sony, er kompakt størrelse ikke længere et argument for Lumix-kameraet.
Men få vil savne noget i GX8. Det skulle da lige være den indbyggede blitz, som ikke er fulgt med fra GX7, da kameraet blev opdateret. Men det har elektronisk lukker ned til 1/16.000 sekund; Time Lapse, som eksponerer billeder i intervaller; og Focus Peaking på skærmen og i søgeren, der viser det skarpe område, når man fokuserer manuelt.
Startprisen er 10.800 kroner for kamerahuset alene, og kameraet fås i sort eller sølv med et udvalg af objektiver for et tillæg til prisen.
Billedkvalitet
Den nye 20 megapixel billedsensor giver fantastisk opløsning og skarphed, og er synligt bedre end i forgængeren Lumix GX7. Også billeddynamik og farvemætning er bedre. Ikke meget, men nok til de mest kræsne vil værdsætte forskellen.
Den nye billedprocessor giver fotografen lidt mere albuerum på råfilerne, som der kan hives og trækkes temmelig meget i, når man skal efterbehandle billederne. Det er også muligt at lave råfilkonvertering i kameraet, men vi anbefaler at vente, til man har en større og bedre skærm foran sig.
De komprimerede råfiler har rigeligt med støjdæmpning ved høj ISO. Hvilket er helt nødvendigt. Panasonic har tydeligvis forsøgt at gøre støjdæmpningen mere jævn og ikke så kornet. Men der er grund til at sætte spørgsmålstegn ved, hvor vellykket det er på jpeg-filerne, for fra ISO 3200 øges billedstøjen meget, og så giver støjdæmpningen et lidt for kunstigt udseende på farverige billeder. Muligvis for at kompensere for den reducerede farvemætning ved høj ISO.
Billedkvaliteten er altså klart forbedret i forhold til forgængeren, men ikke så meget ved høj ISO, som vi havde håbet. Olympus OM-D EM-1 har f.eks. ikke mindre billedstøj trods færre megapixel, men giver en mere glat og naturligt udseende støjdæmpning end GX8.
Den praktiske søger kan ikke alene vippes op, den er også større og bedre end før og gør fotografering med GX8 til en fornøjelse.
Sætter man kamera op mod de nærmeste konkurrenter, det aldrende EM-1, sensationen Samsung NX1 eller Fujifilms attraktive X-T1, er der ingen tvivl om, at man får et seriøst gennemført kamera i GX8. Især hvis man vil have hurtig skudtakt, præcis autofokus og 4K-video. Så er det kun NX1, der står tilbage som udfordrer. Men Panasonic har et overlegent udvalg af optik, hvilket vil gøre GX8 langt mere attraktivt i manges øjne.
Konklusion
Panasonic Lumix GX8 er et forbløffende gennemført entusiastkamera. Det er forbedret på alle væsentlige punkter, og 4K giver muligheder, som man ikke får med mange af konkurrenternes tilsvarende kameraer. Hvis man kan leve med, at kameraet er vokset til fuld størrelse – hvilket mange sikkert vil kunne lide – og ikke bliver skræmt af den høje pris, så er GX8 et rigtig godt valg for ambitiøse fotografer.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer